E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2020 yılında pandemi ile ekonomik dengeler alt üst oldu. Yatırımcılar belirsizliklerle baş edebilmek adına güvenli limanlara yönelince değerli metallerin fiyatları yükseldi.
Bu yükselişte, son günlerde iyimser hava ile gerileyen altın başı çekse de, gümüş 2020 yılında fiyatı en çok artan değerli metallerden biri oldu.
İTHALATI SON 1 YILDA YÜZDE 75 ARTTI
Gümüş fiyatlarının artmasına paralel olarak, vatandaşların gümüşe olan talebinin de artması ile Türkiye’nin gümüş ithalatı rekor seviyeye ulaştı. 2020 yılında yapılan gümüş ithalatı, 2019 yılına göre yüzde 75 artarak 283.624 kilogramdan 496.215 kilograma yükseldi. Ay bazında bakıldığında ise en çok gümüş ithalatının yapıldığı ay 2020 yılının Ağustos ayı oldu. Bu dönemde toplam 102.660 kilogram gümüş ithal edildi.
SON 22 YILIN REKORU KIRILDI
2020 yılında yapılan 496.215 kilogramlık gümüş ithalatı Borsa İstanbul’da verilerin görülebildiği 1999 yılından bu yana ulaşılan en büyük rakam oldu. Sırasıyla toplamda 283.624, 268.008 ve 260.912 kilogramlık gümüş ithalatlarıyla 2019, 2016 ve 2015 yılları da söz konusu dönemde öne çıkan yıllar oldu.
YILDIRIMTÜRK: YATIRIMCILAR GÜMÜŞE YÖNLENDİRİLDİ
İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, korona virüs ile birlikte başlayan parasal gevşemeye bağlı olarak dünyada çok yüksek likidite olduğunu söylerken, “Bu sebeple yatırımcıların güvenli limanlara yönelimi arttı. Gümüş, altına oranla daha düşük fiyatlı olduğu için daha fazla alınabiliyor. Şu anda gümüşün ons fiyatı 25 dolar seviyelerinde. Altının ons fiyatı ise 1.861 dolar. 1 kilogram altın yerine 73 kilogram gümüş alınabilir. Bana göre yatırımcılar biraz gümüşe yönlendirildi. Talep arttı ve gümüşün ons fiyatı 15 dolardan 27-28 dolarlara kadar çıktı.” dedi.
YEŞİL ENERJİ SENARYOSU
Sözcü'den Barış Özkan'a, iç piyasada da yatırımcıların satış yapan firmalar tarafından gümüşe yönlendirildiğini söyleyen Yıldırımtürk, “Bunun sebebi ise Biden’ın seçimi kazandıktan sonra yeşil enerjiye yatırım yapacağı beklentisi. Bu senaryoda gümüş daha çok kullanılacak ve fiyatlar artacak ancak bu 3 yıllık bir senaryo.” ifadelerini kullandı.
Ne altın ne de gümüş en çok o kazandırdı
“ONS BAZINDA ALIM-SATIM YAPILMALI”
İç piyasada gümüşün işlem görmesi için sağlıklı bir piyasa olmadığını belirten Yıldırımtürk, “İthalatın artmasının gerekçesi özetle vatandaşın altın yükseldikçe gümüş de yükselecek beklentisini satın alması. Eğer fiziki olarak gümüş alınacaksa vatandaşlar rafinerinin ürettiği gümüşü satın almalılar. İç piyasada sağlıklı bir gümüş piyasası olmadığı için alım-satım farkı çok. Bu nedenle vatandaşlar gümüş alacaksa yatırım bankalarının yatırım bankalarının ekranlarından ons bazında alım-satım yapmalı.” açıklamasında bulundu.
25 $ SEVİYESİ OLUMLU
QNB Finans Yatırım, "Gümüş fiyatlarının da 25 üzerine yerleşmesi olumlu" derken, İş Yatırım da, "Gümüş satış baskısını kırmış durumda ve %2’ye yakın primle işlem görüyor. $25.04 seviyesindeki 100 günlük ortalama önemli bir destek ve üzerinde kalıcılık sağlanabilirse yukarı yönlü hareket hızlanabilir" diye belirtiliyor.
Altın tepki alımlarıyla toparlandı
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bı çok sektörde gümüş ara ham madde olarak kullanılıyor...bu da önemli
Acaba burada yerli güneş enerji panel fabrikasının hiçbir etkisi yok mu ?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:08)