E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BUGÜN AÇIKLANACAK VERİLER
· 14:30’da ABD haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak… Beklenti; 390 bin, önceki; 397 bin idi.
· 14:30’da ABD Şubat ayı TÜFE açıklanacak… Beklenti; %0,4, önceki; %0,4 idi.
· 15:15’te ABD Şubat ayı sanayi üretimi açıklanacak… Beklenti; %0,6, önceki; %-0,1 idi.
· 16:00’da ABD Philadelphia FED endeksi açıklanacak… Beklenti; 26,5, önceki; 35,9 idi.
· 16:00’da ABD Şubat ayı CB öncü göstergeler açıklanacak… Önceki; 112,3 idi.
TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI
· Nordea: TCMB agresifleşirse TL güçlenir… Nordea, gelişen piyasa kurları hakkındaki raporunda faiz artırımının TL’yi güçlendireceğini belirtti. Merkez Bankası´nın son gelişmelerin ardından tarzını değiştirmesi mümkün. Bu, petrol fiyatları ve jeopolitik sorunlara rağmen TL´yi destekleyecektir. İlk faiz artırımının 2Ç´de gerçekleşmesini bekliyoruz.
DÜNYADA ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI
ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA (MENA) BÖLGESİ
· Bahreyn’de kanlı eylemler: 5 ölü… Başkent Manama’da düzenlenen gösterilere polis müdahale etti. İlk belirlemelere göre 5 gösterici öldü. Bahreyn’de 19 Şubat’tan beri devam eden eylemlerin en kanlılarından bir bugün yaşanıyor. Bahreyn´in başkenti Manama´da, yüzlerce polis İnci Meydan’ında toplanmış göstericilere müdahale etti. Haber ajansları, özel time mensup polislerin müdahalesi sırasında en az beş kişinin öldüğünü duyurdu.
· İsyancıların elindeki kentlere karşı yoğun saldırı başlatan Kaddafi güçleri, Misrata’ya üç koldan saldırıyor. Seyfülislam Kaddafi, her şeyin 2 gün içinde biteceğini iddia etti. Libya’da hükümet güçlerinin bir haftadır devam eden karşı saldırısı devam ediyor. Daha önce isyancıların elindeki Zaviye, Ras Lanuf ve Brega’yı ele geçiren Kaddafi güçleri bugün de ülkenin en büyük üçüncü kenti olan Misrata´ya şiddetli bir bombardıman başlattı. Kaddafi güçleri Trablus’un 200 km. doğusundaki Misrata’ya henüz giremedi, şiddetli çatışmalar devam ediyor.Görgü tanıkları, Reuters ajansına yaptıkları açıklamada, Kaddafi´ye bağlı güçlerin, kente üç koldan tanklar ve toplarla yoğun bombardımana tuttuklarını söylediler.
ASYA
· Japonya Merkez Bankası, piyasalara verdiği toplam likidite üç günde 327 milyar dolara ulaştı. Japonya, Türkiye'nin milli gelirinin yarısını piyasalara aktardı. Pazartesi ve Salı günü piyasalara 284 mr dolar likidite veren BOJ'un piyasalara verdiği likidite miktarı dünküyle beraber 327 mr doları buldu. Banka ayrıca, varlık alım programının büyüklüğünü ise 486,4 mr dolara çıkarmıştı.
· Japonya tsunami tahvili çıkarabilir… Japonya Finans Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naoyuki Yoshino, Japonya´da meydana gelen şiddetli deprem ve tsunaminin ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirirken, ek bütçenin nasıl oluşturulacağı konusunun ekonomistlere düşeceğini belirterek, “Mevcut devlet tahvillerinden farklı olarak, Deprem-Tsunami-Afet tahvili çıkarmak gerektiğini düşünüyorum. Konuyu masaya yatırdık, tartışıyoruz” dedi. Türkiye Ekonomi Kurumu´nun, geçen yıl Eylül ayında KKTC´de düzenlediği ekonomi konferansına katılan Keio Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yoshino, kurumun kendisine gönderdiği “geçmiş olsun” mesajına karşılık, bir teşekkür mektubu kaleme aldı.
· Goldman ve UBS´e göre Japon hisseleri değer kazanabilir… Goldman Sachs ve UBS analistlerine göre, ülke tarihinin en büyük depreminin ardından nükleer santrallerinde yaşanan krizin üstesinden gelmeye çalışan Japonya´da hisse senetleri, tüm bu olumsuzluklara rağmen global ekonomik büyümenin yardımı ile değer kazanabilirler.
· Japon santralında soğutma çalışmalarına ara verildi… Japonya´da Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima santralında soğutma çalışmalarına radyasyon seviyesinin bir ara aniden yükselmesi nedeniye ara verildi. Hükümet sözcüsü Yukio Edano santralı soğutmaya çalışan 50 kadar personelin geri çekildiğini söyledi. Sözcü, radyasyon seviyesinin bu sabah 1000 milisievert´ten 600-800 milisiviert´e indiğini belirtti, "Ancak bu ortalamanın üstünde bir seviye. Bu koşullarda santralda çalışma yapmamız mümkün değil. Bekleyeceğiz" dedi.
· Barclays: Depremin maliyeti Japonya GSYH´sinin %3´ü… Barclays Capital´e göre, Japonya’da yaşanan deprem ve tsunaminin sebep olduğu zararın maliyeti 15 trilyon yen (184,2 mr dolar) yani ülkenin GSYH´sinin %3´ü. Banka ekonomistleri depremden etkilenen bölgelerin Japon ekonomisinin %6-7´sini oluşturduğunu ve bu sebeple felaketin boyutlarının 1995´deki Kobe depremiyle benzer olduğunu düşünüyor.
· Toyota, Japonya’daki 12 fabrikasını 22 Mart´a kadar kapalı tutacak… Toyota Motor, Japonya´da bulunan 12 fabrikasının tamamını 22 Mart tarihine kadar kapalı tutacağını bildirdi. Pazartesi gününden bu yana kapalı olan tesislerde şu ana kadar 40 bin adetlik üretim kaybı
oluştu. Toyota ayrıca Tokyo yakınlarındaki bir parça fabrikasında bugün yeniden üretimin başladığını, buradaki üretimin Toyota araçlarının bakır ve onarımlarının yapıldığı servislere gönderileceğini de vurguladı.
· Fitch: Japonya kredi notunu koruyor… Fitch Ratings, Japonya´da Cuma günü yaşanan deprem ve tsunaminin ekonomik etkisinin negatif bir kredi notu hareketini haklı göstermeye
yetecek kadar olumsuz olduğu yönünde bir görüşe henüz sahip olmadığını bildirdi.
· Japonya Finans Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naoyuki Yoshino, Japonya´da meydana gelen şiddetli deprem ve tsunaminin ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirirken, ek bütçenin nasıl oluşturulacağı konusunun ekonomistlere düşeceğini belirterek, ´´Mevcut devlet tahvillerinden farklı olarak, Deprem-Tsunami-Afet tahvili çıkarmak gerektiğini düşünüyorum. Konuyu masaya yatırdık, tartışıyoruz´´ dedi.
· Japonya felaketi ekonomik büyümeye kısıtlı yansıyacak… Analistlere göre, Japonya´yı vuran nükleer ve doğal felaketler gelecek birkaç ayda Japonya’da büyümeyi olumsuz etkileyecektir fakat bu yıl içinde güçlü bir iyileşme küresel ekonomiye olan etkileri sınırlayacaktır.
· S&P, Japonya´da yaşanan deprem ve tsunaminin yarattığı yıkıma rağmen, Asya ekonomilerinin bu yıl güçlü şekilde büyümeye devam edeceklerini öngörüyor.S&P´nin Asya Pasifik Başkanı Tom Schiller yaptığı açıklamada, "Asya bölgesinin, Japonya´da resmin yaşanan deprem sonrasında çok net olmamasına rağmen, 2010 yılının ardından 2011 yılında da güçlü bir büyüme yaşamasını bekliyoruz" diye konuştu.S&P, Çin ekonomisinin bu yıl %9,1 9,6, Hindistan ekonomisinin %8-8,5 büyüyeceğini tahmin ediyor. 2010 yılında Çin ekonomisi %10,3 ve Hindistan %8,6 büyümüştü.
· Japon otomobil şirketi Honda, ülkedeki tüm üretimini 20 Mart'a kadar durdurdu. Ülkedeki tüm fabrikalarını kapattığını belirtti.
· Japon yatırımcıların fonlarını geri çekmelerinden korkuluyor. Japonya en fazla ABD tahviline sahip ikinci ülke olan ve başta Brezilya olmak üzere gelişen piyasalarda da çok büyük yatırımlara sahip… Japon yatırımcıların, özellikle de sigorta şirketlerinin deprem sonrası maliyet ve talepleri karşılamak için fonlarda agresif satışlar yapmalarından endişe ediliyor.
· Bankf of America Merrill Lynch analistleri Japonya GSYH´sinin yarım puan azalacağını belirttiler. Önceki beklenti yüzde 1.5 büyüme idi.IHS Global Insight analistleri de benzer bir resim çiziyor ve felaketlerin bu yıl GSYH´yi yüzde 0.2-0.5 düşürmesini bekliyorlar.Merrill analistleri küresel arz zincirlerinde yaşanacak aksaklıkların çabuk düzeltileceğini ve küresel ekonomiye etkilerin sınırlı olacağını kaydettiler.
AVRUPA
· Libya´ya uçuş yasağı tasarısı BM´de… İngiltere, Fransa ve Lübnan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´ne Albay Muammer Kaddafi´ye bağlı güçlerin hava saldırılarını durdurmak amacıyla Libya üzerindeki tüm uçuşların yasaklanmasını öngören bir karar tasarısı sundu. Söz konusu ülkeler, bu adımın, daha önce uçuş yasağı isteyen Arap Birliği´nin çağrısına yanıt niteliği taşıdığını duyurdular. Almanya gibi bazı ülkeler hala yanıtlanması gereken birçok soru olduğunu savunurken, Amerikan yönetimi henüz pozisyonunu ilan etmedi.
· Portekiz: Moody´s not indiriminde aceleci davrandı… Portekiz Hazine Sekreteri Carlos Pina, Moodys´in Portekiz´in kredi notunu düşürmekte aceleci davrandığını ve bu ay sonunda yapılacak Avrupa Birliği liderler zirvesinde onaylanacak kararların tam etkisinin hesaba katılmadığını bildirdi.
· Portekiz 1 mr euro borçlandı, faiz yüksek… Portekiz Borç Yönetim Ajansı, dün düzenlediği 12 ay vadeli Hazine bonosu ihalesinde 1 mr euro borçlandı. Ajans, ihalede 750 milyon-1 milyar Avro arasında borçlanma hedefliyordu. İhalede ortalama faiz %4,331, ihaleye gelen talebin satışa oranı 2,2 oldu. Bundan önceki 12 ay vadeli bono ihalesinde ortalama faiz %4,057, talebin satışa oranı 3,1 olarak gerçekleşmişti.
· ECB faiz artırımını erteleyebilir… Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artışı beklentisi, Japonya’da deprem sonrası krizin derinleşmesi ve hisse piyasalarında küresel ölçekte satışların sürmesi nedeniyle giderek azalıyor. Bazı ekonomistler bankanın 7 Nisan da faiz oranlarını 25 baz puan artırmasını beklerken, diğerleri oranlarda artış beklentisinin her geçen gün daha belirsiz hala geldiğini savunuyorlar.
· Portekiz Hazinesi, 12 ay vadeli hazine bonosu ihalesinde 1 milyar avro (1,4 milyar dolar) borçlandı. İhalede, ortalama getiri oranı yüzde 4,3 oldu. Bugün yapılan ihalede, 2 Mart’ta düzenlenen ihaleye göre talebin karşılanma oranı 2,2 kat fazla oldu. Portekiz Hükümeti, ihalede 750 milyon ile 1 milyar avro arasında borçlanma hedefliyordu.
· OECD, dün yaptığı açıklamada İngiltere’de 2012’de büyümenin %2 seviyesinde olacağını, BOE’nin genişlemeci para politikasını sürdürmesi gerektiğini ve faiz oranlarını 2011 ortasından itibaren yavaşça artıracağını belirtti…
ABD
· ABD´de en fazla yardım alan banka Citigroup… ABD’de hükümet kurtarmaları sürecinse devleti en fazla zarara uğratan banka Citigroup oldu. 476,2 mr dolar nakit ve garanti şeklinde yardım alan Citi´yi, 336,1 mr Dolar yardım alan bank of America izledi. Üçüncü sırada ise 135 mr dolar yardım alan Morgan Stanley var.
· ABD´de konut başlangıçları iki yılın düşüğünde… ABD´de Şubat´ta konut başlangıçları %22,5 azalarak mevsimsel olarak ayarlanmış 479 bin seviyesinde gerçekleşti. Beklenti 570 bindi. Şubat´ta başlangıçlar Mart 1984´den bu yana görülen en büyük aylık düşüşü gerçekleştirdi. Başlangıçlar Nisan 2009´dan bu yana görülen en düşük seviyede. Ocak´ta konut başlangıçları % 18,4 artmıştı.
· ABD´de üretici fiyatları %1,6 yükseldi… ABD´de üretici fiyatları Şubat´ta %1,6 yükseldi. Gıda maliyetleri 1974´dne bu yana görülen en büyük aylık artışı kaydetti. Üretici fiyatları Ocak´ta %0,8 yükselmişti. Tüketici fiyatları son 12 ayda %5,6 yükseldi. Çekirdek fiyatlar %0,2 yükseldi. Çekirdek ÜFE üç aydır yükselişte ve yıllık %1,8 yükseliş kaydetti.
· ABD'de cari açık dördüncü çeyrekte ihracattaki artışın etkisiyle %9,7'ye gerileyerek 113,3 mr dolar olarak gerçekleşti…
· Bloomberg’ün araştırmasına göre, JP Morgan, yatırım anlamında ABD bankaları arasında Japonya ile en yoğun ilişkiye sahip banka olarak ilk sırada yer alıyor.Bloomberg’de yer alan bilgiye göre, KBW analisti David Konrad´a göre, JP Morgan´ın Japonya´daki riskleri 53.9 milyar dolar, taahhütleri ise 64 milyar dolar.Konrad, Goldman Sachs’ın 33.6 milyar dolar, Morgan Stanley’in 19.1 milyar dolar, Bank of America’nın 17 milyar dolar ve Citi’nin ise 39.2 milyar dolarlık Japon varlıklarını elinde tuttuğunu kaydetti.Rakamlar, bankaların bilançolarındaki toplam varlık miktarlarıyla kıyaslandığında oldukça küçük kalıyor. Bu noktada tutulan varlıkların türünün önem kazandığı ifade ediliyor.
ANADOLU YATIRIM
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:19)