E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüçlü dolar, güçlü altın---

Güçlü dolar, güçlü altın

Güçlü dolar, güçlü altın
22 Ekim 2024 - 08:38 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Güçlü ABD ekonomik verileri, yatırımcıların 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerine hazırlanırken, Fed’in faiz oranlarını düşürmede sabırlı olabileceğini gösteriyor. ABD doları, art arda gelen olumlu ekonomik verilerle birlikte yatırımcıların Fed’in faiz indirimlerinin boyutu ve hızına ilişkin beklentilerini azaltmasıyla üç haftadır yükselişte. Dolar endeksi, 1 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesi olan 104.02’ye ulaştıktan sonra 103.96’da ve endeks bu ay %3,28 ‘ün üzerinde bir artış kaydetmiş durumda. Euro son olarak 1,081 dolardan işlem gördü ve 2 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeye yakın ,sterlin ise 1,298 dolardan işlem görerek 20 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeye yakın seyretti. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi 12 haftalık zirve olan %4,198’e yükseldikten sonra şu anda %4,18’den işlem geçiyor. Yükselen getiriler, Hazine tahvillerindeki hareketlere karşı aşırı hassas olan yen üzerinde baskı oluşturdu. Yen bu sabah dolar karşısında 150,57’deydi ve iki buçuk aylık düşük seviyesi olan 150,88’e yakın seyrediyordu.

Dün dört Fed politikacısı faiz oranlarının daha fazla düşürülmesine destek verdi ancak herhangi bir indirimin ne kadar hızlı veya ne kadar uzağa gitmesi gerektiği konusunda farklı görüşlere sahip oldukları görüldü. Farklılaşan görüşler, Fed’in 6-7 Kasım’da gerçekleştireceği politika toplantısında neler beklenebileceğine dair bir fikir verdi. CME FedWatch aracı, piyasaların Fed’in gelecek ay faiz oranlarını 25 baz puan (bp) düşürme ihtimalinin %89 olduğunu fiyatladığını görmekteyiz. Yatırımcılar, Fed’in Eylül ayında 50 baz puanlık bir indirimle faiz indirimi döngüsünü başlatmasının ardından yılın geri kalanında genel olarak 41 baz puanlık bir gevşeme öngörüyor.

Ekonomik veriler güçlü ve bunu önümüzdeki hafta GSYİH rakamlarını aldığımızda da göreceğiz. Geçtiğimiz hafta Atlanta Fed tahminini yükseltti, Üçüncü çeyrek GSYH büyümesinin %3,4’e ulaşması bekleniyor.

Trump şu anda kilit eyaletlerde önde , bu da Beyaz Saray’ı yeniden kazanmak için oldukça iyi bir konumda olduğunu gösteriyor ve piyasaların geçen hafta bunu hesaba katmaya başladığını düşünüyorum; Trump’ın 5 Kasım seçimlerini kazanma şansının arttığını gösteren anketler de dolara yardımcı oluyor. Zira Trump’ın önerdiği gümrük vergisi ve vergi politikalarının ABD faiz oranlarını yüksek tutması ve ticaret ortaklarına zarar vermesi muhtemel. Şimdi Trump’un kısaca açıkladığı politikalarına bakalım.

Trump, ikinci kez göreve gelmesi durumunda Çin menşeli mallara %60, diğer ülkelerden ithal edilen mallara ise % 10 ila 20 gümrük vergisi uygulamayı planlıyor. Alüminyum ve çelik tarifeleri ile Dijital Hizmet Vergisi, Trump’ın göreve gelmesi durumunda Avrupa ile yeniden alevlenebilecek ticari anlaşmazlıklar olarak öne çıkıyor.

Trump’ın zaferinin, ticaret ortağı açısından ABD’ye en yakın ve en fazla maruz kalanları, Kanada, Meksika, Çin ve Japonya gibi ülkeleri etkileyecek tarifeler getirmesinin muhtemel olması,  bu durumda da euro, İsviçre frangı ve Meksika pesosu karşısında dolar satın almak lazım.

Trump, yeniden seçilmesi halinde federal kurumlar vergisi oranını yüzde 21’den 15’e düşürmeyi planlıyor. Tüm bireyler için Sosyal Güvenlik yardımları üzerindeki vergileri de ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

İklim krizini inkar eden “yeşil yeni bir aldatmaca” olarak değerlendiren Trump’ın petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıt endüstrisine olan desteği dikkati çekiyor. Temiz enerji politikalarının çoğuna karşı çıkarken yeniden seçilmesi halinde başkan olduğu dönemde olduğu gibi ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çekmeyi planlıyor.

ABD’li üst düzey diplomatın Ortadoğu’da ateşkes için çabalarını yenilemesi ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’deki yavaşlayan talep büyümesinin piyasayı etkilemeye devam etmesiyle petrol fiyatları bu sabah düşüşte. Aralık teslimatlı Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 74,1 dolardan ve Kasım teslimatlı ABD Batı Teksas Ara Ham Petrol vadeli işlemleri ise kontratın son gününde 70,43 dolardan işlem görmekte. Yakında en önemli ay haline gelecek olan Aralık ayındaki WTI vadeli işlemleri, %0,2 düşüşle varil başına 69,9 dolara geriledi.

Altın fiyatlarındaki yükselişte devam ediyor. ABD seçim belirsizliklerine ve jeopolitik risklere karşı cazip bir korunma aracı olması, merkez bankalarının talebinin dayanıklı olması ve ETF alımları için yeterli alan bulunması gibi olumlu etkenlerin bir araya gelmesi, Spot altını ons başına %0,4 artışla 2.729 dolara ve ABD altın vadeli işlemlerin de ise %0,2 artışla 2.744 dolara çıkmasına yardımcı olmakta. Altın dün 2.740 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı  ve bu yıl şu ana kadar yaklaşık %32 değer kazandı. ABD seçimleri yaklaştıkça siyasi belirsizlikler devam edeceğinden bir sonraki hedef olarak 2.800 dolar seviyesi gibi görülüyor.

Borsadan beklentiler seneye mi kaldı?Borsadan beklentiler seneye mi kaldı?

 

Yabancılar en çok o hisseleri aldıYabancılar en çok o hisseleri aldı

 

Yatırım devinin eski CEO'sundan 'Batı'ya altın uyarısıYatırım devinin eski CEO'sundan 'Batı'ya altın uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)