E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gümüş fiyatları, yatırımcının ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları konusunda bekle- gör politikası izlemesi nedeniyle yılın ilk yarısında baskı hissetti. Nisan başında 18.66 dolar/ons seviyesine gelen fiyatlar haziranda 16.63 dolara inmişti. Şimdi ise fiyatlar 17 dolar civarında geziyor. Analistler ise yılın geri kalanında ve 2018’de gümüş fiyatlarını destekleyecek faktörlerin devreye girdiğini, fiyatların kolaylıkla 20 dolara çıkabileceğini söylüyor. Boğa eğilimli bazı analistler tahminlerini daha da yüksek tutuyor ve fiyatların ikiye katlanarak 34 dolara bile gidebileceğini savunuyor.
Risk iştahındaki artış ile beraber değerli metaller de güvenli varlık talebinden yoksun kaldılar ve bu kapsamda gümüşün de tıpkı altın son zamanlarda gerilediğini görüyoruz.
ABD’den gelen iyi verilerin de etkisiyle gümüş bu hafta da düştü. Gümüşün kısa vadede 16.90 dolar direncinin altında kalması halinde 16.40 dolar desteğine doğru geri çekilmesi bekleniyor. Bu desteğin altında ise 16.0 Dolar test edilebilir. Orta ve uzun vadede ise gümüşe yatırım yapmak için birçok neden buluyor analistler. ‘Gümüş almak için doğru zaman geldi’ diyen analistlere göre fiyatların bulunduğu seviye, jeopolitik gerilimler, metalin endüstriyel kullanımı, gümüş/altın rasyoları alıma işaret ediyor. Gümüşün yatırımcının radarına girmesi gerektiğini düşünenlerin gerekçeleri şöyle:
Beyaz metale yatırım için nedenler artıyor:
■ Borsalar balon alarmı veriyor
Amerikan borsaları uzun soluklu yükselişini bu yıl da sürdürdü. ABD’de geçtiğimiz ay P/E (fiyat, kazanç) rasyosu 30’un üzerine çıktı. 100 yıllık ortalamanın 16 olduğu göz önüne alındığında borsalardaki ısınma dikkat çekiyor. Daha önceki piyasa deneyimleri borsalar düşüşe geçtiği anda altın ve gümüşün değerlenmeye başladığını ortaya koyuyor.
■ Avrupa bankaları sıkıntıda
Avrupa’da bankaların batık kredilerindeki (NPL) büyümenin piyasaları sarsması halinde bundan kazançlı çıkacaklar arasında gümüş de bulunuyor. Son haftalarda İtalyan bankaların NPL miktarındaki bozulmaya ilişkin endişeler artmaya başladı. AB’de NPL stokunun 1 trilyon euroyu aşarak toplam krediler içindeki payının yüzde 5.4’e ulaştığı hesaplanıyor. Ekonomilerin birbirlerine bağımlı olduğu bir ortamda Avrupa bankalarındaki sorunun piyasalara yansıması halinde güvenli limanlar arasında değerli metallerin de yer alacağı belirtiliyor.
■ Çin’in güneş enerjisi patlaması
Gümüş şu an endüstriyel olarak en büyük kullanım alanını güneş enerjisinde bulunuyor ve Çin’in güneş enerjisi talebi büyük bir hızla artıyor. 13. Beş Yıllık Kalkınma Planı’na göre Pekin güneş kapasitesini 2020 yılına kadar üç katına çıkarmayı hedefl iyor. Geçtiğimiz yıl gümüş, güneşe bağlı talebin en güçlü olduğu yılı geçirdi. Analistler bu trendin süreceğini söylüyor.
■ Jeopolitik riskler tırmanıyor
Bu ay Kuzey Kore ve ABD arasında yaşanan nükleer kriz değerli metallere alım getirdi. İki ülke arasında tansiyonun yükselmesi genellikle borsalara satış getirirken, altın, gümüş gibi metallerin cazibesini artırıyor. Diğer yandan son zamanlarda İran ve ABD arasında yaptırımlar konusunda yaşanan tartışma piyasaların karşısına yeni bir jeopolitik sıkıntı olarak çıkıyor. Bu, gümüşü destekleyecek bir gelişme. ABD-Çin ilişkilerinde zaman zaman yaşanan gerilimler, yaklaşan Almanya seçimleri fiyatların belirlenmesinde diğer unsurlar olabilir.
■ ABD ekonomisi kırılgan
ABD’De GSYH büyüme rakamları ABD Başkanı Donald Trump’ın vaat ettiği oranlara çok uzak. Çalışma Bakanlığı’nın Mevcut Nüfus Anketi’ne temmuz ayı değerlendirmesinde, ABD ekonomisinin Barack Obama dönemindeki kadar kırılgan olduğu ifadesine yer verildi. Analistlere göre istenilen oranda büyüme beklentilerinin hayata geçirilmemesi eninde sonunda yatırımcı güvenini sarsacak ve yatırımcının borsanın çıkışına yönelmesi gümüşe yarayacak.
■ Faiz artışı bile gümüşe yarayabilir
Fed’in faiz artırmaya devam ettirmesinin doları güçlendirmesi ve emtia piyasalarını baskılaması beklenir. Ancak bazı analistlerin iddiası şu: Fed, ekonomiye güven arttıkça faizleri yavaş bir şekilde yükseltmeliydi. Ancak fazla bekledi ve hızlı bir artış gerçekleştirebilir. Bu da zaten güçlü olmayan ekonomiyi olumsuz etkileyerek değerli metallere alım getirebilir.
■ Altın/gümüş rasyosuna dikkat
1 ons altın almak için kaç ons gümüş gerektiğini gösteren altın/gümüş rasyosu önemli ipucu veriyor. Altının onsu 1.285 dolardan satılırken, gümüş dün 17.08 dolardan alıcı buldu. Şu an altın/ gümüş rasyosu 75 civarında. 5 yıl önce rasyo 55 idi. Bu gümüşün değerinin altında kaldığı anlamına geliyor. Rasyonun daha önceki seviyelerine gelmesi için ya altının düşmesi ya da gümüşün yükselmesi gerekiyor. (Dünya / Evrim Küçük)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:12)