E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gümüş, Fed'in varlık alımlarını azaltma sinyali vermesiyle yılın üçüncü çeyreğini yüzde 16 düşüşle tamamladı. Beyaz metal ekimin ilk haftasında da zayıf bir görünüm izledi. Ancak yılın son çeyreğinde umut var. Çünkü geçmiş veriler gümüşün genellikle yılın son çeyreğinde yükseldiğini gösteriyor. Son 20 yıla bakıldığında gümüşün mevsimsel olarak yılın son çeyreğinde yükseldiği görülüyor. Uzmanlara göre kritik 22.30 dolar seviyesinin üzerinde kalırsa ons gümüşün önümüzdeki aylarda yükseliş şansı var.
Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre gümüş üçüncü çeyrekte yüzde 16'dan fazla düşerek yılbaşından bu yana negatif bölgedeki hareketini derinleştirdi. Daha güçlü bir ikinci yarı yıl beklentisi gerçekleşmedi. Hayal kırıklığı yaratan 3’üncü çeyrek performansının ardından işler son çeyrekte yine boğaların savunma yeteneğine kaldı. Ancak yatırımcılar için iyi haber şu ki, daha önceki yıllardaki fiyat hareketlerine bakıldığında gümüşün genellikle 4’üncü çeyrekte güç kazandığı dikkat çekiyor. Çoğunlukla 3’üncü çeyrek sonunda veya 4’üncü çeyrek başında fiyatlar düşük bir değer buluyor ve yılsonuna doğru yükseliyor.
Yılın dip seviyesinden 1 hafta uzaklıkta
ETFDailyNews yazarı Taylor Dart, gümüşün Aralık 2020 sonu itibariyle son 20 yıllık hareketini ortaya koyan grafiğin önemli ipuçları sunduğunu belirtiliyor. Bu yıl da grafikte olduğu gibi gümüşün yıla iyi bir başlangıç yaptıktan sonra şubat ayında ralli yaptığına dikkat çekiliyor. Genellikle martta test edilen zirve ise şubatta gerçekleşti. Gümüş daha sonra, mevsimsel olarak en zayıf dönemi olan Mayıs-Temmuz döneminden geçmeden önce, metal için tipik bir hareketle ikinci çeyrekte yeniden yükseldi. Ancak haziran ayındaki zayıflık üçüncü çeyrekte de devam etti.
Asıl önemli kısım ise, gümüşün genellikle ikinci yarının en düşük seviyesine gördüğü seviyenin sadece 1 hafta uzağında olması. Zira fiyatlarda en düşük seviye genellikle ekim ayının ikinci haftasında yaşanıyor. Bu modele göre, Aralık 2021 eğer Aralık 2020 gibi yol izlerse boğalar güçlü bir ralliye imza atabilir.
Geçen yıl son çeyrekte yüzde 15 yükselmişti
Geçtiğimiz yıl aralık ayında gümüş fiyatları yüzde 15 ve son çeyrekte ise yüzde 12 yükselmişti. Dart, gümüşün mevsimsel hareketi takip edeceğinin garantisi olmadığının altını çizerek, yine de mevsimsel olarak düşüşün izlendiği bir dönemde her zamanki hareketin bu yıl da tekrarlanmasının, yükseliş algısı oluşmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.
Öte taraftan gümüş piyasalarında kötümserliğin arkasından yükseliş gelebileceği iddiası da analistin. Son 8 aydaki düzeltmenin ardından piyasalarda yükseliş beleyenlerin oranı sadece yüzde 9. Yani yatırımcılar arasında Mart 2020 ve öncesinde Eylül 2018’den bu yana en kötümser havanın esiyor. Son 10 yıla bakıldığında, havanın bu denli bozduğu dönemleri takip eden 2, 4 ve 6 aylık süreçte fiyatların yükseldi ve 6 ay içinde yüzde 10 getiri sağladığı hesaplanıyor. Bu hesaplama şimdiye uyarlandığında fiyatların Mart ayında 25 dolar civarında olabileceği anlamına geliyor.
Uzmanlar uyarıyor
22.32 dolar kırılırsa tehlike çanları çalmaya başlar
Gümüş 22.0 dolar/ons destek ve 26.0 $/ons direnç seviyeleri arasında kritik bir kavşakta oturuyor. Metal bu alanı kısa vadede korursa bazı uzmanlara göre bir ralli mümkün. Analistler 22.32 doların altının piyasalara tehlike sinyali göndereceği uyarısı yapıyor. Commerzbank, fiyatların 100 haftalık hareket ortalamasının altına inmeye zorlayacak satışlar gelmesi halinde ons gümüşte hedef bölgenin birden bire 19.10 dolar olabileceğini söylüyor.
Enflasyonist ortama rağmen geleneksel olarak enflasyona karşı hedge aracı olarak görülen gümüş gibi değerli metaller zayıf bir performans gösteriyor. Commerzbank analistleri, fiyatlarda bir çöküşün engellenmesi için 22.32 doların üzerinde kalınmasının şart olduğunu belirtiyorlar. Değerli metaller teknik analiz uzmanı AG Thorson da geçtiğimiz günlerde benzer bir uyarı yapmıştı. Uzman, küresel ekonomideki yavaşlama nedeniyle 20 doların altında 19 doların bile gündeme gelebileceğini söylemiş ancak gümüşteki düşüşü alım fırsatı olarak gördüklerini belirtmişti.
'Tarihin en büyük çöküşünden önce altın, gümüş, Bitcoin ve Ethereum alın!'
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:58)