E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüçlü bilançolara rağmen piyasa baskısı artıyor---

Güçlü bilançolara rağmen piyasa baskısı artıyor

Güçlü bilançolara rağmen piyasa baskısı artıyor
16 Temmuz 2021 - 14:01 borsaningundemi.com

Dev bankalardan gelen güçlü bilanço açıklamalarına rağmen piyasalar üzerindeki baskı artıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük bankalar göz kamaştırıcı bilanço açıklamalarına devam ediyor ancak piyasaların geri kalanı etkilenmiş görünmüyor. Önde gelen endekslerde, Çin ekonomisiyle ilgili endişeler nedeniyle düşüş görüldü. ABD’nin düşen tahvil getirileri de piyasalar üzerinde baskı oluşturdu. Morgan Stanley bilanço açıklamalarıyla analistlerin beklentilerini geride bırakan son Wall Street devi oldu ve bilanço dönemini kapattı.

ABD’nin en büyük altı bankasının tamamı Wall Street beklentilerini geride bırakan kar açıklamaları gerçekleştirdi. Morgan Stanley’nin bilançosu ise hem hisse işlemlerinde hem de yatırım bankacılığında güçlü gerçekleşti. Genel olarak bankaların ikinci çeyrekte gösterdiği performans, düşen tahvil getirileri ve korona virüs dönemindeki pik noktalarının ardından işlem hacminde düşüşe rağmen etkileyici oldu.

Ancak bununla birlikte birçok bankanın hisseleri de düşüşe geçti. Morgan Stanley ise bu durumun istisnası olmadı ve bankanın hisseleri açılış öncesinde %1’in üzerinde düşüş gösterdi. Bu noktada yatırımcı tutumunun “söylentiyi satın al, doğruları sat” olduğu söylenebilir. Diğer bilanço haberlerinde ise sağlık sigortacısı UnitedHealth korona virüs nedeniyle insanların eskisi kadar hastaneye gitmiyor olmasının da etkisiyle tüm beklentilerin üzerine çıktı.

Bu durum ise şirketin daha az ödeme yapması gerektiği anlamına geliyor. Bununla birlikte Wall Street beklentileriyle paralellik taşıyan bir şekilde haftalık işsizlik başvuruları da 360 bin seviyesine indi.

Çin ekonomisi mikroskop altında

Perşembe gününün erken saatlerinde oluşan baskı Çin’de beklenenin altında gerçekleşen ekonomik büyümeyi yansıttı. Bununla birlikte düşen ham petrol fiyatları da talepteki düşüşe işaret etti. borsagundem.com'un derlemesine göre Çin’de gayrisafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrekte bir önceki yıla kıyasla %7,9 yükseldi. Bu yükseliş olumlu olsa da, genel beklentilerin altında kaldı. Yılın ilk çeyreğinde Çin’deki büyüme bir önceki yıla kıyasla %18’in üzerinde gerçekleşmişti.

Bu durum ise dünyanın ikinci büyük ekonomisinde büyümenin yavaşlamaya başladığını gösterdi. Gayrisafi yurtiçi hasıla rakamı beklenenden güçlü gelen perakende satışları ve sanayi üretimleriyle dengelendi. Çin hisseleri perşembe günü yükselişe geçmiş olsa da Asya ve Avrupa’nın büyük bir bölümünde düşüş gerçekleşti. Bu durum ise korona virüsün delta varyantının yayılımının yarattığı endişelerle açıklandı.

Yatırımcılar ise tahvil piyasasına odaklanmış durumda. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili zemin kaybetmeye devam ediyor. Düşen tahvil getirileri ise ekonomik büyümeyle ilgili endişelerin sinyali olabilir. Dün piyasalarda teknoloji sektöründen gelen yüksek performansa rağmen savunmacı bir ton görüldü. Şimdilik piyasalar bilanço açıklamalarını fiyatlıyor ve önde gelen endeksler tüm zamanların en yüksek seviyelerine oldukça yakın.

Teknoloji liderliğinde yeni rekorlar ve yeni endişeler

Enerji hisseleri de darbe alanlar arasında yer aldı. OPEC ve Rusya anlaşmazlığı çözerken yılın ilerleyen dönemlerinde piyasaya daha fazla ham petrol girme ihtimali ortaya çıktı. Ham petrol ise haftalık düşüşünden geri döndü. Ham petrol piyasası ise OPEC+ toplantısının sona ermesinden bu yana volatiliteli seyrediyordu. Enerji hisselerindeki düşüşe ek olarak piyasalar oldukça iyi performans gösterdi.

S&P 500 endeksi yeni bir rekor kırmasının ardından günün sonunda kazançların büyük bir bölümünü geride bıraktı. Yeni bir rekor etkileyici olurken, beraberinde bazı sorunları da getirdi. Öncelikle son dönemde S&P 500’ün gücünün büyük bir bölümü Apple ve Microsoft gibi dev sermayeli teknoloji hisselerinden kaynaklanıyor. Bu iki hisse de yeni rekorlarda işlem görüyor.

Bloomberg’in iPhone’da potansiyel üretim artışından bahsetmesi de Apple hisselerinin yükselmesinde rol oynadı. S&P 500’ün gücünün büyük bir bölümü bu 2 trilyon dolarlık devlere odaklanırken, daha derindeki sorunlar görmezden geliniyor. Teknoloji sektörü geçtiğimiz ay %7’nin üzerinde yükseliş gösterirken diğer sektörlerde %5’in üzerinde yükseliş görülmedi.

Bazı sektörlerde ise düşüşler görüldü. Enerji ve finans sektörü hisseleri yılın ilk birkaç ayında liderliğini sürdürürken haziran ayı ortalarından bu yana kırmızıda seyrediyor. Piyasaların genelinde tüm liderliğin yalnızca birkaç hissede olması ise endeksi savunmasız hale getiriyor. Apple ve Microsoft gibi dev şirketlerden gelebilecek kötü bilanço açıklamaları tüm endekste sert bir düşüş ihtimalini ortaya çıkaracak.

‘Tahvil kralı’ndan dolar açıklaması: Lanetlendi

 

Hisse fonlarına giriş sürüyor

 

Küresel piyasaların en büyük riskleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)