E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Veriler, hisse senedi piyasalarında gün içi alım satım yapan yatırımcıların işinin ne kadar zor olduğunu kanıtlıyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, istatistikler, gün içi alım satımın ve piyasaya doğru zamanda girip çıkmanın ne kadar pahalıya mal olabileceğini gösteriyor.
Yılın sadece 9 günü
MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, yeni bir çalışma bize ABD borsasının günlük dönüşlerini zamanlamanın ne kadar zor olduğunu hatırlatıyor.
Araştırma, bu yıl şu ana kadar borsanın 2024'teki tüm kazanımlarının yalnızca 9 gün içinde gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Patlayıcı getirilerin olduğu bu 9 günün hiçbiri arka arkaya gerçekleşmediğinden ortalama bir gün içi yatırımcının söz konusu her günde piyasada olması ise pek olası olmayabiliyor. Ve gün içi yatırımcılar bunlardan herhangi birini kaçırdıkları ölçüde piyasanın gerisinde kalıyor.
Bu yıla has değil
İlin ilginç yanı, bu durumun bu yıla has olmaması. ABD borsasının bir takvim yılındaki tüm kazanç veya kayıplarını oluşturan her yılın işlem seanslarının oranının 1897'den bu yana ortalama sadece yüzde 3,1 olduğu görülüyor. Bu da diğer yüzde 96,9'luk işlem seanslarının net getirisinin tam olarak sıfır olduğu anlamına geliyor.
Her ne kadar 9 gün, ABD piyasasının yılbaşından bugüne tüm kazancını elde etmek için az sayıda işlem seansı gibi görünse de, bu yılın getiri dağılımı aslında tarihsel ortalamadan daha az çarpık.
İstatistiklerde, Dow Jones Endüstriyel Ortalama'nın yıl içindeki net kazancının tamamının yalnızca tek bir seansla açıklandığı yılların bile olduğu görülüyor. Bunların en sonuncusunun, Dow'un yıl içindeki fiyat kazancının yalnızca yüzde 7,2 olduğu 2020'de gerçekleşmiş. O yılın en iyi getirisini sağlayan tek seansı, yani 24 Mart tarihini bir kenara bırakırsanız, Dow’a yaptığınız bahislerde tüm yıl boyunca hiçbir net kazanç elde edemediğiniz görülüyor.
En iyi strateji
İlginç bir şekilde bu yüzdeler, bireysel hisse senedi getirilerinin çarpık dağılımını ölçen benzer bir çalışmanın sonuçlarına da çok yakın. Bu çalışma, 1990 ile 2020 arasındaki otuz yıl boyunca dünyadaki halka açık tüm hisse senetlerini, sayıları toplamda yaklaşık 64.000’i buluyor, analiz ediyor ve bunlardan yalnızca 1.526’sının, yani yüzde 2,39’unun küresel Hisse senedi piyasasının o dönemde ürettiği tüm zenginliği yarattığını bulguluyor. Bu, hisselerin diğer yüzde 97,61'inin yarattığı net servetin sıfır olduğu anlamına geliyor.
Bu sonuca ulaşan çalışma geçen yıl Financial Analysts Journal'da yayınlandı. “Uzun Vadeli Hissedar Getirileri: 64.000 Küresel Hisse Senedinden Kanıtlar” (Long-Term Shareholder Returns: Evidence from 64,000 Global Stocks) başlıklı araştırma Arizona State Üniversitesi'nden Hendrik Bessembinder, Hong Kong Politeknik Üniversitesi'nden Te-Feng Chen ve K.C. John Wei ve Tulane Üniversitesi'nden Goeun Choi tarafından yürütülmüş.
Bu araştırmanın yatırım stratejileri açısından anlamı ise geniş piyasa endeks fonu satın almak ve uzun süre elde tutmaktır çünkü eğer hangi hisse senetlerinin hisse senedi piyasasının uzun vadeli getirisinin tamamını üreten küçük alt kümenin parçası olacağını önceden bilmiyorsanız, endeks fonunun gerisinde kalacaksınız demektir. Benzer bir sonuç, borsanın tüm net getirisini oluşturan birkaç günü seçmeye çalışan gün içi yatırımcılar için de geçerlidir.
Fundstrat: Borsalar yükseliş için Haziran ayını bekliyor
Borsalarda ‘kademeli alım’ kazandırdı
Borsada kazanmak için o günü kaçırmayın
Borsalar düştüğünde paranıza ne olur?
Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:54)