E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGümüş fanatikleri nakit sisteminin çökmesini bekliyor---

Gümüş fanatikleri nakit sisteminin çökmesini bekliyor

Gümüş fanatikleri nakit sisteminin çökmesini bekliyor
07 Eylül 2020 - 15:10 borsaningundemi.com

Gümüş fiyatları sene başından beri yüzde 51 arttı. Kendisini ‘gümüş böcek’ olarak tanımlayan Ned Naylor-Leyland, “2002’den beri mevcut para sisteminin ölmesini bekliyorum ve şu anda insanlar beni gösterip ‘Bu adam bir dahi’ diyor” ifadelerini kullandı

Korona virüs sırasında insanlar altına yöneldi ve fiyatları bir anda arttı. Ancak bu süreçte diğer metallerin de talep görmesi sonucu fiyatlarda ralliler izlendi. Gümüş fiyatları da bu yıl hızla tırmandı ve yüzde 51 yükseldi. Bloomberg'de yer alan habere göre gümüş yatırımcıları, bu değerli madenin fiyatının daha da artacağından eminler.

Gümüşe, tipik yatırımcıların gösterdiği ilgiden çok daha fazla heves duyanlara ‘gümüş böcek' deniyor. ‘Böcekler'e göre eşi görülmemiş parasal genişleme politikasının sonunda nakit sistemi çökebilir. Bu durumda çok sevdikleri gümüşün yeniden para birimi olarak kullanılacağını düşünüyorlar. Bu nedenle altından daha ucuz olan ‘kuzeni' gümüşün değerlenmeye devam edeceğine inanıyorlar.

'20 YILDIR BİR TEPENİN ÜZERİNDE DİKİLİP EL SALLIYORUM'

Londra'da 1 milyar dolarlık Merian Altın ve Gümüş Fonu'nunu yöneten Ned Naylor-Leyland da kendisini ‘gümüş böcek' olarak tanımlayanlardan. Naylor-Leyland, “2002'den beri mevcut para sisteminin kaçınılmaz ölümünü bekliyorum. Son 20 yıldır bir tepenin üzerinde dikilip el sallıyorum. Birden bire insanlar beni gösterip ‘Bu adam bir dahi' demeye başladı” ifadelerini kullandı.

‘GÜMÜŞ BÖCEKLER'İN ATALARI: SİLVERİTE’LER

‘Gümüş böcek' kavramı yeni bir şey değil. ABD'de 1873'te çıkarılan Madeni Para Yasası, bu metali ülkede adeta şeytanlaştırdı. O dönemde hükümete sert tepki gösteren, yolsuzluk suçlamaları yönelten gümüş savunucuları ortaya çıktı. O zamanki adları ‘Silverite'ydi. Onlara göre gümüş, altınla birlikte parasal standart olmaya devam etmeliydi.

Kötü şöhretli silveriteler arasında Teksaslı petrol milyarderinin üç oğlu olan Hunt kardeşler var. Hunt kardeşler, enflasyon korkusu ve gümüşü servet deposu olarak gördükleri için 200 milyon değerinde ons gümüş stoklayarak 1980'de küresel pazarı kilitlediler. Gümüş fiyatları o dönem 49,45 dolara kadar çıktı ancak sonrasında 11 doların altına geriledi.

ÇOK DAHA FAZLA DEĞERLENECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR

Gümüş pandemi süreciyle yeniden sahnede ön plana çıktı. Olağanüstü bir yıl yaşıyor ve neredeyse altının iki katından fazla getiri sağladı. Doların zayıflaması, jeopolitik tansiyonun yükselmesi ve gelirlerin düşmesi yatırımcıların bu değerli metali güvenli bir sığınak olarak görmesine neden oldu.

Şu ana kadar yaşanan artış bile ‘gümüş böcekler' için hiçbir şey! Çünkü onlara göre çok daha fazla insan, devletler tarafından basılan paraların değerine olan inancını yitirecek.

‘BU ADAMLAR 50 YILDIR SİSTEMİN ÇÖKMESİNİ BEKLİYOR'

Yine de herkes ‘gümüş böcekler' ile aynı fikirde değil. New York merkezli emtia araştırma şirketi CPM Group'un genel müdürü Jeffrey Christian konuyla ilgili olarak, “Bu hikayeyi daha önce de duydum. Bu adamlar mevcut küresel finans sisteminin çöküşünü 40-50 yıldır bekliyorlar. Ne yaparsanız yapın, dünyaya yanlış baktıklarını düşünmelerini sağlayamazsınız” ifadelerini kullandı.

Gümüşte yaşanan artışın, üretimdeki yetersizlikten kaynaklandığını düşünenler var. Fanatik ‘gümüş böcekler' sadece fiziki gümüşe yatırım yapıyor. Salgın nedeniyle üretimi düşüren rafineriler, bayilerden gelen talebi karşılayamıyor. Bunun bir nedeni de gümüşün altından daha değersiz olması ve yatırım yapmaya değecek miktarda üretiminin daha fazla emek istemesi.

BORSADAKİ TALEP DE YÜKSELDİ

Ayrıca salgın nedeniyle rafineriler bir süre kapalıydı. Bu süreçte tüm değerli madenlerin fiyatları zaten arttı. Singapur merkezli Silver Bullion Pte'nin kurucusu Gregor Gregersen, piyasada yaşanan kıtlık nedeniyle American Eagle ve Maple Leaf madeni paralarının bile iki katı fiyata alıcı bulduğunu söyledi.

‘Gümüş böcekler'in aksine gümüşe fiziksel olarak değil, dijital olarak yatırım yapanların oranı da bir hayli fazla. Bu yıl borsaya 8 bin 800 tondan fazla metal eklendi. Dijital ortamda hisse ve değerli maden alışverişi yapılmasını sağlayan mobil uygulama Robinhood'da da gümüşe büyük bir talep oldu. Uygulama, 13 Ağustos'ta verileri yayınlamayı durdurana kadar, gümüşe yatırım yapan kullanıcıların sayısı bir önceki aya oranla iki katından fazlaydı.

‘GÜMÜŞ BÖCEKLER'E GÖRE FONLAR, BANKALARIN BİR OYUNU!

Gelenekselci ‘gümüş böcekler'e göre dijital gümüş, telefon ekranındaki rakamlardan ibaret. Onların düşüncesi, bu fonların var olmayan metal tarafından desteklendiği ve bankalar tarafından yatırımcı talebini emmek ve fiyatları azaltmak için tasarlanmış birer araç olduğu yönünde.

Kurucusu olduğu Gold Arrow Capital Management'tan 2011'de gümüşe yatırım yapmak için istifa eden Gijsbert Groenewegen, “Bu pazarda önemli olan tek şey yatırımınızın fiziksel ve sizin mülkiyetinizde olmasıdır” görüşünde.

Altından vazgeçmeyen kazandı

Güvenli liman altın sakin seyirde

Ne altın ne gümüş: Bakır rekora koşuyor

Borsa İstanbul yükselişini sürdürüyor

Altın ve gümüş için devlet hakkı oranlarında değişiklik

İlk 8 ayda en çok gümüş kazandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adil07 Eylül 2020 22:54

    fiziki teslim hisse senedinde varmı yada petrol vade sonunda yapılan işlemin yüzde kaçı teslim ediliyor gümüşte aynı altında aynı vadeli işlemler olduğu sürece hiçbir varlığın değeri dev finans kuruluşlarının dışında belirlenemez.Örnek JP morghanın 2008 krizi sonrası gümüş stoklamasına rağmen fiyat 50 dolara yükselemedi fed 5 kat para basmışken değeri artmadı ona yedirmdiler pastayı sanamı yedirecekler

  • Mantıklı yorum07 Eylül 2020 15:47

    Gelenekselci ‘gümüş böcekler'e göre dijital gümüş, telefon ekranındaki rakamlardan ibaret. Onların düşüncesi, bu fonların var olmayan metal tarafından desteklendiği ve bankalar tarafından yatırımcı talebini emmek ve fiyatları azaltmak için tasarlanmış birer araç olduğu yönünde.                        Yorumun bu kısmını çok beğendim. Şu an  satılan altın petrol nerdeyse herşey sanal. Gerçek fiziki satımlar olsa fiyatlar çok farklı yere gelir. Gidiyorsun bankadan gr altın hesabı açıyorsun ama ortada altın yok. Üstelik bu sanal fiyatlama ilede ellerine çok güzel manüplasyon imkanıgeçiriyorlar.

  • Okie Dokie07 Eylül 2020 15:29

    Ben dolarcıyım

  • Mucise Reis ;)07 Eylül 2020 15:17

    Ben gümüş fanatiğiyim. Haber doğru :D