E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGünde 2 milyon TL notere ödüyoruz---

Günde 2 milyon TL notere ödüyoruz

Günde 2 milyon TL notere ödüyoruz
23 Aralık 2013 - 13:07 borsaningundemi.com

Türkiye'de her şey teknolojiye ayak uydururken devletin basit evraklara noter tasdiği istemesi vatandaşa günde 2 milyon TL'ye mal oluyor

Sıradan vatandaştan işadamına kadar gündelik hayatta en fazla sorulan soruların başında “ödenilen vergilerin karşılığında devletten ne kadar hizmet aldığımız” geliyor. Girişimci, akademisyen ve beyaz yakalılardan oluşan yeni nesil think-tank Yarının Türkiyesi’nin (www.yarininturkiyesi.org) bu soruya yanıtı ortalama vatandaş gibi olumsuz. Ancak onlar özellikle Batılı ülkelerde oldukça yoğun kullanılan SMART bürokrasi kavramı ile, vatandaşlara ödedikleri vergi karşılığında çok daha verimli ve etkin hizmet götürülebileğina inanıyorlar. Şeffaf, Minimum kaynakla maksimum hizmet, Yarının Türkyesi’ne göre; Açık kaynak kodları ile çalışan, Referans olan, Tüm vatandaşlara eşit adil hizmet sunan, sözlerinin baş harflerindne oluşan SMART bürokrasi kavramı ile hem kamu kaynaklarının israfını önlemek hem de vatandaşa hakettiği hzimeti en hızlı şekilde sunmak mümkün.
Yarının Türkiyesi hazırladığı çalışmadan basit verilerden hareket etmiş. Her gün 1 milyar TL vergi veriyoruz. Vatandaş olarak noterlere de günde 2 milyon TL ödüyoruz. Teknolojinin bu kadar yoğun olduğu günümüzde devlet en basit işlem için noter tasdiği istiyor. Vatandaş hem para hem de zaman kaybediyor. Yarının Türkiyesi uzmanları, “Düşünün bir genç devletin üniversitesini kazandı kayıt yaptıracak. Bunun için devletin lisesinden mezun olduğuna dair belge alması lazım. Devlet bir kurumuna kayıt yaptıracak genci için başka bir kurumundaki belgesini tadikletmesini istiyor. Oysa basit bir vatandaşlık numarası ve merkezi bir biligsayar network sistemi ile bunu çözmek mümkün. Bu sadece basit bir örnek” diyor.

Gelirinin yarısı vergiye, ama herşey özel…

Genel olarak bütün vergisi sisteminde gariplik söz konusu. Petrol ve doğalgaza ödediğimiz 47 milyar TL vergi,33 milyar TL olan toplam kurumlar vergisinin bir buçuk katı. Sadece içki ve tütünden 28 milyar TL vergi alınıyor. İçki ve tütün vergisi yerel yönetimlere aktarılan 42 milyar TL‘nin üçte ikisini karşılıyor. Vatandaş bu vergilerin nerede kullanıldığı konusunda bir fikre sahip değil. Bu kadar vergiye ragmen, sağlanan kamu hizmetleri her geçen gün azalıyor. Örneğin, profesyonel çalışan bir beyaz yakalı gelirinin neredeyse yarısının doğrudan dolaylı kesinti ve vergilerle devlete aktarıyor. Oysa birçok hizmet büyükşehirlerde içtiğimiz sudan eğitime kadar herşey özelleşmiş durumda. Örneğin, çocuklar özel okullarda dersanelerde eğitim alıyor, su musluk yerine damacadan içiliyor, güvenlik için kapıda özel güvenlik tutuluyor…

Başkan adayları kaldırımları kaç defa değiştirecek?

Yarının Türkiyesi, Mart ayındaki yerel seçimlerin SMARt bürokrasi için büyük fırsat olduğuna inanıyor. Hangi partiden olursa olsun adaylara, sunacakları hizmetler ve bunun için hangi kaynakları nasıl kullanacakları konusunda doğru soruları sorarsak yerel yöneticileri mantalitelerini değiştirmek zorunda kalacak. Bunun için YarınınTürkiyesi, örnek vatandaşların başkan adaylarına sorabilecekleri örnek sorular çıkarmışlar. www.yarininturkiyesi.org/adayinasor/.  Bunlar arasında en pratiklerinden biri şu: “Yılda kaç defa il veya ilçenizdeki kaldırımları değiştireceksiniz?, Makam aracınız ahngi marka olacak, vergilerimizin nereye harcandığını naısıl öğreneceğiz?”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)