E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGündemde neler var? ---

Gündemde neler var?

Gündemde neler var?
15 Mart 2011 - 09:25 borsaningundemi.com

Gün içerisinde açıklanacak veriler, Türkiye ve dünya piyasalarından önemli satır başları

BUGÜN AÇIKLANACAK VERİLER
· 10:00’da Türkiye Aralık ayı işsizlik oranı (TÜİK) açıklanacak… Önceki; %11.
· 12:00’de Türkiye Şubat ayı bütçe dengesi açıklanacak… Önceki; 1 mr.
· 12:00’de İngiltere CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak… Önceki; 102,9.
· 12:00’de Almanya ZEW beklenti endeksi açıklanacak… Beklenti; 15,7, önceki; 15,7.
· 14:30’da ABD New York FED imalat endeksi açıklanacak… Beklenti; 15, önceki; 15,4.
· 14:30’da ABD Şubat ayı ithal fiyatları açıklanacak… Beklenti; %0,8, önceki; %1,5.
· 21:15’te ABD Mart ayı Fed faiz kararı açıklanacak… Beklenti; %0,0-%0,25, önceki; %0,0-%0,25.
TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI
· Şimşek: Akaryakıt üzerindeki vergiyi azalttık… Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artan petrol fiyatları karşısında vergileri sabit tutarak, akaryakıt üzerindeki vergiyi azalttıklarını belirterek, rafineri, dağıtım şirketleri ve akaryakıt bayilerine, “Kar marjları ciddi bir sorun. Herkes fedakarlık yapmalı. Sizin de daha makul karlarla bu işi yapmanızı bekliyoruz” dedi. Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantıları için Katar´ın başkenti Doha´da bulunan Bakan Şimşek, petrol fiyatlarındaki artışın tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye´yi de olumsuz etkilediğini söyledi.
· Avrupa Yatırım Bankası, 2011’de Türkiye’ye 1,8-2 mr euro finansman sağlamayı öngördüğünü, bu kredilerin kullanılması için 6 banka ile görüştüklerini bildirdi…
· Bankacılık sektörü yabancı para pozisyonu açığı geriledi… Bankacılık sektörü bilanço içi yabancı para pozisyonu açığı 4 Mart haftasında 833 milyon dolar azalarak 12 milyar 278 milyon dolara geldi. BDDK Haftalık Bülteni´nde yer alan verilere göre, bilanço içi yabancı
para pozisyonu açığı bir önceki hafta 13 milyar 111 milyon dolar olmuştu.
· JCR: Türkiye´nin Samurai tahvili ihracı başarılı… Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye´nin, yen piyasasında JBIC garantili tahvil ihracının başarılı bir ihraç olduğunu belirtti. JCR yetkilileri, Türkiye´nin en önemli sorunları arasında yer alan Cari Açık konusuna da değinerek, Cari Açık merkezli dış dengedeki gelişmeleri izlemeye devam ettiklerini de vurguladılar.
· Şahin: Seçimden önce bedelli şaşırtmasın… Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, ana muhalefet partisinden gelen bedelli askerlik teklifinin seçimlerden önce gelmesinin şaşırtmamasını söyledi.
DÜNYADA ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI
ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA (MENA) BÖLGESİ
· Bahreyn, asayişi sağlamak için körfez ülkelerinden yardım alacak… El Arabiye Televizyonu, Körfez Arap ülkelerine bağlı kuvvetlerin ülkede düzenin sağlanmasına yardımcı olacağını duyurdu. Kraliyet Sarayı danışmanlarından eski iletişim bakanı Nebil El Hamer de Twitter’da yaptığı açıklamada, Körfez İşbirliği Konseyi’nden kuvvetlerin asayiş ve emniyeti korumak için Bahreyn’e geldiğini ifade etti.
· Suudi askerler Bahreyn’de… Yaklaşık 1000 Suudi askerinin Bahreyn’e girerek hükümet tesislerini korumaya aldı. Bahreyn´de bir ayı aşkın süredir devam eden gösterilerde kritik bir viraja girildi. Bu sabah erken saatlerde Suudi Arabistan’ın 1000 askerinin Bahreyn’e girdiği açıklandı. Reuters’e konuşan bir Suudi askeri yetkilisi askerlerin hükümete ait binaları korumak için sınırı geçtiğini açıkladı. Hava ve karadan ülkeye giren askerlerin Körfez İşbirliği Konseyi’ne bağlı oldukları da belirtildi. Körfez İşbirliği Konseyi, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri´nden oluşuyor.
· Arap televizyon kanalı El Cezire, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Libya'daki isyancılara ülke hava sahasının "uçuşa yasak bölge" ilan edilmesi sözü verdiğini ileri sürdü. Çıkan haber üzerine açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilanı için Washington'ın bir karar almadığını bildirdi. Pentagon sözcülerinden Geoff Morrell, "Bu bir karar, nihayetinde henüz alınmamış siyasi bir karar" derken, uçuşa yasak bölge ilanının hala "değerlendirilen" bir seçenek olduğunu sözlerine ekledi.
· Irak'ın Başkenti Bağdat'ta toplanacak olan Arap Birliği zirvesinin tarihi 11 Mayıs olarak açıklandı. Arap Birliği dışişleri bakanları güvenlik sorunları, Irak hükümetinin hazırlıklarındaki yetersizlik ve bazı Arap ülkelerindeki ayaklanmalar yüzünden Bağdat'taki zirveyi mayıs ayına ertelemeye karar vermişti.
· Rusya, Kaddafi’nin ve aile üyelerinin Rusya’ya girişini ve ülkedeki her türlü mali faaliyetlerini yasakladığını açıkladı. Libya'ya yönelik askeri bir operasyona şiddetle karşı çıkan Rusya, geçen hafta bu ülkeye yönelik her türlü silah ve askeri malzeme satışının yasaklanması yönündeki BM Güvenlik Konseyi ambargosuna katılma kararı almıştı.
ASYA
· Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinin ardından ortaya çıkan nükleer tehdit, dünya genelinde sayıları giderek artan nükleer enerji santrallerinin sorgulanmasına yol açtı.İngiliz Guardian gazetesi, Japonya'daki felaketin ardından ABD, Hindistan, Çin, Endonezya ve Türkiye'deki çevreci grupların yeni santrallerden vazgeçilmesi ya da güvenlik standartlarının büyük oranda yükseltilmesi çağrısında bulunduklarını bildirdiAlmanya’da yaklaşık 50 bin gösterici, Angela Merkel hükümetinden, 17 nükleer santralin 12 yıl daha açık kalmasına karar verdiği nükleer enerji politikasını terk ederek mevcut santrallerin kapatılmasını istedi. Tartışmalar üzerine Almanya’da hükümet de harekete geçti. Çevre, dışişleri ve içişleri bakanlarıyla kriz toplantısı yapan Başbakan Merkel, nükleer santrallerdeki güvenlik standartlarının gözden geçirileceğini açıkladı.
· BoJ, piyasalara 15 trilyon yen verdi… Japonya Merkez Bankası (BoJ) ülkenin kuzeydoğusunu yıkan deprem ve tsunaminin sonuçları ile başa çıkmaları için ülkenin bankacılık sistemine dün erken saatlerde 15 trilyon yen (185 mr dolar) verdi. BoJ, yaptığı açıklamada, hiçbir Japon finansal kuruluşunun fonlama problemi bildirmemesine ve sistemde sıkıntılar yaşanmamasına rağmen piyasalara ekstra likidite verme yoluna gittiğini bildirdi.
· Toyota Japonya´daki üretimini 16 Mart´a kadar durdurdu… Japon otomotiv devi Toyota, Japonya´daki üretiminin tamamını 16 Mart´a kadar durdurdu. Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota, geçen hafta ülkenin kuzeydoğusunda meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden sonra ülkedeki 12 fabrikasının tamamında üretimini 16 Mart´a kadar durdurduğunu açıkladı. Şirket, bugünden itibaren geçerli olacak kararla araç üretiminin 40 bin kadar azalacağını belirtti.
· Credit Suisse: Depremin zararı 14-15 trilyon yen… Credit Suisse, bugün yayınladığı araştırma notunda Japonya´da meydana gelen deprem ve tsunaminin yol açtığı ekonomik zararı mevcut veriler ışığında 14-15 trilyon Yen olarak tahmin etti. Credit Suisse, yaptığı açıklamada, bu tahminin depremin etkili olduğu yöredeki zararı kapsadığını vurguladı.
· Moody´s: Depremin ekonomik etkisi tahminlerin üzerinde… Moody´s Investors Service Başkan Yardımcısı Tom Byrne, Japonya´da Cuma günü meydana gelen deprem ve tsunaminin ekonomik ektikisinin ilk andaki tahminlerden çok daha kötü olduğunu ve Japonya´nın yeniden inşaa maliyetini karşılamak için bu yıl için belirlediği borçlanma hedefini aşmasının muhtemel göründüğünü bildirdi. · Tokyo Borsası´nda satışlardan kaynaklanan kayıp 287 mr dolar… Tokyo Menkul Kıymetler Borsası´nda, devasa hisse satışları sonrasında kayıp 23,5 trilyon yene (287 milyar dolar) ulaştı. Satışlar sonrasında borsada işlem gören şirketlerin piyasa değeri yaklaşık 289 trilyon yene (3,5 trilyon dolar) düştü.
· OECD: Asya´da enflasyon baskısı var… OECD, enflasyonun Asya´da politika yapıcılar için önemli bir zorluk yaratmakta olduğunu bildirdi. ASEAN ekonomilerinin yılın ilk yarısında ve sonrasında enflasyonist baskıları sınırlamak için faiz politikasını sıkılaştırmada çifte politika zorluğu ile karşı karşıya kalacaklarını öngören OECD, Çin´de ve Hindistan´da enflasyonist
baskıların farklı nedenlerden kaynaklandığını belirtti. OECD, enflasyon baskılarında Çin´de emlak fiyatlarının, Hindistan´da gıda fiyatlarının etkili olduğunu vurguladı.
· Japonya'daki deprem, 'en fazla ekonomik zarar veren doğal afet' olarak tarihe geçiyor. Sadece deprem ve tsunaminin yıktığı bölgelerde oluşan maliyetin 183 mr $'ı bulduğu tahmin ediliyor. Bölgedeki etkisi de göze alındığında felaketin faturası 300 mr $'a ulaşacak Bu rakam, gayri safi yurtiçi hasılası 5,4 trilyon Dolar olan Japon ekonomisinin yüzde 3.3'üne denk geliyor. Ancak Credit Suisse'nin tahmini, sadece depremin etkili olduğu yöredeki zararı kapsıyor. Felaketin, Japonya'nın tamamı ve bölgedeki ekonomiye olan toplam etkisinin ise 300 milyar doları aşacağından korkuluyor.
· S&P, yüksek enflasyonun Çin ekonomisinde oynaklık riskine yol açabileceğini belirtti…
S&P bugün yayınladığı bir değerlendirme notunda, enflasyon oranının yüksek kalmaya devam etmesi halinde, enflasyon endişelerinin yol açacağı aşırı bir politika reaksiyonunun Çin ekonomisinin ciddi bir oynaklık ile karşı karşıya bırakması riski bulunduğunu bildirdi. S&P analisti Kim Eng Tan, bu notta, "Enflasyonu aşağı getirmek için büyük değişiklikler uygulayabilirler, bu durum ekonomik üretimde ciddi dalgalanmalarla sonuçlanabilir. Eğer enflasyon gıda dışı ürünlere yayılır ve inatla yüksek seviyelerde kalırsa, aşırı bir politika reaksiyonu yaşanacağını öngörüyoruz" ifadelerine yer verdi.
· Çin Ulusal Halk Meclisi´nin (ÇUHM) yıllık toplantısının kapanmasından sonra düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Çin Başbakanı Wen Jiabao, enflasyonu önlemeyi bu yıl makro düzenleme çalışmalarında birinci sıraya alacaklarını ve enflasyon riskini yönetebilecek güvene sahip olduklarını söyledi. Başbakan Wen kur politikasını daha da esnek hale getireceklerini ve kur oluşum mekanizmasıyla ilgili reformu ilerletmeye devam edeceklerini yineledi Wen, kur reformunun, ABD Dolarına sabitlenmeyip, farklı dövizlerden oluşan bir sepete bağlı olan, piyasa temelinde kontrollü bir dalgalı kur rejimi oluşturmayı amaçladığını ifade etti.
· Ekonomik çalışmalar yapan IHS Global Insight’ın raporuna göre; ABD 2010 yılında imalat sanayinde liderliği Çin’e kaptırdı. IHS Raporunda, 2010 yılında Çin’in küresel imalat sanayi üretiminin %19,8’ini, ABD’nin ise %19,4’ünü gerçekleştirdiğini açıkladı.
AVRUPA
· Yunanistan’ın borç geri ödemesi 6 mr euro azaldı… Euro bölgesinin faiz indirimine gittiği borç yükü altındaki Yunanistan bu sayede 6 milyar Euro daha az ödeme yapacak. Euro bölgesi liderleri, Yunanistan’ın %5,2 civarındaki faiz oranını %4,2′ye indirip 3 yıl olan geri ödeme süresini 7 buçuk yıla çıkarmıştı. Euro bölgesinin kurtardığı diğer ülke İrlanda ise %12,5 oranındaki kurumlar vergisini artırmaya yanaşmayınca faiz indiriminden faydalanamamıştı. İrlanda, diğer euro ülkelerinin açtığı kredilere %5,8 gibi, Yunanistan’ın oldukça üzerinde faiz ödüyor.
· İspanya Başbakanı: Yeni reformlar gelebilir… İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Avrupa Birliği liderlerinin Cuma günü yaptıkları toplantıda yeni bir ekonomik pakt üzerinde anlaşmaları sonrasında, hükümetinin yeni reformlar uygulamasının muhtemel olduğunu vurguladı. Zapatero yaptığı açıklamada, AB liderleri toplantısında tüm ülkelerin istihdam piyasası reformları ve ücret artışlarını verimlilik artışına daha fazla bağlı hale getirmek üzerinde anlaşmaya varıldığını belirtti.
· İrlanda bankalarına 10 milyar euronun üstünde sermaye gerekebilir… İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, kurumlar vergisi konusundaki tartışmanın devam eden bir konu olduğunu bildirdi. İrlanda, hali hazırda %12,5 ile Avrupa´nın en düşük oranına sahip kurumlar vergisini atırması için başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avro Bölgesi üyelerinin baskısı ile karşı karşıya bulunuyor. Ancak İrlanda´nın yenin hükümetinin üyeleri seçim kampanyası sırasında kurumlar vergisini değiştirmeyecekleri vaadinde bulunmuşlardı.
· İrlanda kurumlar vergisini artırmayacak… İrlanda Başbakanı Edna Kenny, Fransa Devlet Başkanı Nicloas Sarkozy ile arasında geçen kurumlar vergisi tartışmasının ardından ülkenin vergi egemenliğini koruyacağını söyledi. 11 Mart´ta Euro Bölgesi liderleri ile bir araya gelen Kenny, İrlanda´ya sağlanan kredinin faizinin yüzde 1 düşürülmesi karşılığında ülkenin yüzde 12.5 olan kurumlar vergisini artırmayı reddetti.
· ´Portekiz yardım istemiyor´… Portekiz Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos, ülkesinin finansman için tahvil piyasalarına başvurmaya devam edeceğini ve bir kurtarma yardımı talep etmeyeceğini söyledi. Dos Santos yaptığı açıklamada, "Piyasalardan borçlanabilecek durumdayız ve ülkemizin finansman ihtiyacını piyasalardan temin etmeye devam etme niyetindeyiz" dedi.
· Weber: Kredi koşullarını IMF belirleyebilir… Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Axel Weber, IMF´nin Euro Bölgesi otoritelerine oranla Euro Bölgesi üyelerinin kurtarma kredilerinin geri ödeme koşullarının belirlenmesi için daha uygun olduğunu belirtti. Aynı zamanda Alman Merkez Bankası´nın da başkanı olan Weber, "Sorunlu ülkelerin kredi koşullarının belirlenmesini IMF´ye bırakmayı düşünmeliyiz" açıklamasında bulundu.
· Fitch, İngiltere´nin notunu teyit etti… Fitch Ratings, İngiltere´nin AAA olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notları ile Ülke Tavanı notunu ´durağan´
görünüm ile teyit etti.
· Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Jean Claude Trichet, Der Spiegel´e yaptığı açıklamada, ECB´nin tahvil alım programının geçici olduğunu vurguladı.Trichet, "Bunu sonsuza kadar yapamayız. Bu tedbir, bizim tüm olağanüstü tedbirlerimiz gibi geçici" diye konuştu. Avrupa Merkez Bankası, hazine tahvili alım programını Mayıs 2010´da başlatmıştı
· Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Almanya Merkez Bankası Başkanı Axel Weber, IMF´nin Euro Bölgesi otoritelerine oranla Euro Bölgesi üyelerinin kurtarma kredilerinin geri ödeme koşullarının belirlenmesi için daha uygun olduğunu belirtti. Aynı zamanda Alman Merkez Bankası´nın da başkanı olan Weber, "Sorunlu ülkelerin kredi koşullarının belirlenmesini IMF´ye bırakmayı düşünmeliyiz" açıklamasında bulundu. Weber ayrıca, ülkelerin borçlarının extrem durumlarda yeniden yapılandırılabileceğini ifade etti.
ABD
· Ekonomistler ABD´de işsizliğin düşmesini bekliyor… Wall Street Journal tarafından yapılan ankete göre, ekonomistler, ABD´de işsizlik oranının Kasım 2012´de yapılacak başkanlık seçimleri sırasında, Jimmy Carter´ın Gerald Ford´u yendiği 1976 yılındaki seçim ayından bu yana görülen en yüksek seviyede, %7,7 civarında olacağını tahmin ediyor.
· ABD ve Kanada yaz saati uygulamasına geçti… ABD ve Kanada´da gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla her yıl yapılan ileri saat (yaz saati) uygulaması, 13 Mart itibariyle başladı. Yaz saati uygulaması kapsamında saatler bir saat ileri alındı. Avrupa´da yaz saati uygulamasına 27 Martta başlanırken, Türkiye´de aynı tarihde Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) yapılması nedeniyle bir gün sonra uygulama başlayacak. ABD ve Kanada´da yaz saati uygulaması 6 Kasımda, Avrupa ve Türkiye´de ise 30 Ekim tarihinde sona erecek.
· Fed para polıtıkası toplantısını bugun gerceklestırıyor… Fed'ın, faız polıtıkasında
Degısıklıge gıtmeden, tahvıl alım programını surdurmesı beklenıyor. Abd merkez bankası, ıyılesmeye ragmen, parasal sıkılastırmaya gıtmeden once, ekonomıden daha daha fazla olumlu sınyal beklıyor.
ANADOLU YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)