E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi noktasında 4 farklı alternatiften oluşan etki değerlendirmesi analizi yaptırdıklarını belirterek, "Gümrük Birliği'nin tarım, hizmetler ve kamu alımları dahil tam anlamda güncellenmesini içeren ikinci alternatif, hem Avrupa Birliği (AB) hem de bizim için olumlu gelen seçenek. Buradan yola çıkarak yapılan etki analizi çalışmasına göre, 2030 yılına gelindiğinde Türkiye'nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılasına (GSYH) bu anlaşma yüzde 2'lik ek bir artış oluşturacak" dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Etiyopya'ya gelen Zeybekci, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi görüşmelerinde son durumun sorulması üzerine Zeybekci, konunun artık iyice netleşmeye başladığını söyledi. Zeybekci, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusu artık netleşmeye başladı, alternatifler oluşmaya başladı, resmileşti. Geçen hafta Avrupa Birliği Komisyonunun konuya ilişkin bir açıklaması oldu. Avrupa Birliğinin Bakanlar Kurulu diyeceğimiz kurulun yetki istemesi oldu, o da oybirliği ile geçti. Gelecek yılın ilk çeyreğinde bu kararın çıkacağını düşünüyoruz. Bugüne kadar yaptığımız görüşmelerde bu konuda problem olacağını düşünmüyoruz ama ihtimal dahilindedir." diye konuştu.
Sürece ilişkin bilgi veren Zeybekci, şöyle devam etti:
"AB ve Türkiye bu konuda bağımsız kuruluşlara etki değerlendirme analizleri yaptırdı. İki değerlendirme de eş zamanlı bitti. Sonuçları her iki taraf için de pozitif görüyoruz. Bakanlar Kuruluna 4 farklı alternatif için etki değerlendirmesi analizi sunumu yaptık.
Birinci alternatif; Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ama tarımda tedbirli davranılması, yüzde 50 bir açılım sağlanması.
İkinci alternatif; Gümrük Birliği'nin tarım, hizmetler ve kamu alımları dahil tam anlamda güncellenmesi. Her alternatifte karar alma mekanizmalarında yer almak ve 3. ülkelerde imzalanacak serbest ticaret anlaşmalarına (STA) otomatik taraf olmak var.
Üçüncü alternatifimiz; Gümrük Birliği'nin kapsamlı bir STA'ya dönüştürülmesi. Ama burada bütün ürünlerde ayrı ayrı gümrük tarifeleri belirleme hakları var tarafların.
Dördüncüsü de şu an mevcut Gümrük Birliği'nin olduğu gibi sadece tek başına sanayi ile STA'ya dönüştürülmesi. Bu şu anki halden geri gitmek demek.
Biz bütün bunları değerlendirdik, gördüğüm kadarıyla ikinci alternatif hem AB için hem de bizim için olumlu gelen seçenek. Bu bizim üzerinde yoğunlaşacağımız seçenek olacak. Tabii ki diğer seçenekler de gündem dışı değil."
'Yeni bir çağa geçiş süreci başlıyor'
Zeybekci, Gümrük Birliği'nin bugünkü haliyle bile ekonomiye önemli katkılar sağladığının altını çizerek, "Gelecek dönemde bu anlaşmanın tam entegrasyonu durumunda Türkiye'nin yeni bir çağa geçiş süreci başlıyor. Türk şirketlerinin Avrupa'da, Avrupalı şirketlerin Türkiye'de hizmetler sektörünün her alanında hizmet verebilmesi, belediye hizmetlerinde bile bütün hizmetlere Avrupalı şirketlerin girebilmesi, Türkiye'de kamunun tüm alımlarına Avrupalı şirketlerin katılabilmesi, aynı şekilde Türk şirketlerinin Avrupa'daki kamu ihalelerine katılabilmesi... Bunlar her iki taraf için de açık hale gelecek." değerlendirmesinde bulundu.
Gümrük Birliği'nin tarım, hizmetler ve kamu alımları dahil tam anlamda güncellenmesini içeren ikinci alternatifin hayata geçmesi durumunda, ekonomiye önemli katkı sağlayacağına işaret eden Zeybekci, "İkinci alternatiften yola çıkarak yapılan 2030 yılına ilişkin etki analizi çalışmasına göre, 2030 yılına gelindiğinde Türkiye'nin GSYH'sine bu anlaşma yüzde 2'lik ek bir artış sağlayacak. Toplam ihracatın normal artış hızının üzerine yüzde 24,5 seviyesinde, ithalatın üzerine de yüzde 23 bir artı getirecek." ifadelerini kullandı.
'En geç 2018'de tamamlanması gerek'
Bakan Zeybekci, AB ile ekonomik anlamda ortaklık kurmanın büyük önem taşıdığını anlatarak, "AB ile ekonomik ortaklık kurabilen bir Türkiye'nin dünyada diğer ekonomilerle sağlayacağı çok başka avantajlar olacak. Biz bu anlamda baktığımızda Türkiye'nin 2030 vadesinde çok büyük kazançla çıkacağını görüyoruz." dedi.
Gümrük Birliği'nin güncellenmesi noktasında 2017 sonunda önemli bir noktaya gelmek niyetinde olduklarını belirten Zeybekci, "Bitirmek de diyebiliriz ama önemli bir noktaya gelmek istiyoruz. Bu çok yoğun bir süreç olacak. 2017'de maksimum 2018'de tamamlamamız gerekiyor çünkü dünyada Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması gibi bazı süreçler çok hızlı ilerliyor." diye konuştu.
Zeybekci, sürecin Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda ilerleyeceğini, bundan sonra da özel sektörle diyalog halinde olacaklarını söyledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiyede bundan daha iyi ekonomi başkanı olacak biri yok anlaşılan
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:43)