E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Global gümüş piyasası…
Günümüzde en çok endüstriyel alanlarda (elektrik-elektronik, otomotiv vb.) kullanılan gümüş; endüstriyel kullanım alanlarının yanı sıra madeni para, mücevherat, madalya imalatı ve eşya yapımında da kullanılmaktadır. Dünya gümüş talebinin %55’ini oluşturan endüstriyel kullanım alanları ilk sırada yer alırken, sırasıyla mücevherat ve madeni para imalatı payları toplamda söz konusu gümüş talebinin %40’ını oluşturmaktadır.
2016 yılında global gümüş madeni üretimi geçen yıla kıyasla %0,56 oranında azalış ile 885,8 milyon ons (27.551 ton) olarak gerçekleşmiştir. Zengin gümüş madeni yataklarına sahip olan Meksika; dünyada gümüş madeni üretiminde ilk sırada yer alırken Meksika’yı sırasıyla Peru, Çin, Şili ve Rusya izlemektedir.
Gümüş… Altından sonra en fazla talep gören değerli metal…
Değerli metaller arasında altından sonra en fazla talep gören gümüşün fiyatı arz ve talep unsurlarının yanı sıra global ekonomideki değişimlerden önemli ölçüde etkilenmektedir. Altın ve gümüş arasında korelasyon bulunmakta olup, altın fiyatlarını etkileyen her faktör aynı zamanda gümüş fiyatlarını da etkilemektedir. Dünya genelinde merkez bankalarının altına alternatif olarak rezerv para olarak da kullandığı gümüş, altın gibi global bazda yaşanan kaos dönemlerinde güvenli liman niteliğindeki yatırım enstrümanları arasında yer almaktadır. Altın ile korelasyonu yüksek olan gümüşün fiyatı; dünya genelinde gümüş talebi en fazla ülke olan ABD ekonomisine ilişkin gelişmeler ve global büyümeyi dolayısıyla endüstriyel talebi etkileyecek olan tüm gelişmelerden etkilenmektedir.
Global piyasalarda güvenli liman niteliği sebebiyle oldukça ilgi gören gümüşün emtia borsalarında dolaşımı mevcut. Gümüş ABD’den, Hindistan’a, Çin’den Rusya’ya kadar geniş bir coğrafyada işlem görmekte.
Altın/Gümüş Rasyosu…
Aşağıdaki grafikte altın ile gümüş fiyatlarının aynı yöndeki fiyat hareketleri gösterilmiş olup, söz konusu fiyat hareketlerinin hikayeleri sıralanmıştır. 2016 yılı Şubat ayında dolar endeksinin 100 seviyesinin aşağısına gerilemiş olması ve ilgili dönemde Çin’de zayıflayan imalat verileri ile birlikte değerli metaller yükseliş kaydetmiştir. ABD ekonomisine ilişkin gelişmelere duyarlı olduğunu belirttiğimiz değerli metaller 2016 yılı Mayıs ayında ABD’de iyileşme kaydeden enflasyon verileri paralelinde Fed’in faiz artırım beklentilerinin kuvvetlenmesi ile birlikte kazançlarının önemli bir kısmını geri vermiştir. Global piyasalardaki kaotik atmosferden beslenen değerli metallerin 2016 yılı Haziran ayında İngiltere’de gerçekleşen referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde karar çıkması ve Temmuz ayında Fransa’da gerçekleşen terör saldırısı sonrasında değer kazandıkları görülmüştür.
Gümüşe Dayalı ETF’ler…
Gümüş madenciliği üretimi 2016 yılında 10 yıl aradan sonra ilk defa gerileme kaydetmiş olsa da, 2016 yılı Ekim ayında gümüşe dayalı ETF’ler son 10 yılın zirve seviyesine ulaşmışlardır. 2017 yılı Mayıs ayında söz konusu zirve seviyesine yaklaşan gümüşe dayalı ETF’ler ve ilgili dönemde 75 seviyesinin üzerine test altın gümüş rasyosundan da anlaşılacağı üzere altın karşısında ucuz bulunan gümüşe talep artmıştır.
2016 yılsonundan bu yana %3 oranında yükseliş kaydeden gümüş, söz konusu dönemde altının %8’lik yükselişinin gölgesinde kalmıştır. Altın gümüş rasyosunun da 2016 yılsonundan bu yana yükselişi gümüşün değerinin altında gördüğü ve bu boşluğu kapatacağına ilişkin bir işaret olarak düşünülebilir.
Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:47)