E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriGübretaş’tan hisse ve halka arz yanıtları---

Gübretaş’tan hisse ve halka arz yanıtları

Gübretaş’tan hisse ve halka arz yanıtları
29 Ocak 2016 - 16:43 borsaningundemi.com

Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu, 2016 hedeflerini paylaştığı basın toplantısında Borsagundem.com’un sorularını yanıtladı

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM

Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Gübretaş’ın Genel Müdürü Şükrü Kutlu, 2016 yılını hem üretim, hem satış, hem de ciro ve kârlılık rekorlarıyla tamamlamayı planladıklarını belirterek, bunun için bütün şartların uygunlaştığını söyledi.
 
NET KÂR HEDEFİ 234 MİLYON TL
 
2015 yılını değerlendirdiği, 2016 yılı hedeflerini paylaştığı basın toplantısında geçen yıl üretimde yüzde 32’lik artışla 697 bin tona, toplam satışta ise 1 milyon 665 bin tona ulaştıklarını anlatan Kutlu, “2016 yılı bizim için rekorlar yılı olacak. Porföyümüze yeni eklenen bitki koruma ve süs bitkisi besleme ürünleriyle birlikte bu yıl 2 milyon tonu aşan satış hacmi, 4 milyar TL üzerinde konsolide ciro ve 234 milyon TL net kâr hedefliyoruz. 1 Ocak itibariyle Bakanlar Kurulu kararıyla gübrede KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e inmesi ve son olarak da İran’a ekonomik yaptırımların kalkması, hedefe ulaşmamızda bize destek olacak. Yeni torba yasada gübrede KDV’nin sıfırlanması da yer alıyor. Bunun gerçekleşmesi tablonun çok daha iyi olmasını sağlayacaktı” dedi.
 
GÜBRETAŞ’IN İKİNCİL HALKA ARZ PLANI VAR MI?
 
Geçen yıl Şubat ayında Gübretaş’ta ‘kaptan koltuğu’na oturan ve bir yıl içinde gerçekleştirdiği kurumsal dönüşüm projelerinin yanı sıra yeni yılda sadece depolama süresini 3 aydan 1,5 aya indirerek şirkete yaklaşık 80 milyon TL tasarruf yaptırmayı hedefleyen Şükrü Kutlu toplantı sonrası Borsagundem.com’a konuştu, önemli açıklamalar yaptı. Fas, Tunus, Cezayir ve Ürdün’le fosfat yatırım için görüşmeler yaptıklarını anlatan Kutlu, ambargonun kalkmasıyla İran’daki iştirakin gerçek değerine kavuşacağını söyledi. Kutlu, “Şirketi İran Borsası’nda halka açmak gibi bir planınız var mı?” sorumuza “Tabi olabilir ama oradaki borsa bizdeki gibi çalışmıyor. Orada halka açılabilmek için biraz daha gelişmesi lazım” yanıtını verdi. Temettü kararı için 2015 sonuçlarının gerçekleşmesinin beklendiğini ifade eden Kutlu, “Gübretaş’a yönelik ikincil halka arz planı var mı?” sorumuza ise şu cevabı verdi:
  “Bu planlanan fosfat yatırımı gerçekleşir de bir nakit ihtiyacı olursa düşünebilecek bir şey. Ama 2016 öngörümüzde yok. Hatta ileride de olmayabilir…”
 

 
80 MİLYON TL TASARRUF PLANI

Şükrü Kutlu’nun basın toplantısında yaptığı açıklamalar satır başlarıyla şöyle:

*GÜBRETAŞ, sektörünün amiral gemisidir. Ürettiğimiz gübrenin hammaddesi yurt dışından geliyor. Ayrıca kendi tesislerimizdeki üretim kapasitesinin tüketim talebini karşılamaması nedeniyle emtia olarak da ithalat yapıyoruz. Gübreyi yurt dışından döviz cinsinden alıp depoluyoruz ama çiftçiye satarken TL olarak veriyoruz. Bu bir handikap… Üstelik bu arada döviz kurları değişiyor. Siz malı alırken belli bir fiyattan satmayı planlıyorsunuz. Ancak aradan geçen sürede kur farkı nedeniyle bırakın kâr yapmayı, zarar eder pozisyona düşebiliyorsunuz. Artık stoklama süresini azaltarak bu riskleri minimize edeceğiz ve bununla birlikte çiftçimizin her türlü gübre ihtiyacını zamanında karşılamaya devam edeceğiz. Teknolojik planlama sayesinde döngüyü hızlandırırken, şirkete hareket kabiliyeti kazandıracağız,

*Bir yazılımla stok, sipariş, üretim ve ithalat hareketlerini birbirine entegre şekilde yönetmeye başladık. Şimdi hangi bölgede ne kadar sipariş var, stokta ne kadar ürünümüz var hepsini online olarak anlık görebiliyoruz. Buna göre eksilen ve ihtiyaç olan yerlere uygun zamanda ürün gönderiyoruz. Bu yöntemle 2016 içinde gübrenin stoklama süresini ortalama 3 aydan 1,5 aya indirmeyi hedefliyoruz. Sadece sipariş, üretim ve ithalatı birbirine entegre ederek 2016 yılında 80 milyon TL tasarruf etmeyi planlıyoruz. Nihai hedefimiz ise stoklama süresini bir aya indirebilmek... Bu operasyon sadece tasarruf değil,  aynı zamanda Türkiye’de gübre fiyatlarının da düşmesini sağlayacak.
 
*2016 yatırımlar açısından da bir rekor yılı olacak. Yurt içinde 114 milyon TL’lik yatırım bütçesi ayırdık.  İskenderun, İzmir ve Samsun’daki tesisleri bu yıl sonuna kadar tamamlayarak lojistik gücümüzü artıracağız. Diğer yandan üretim gücümüzü artırmaya yönelik yatırımlarımızı da hızlandırdık. Yarımca’da yenilenen NPK üretim tesislerinin ardından amonyak tankı inşasını da bu yıl tamamlayacağız. Azotlu gübrelerden amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitratı üretebilmek için Yarımca’da yeni bir tesis projemiz var. Yıl sonu itibariyle granül amonyum sülfat da üretmeye başlayacağız. İzmir’de kurulu tesislerimizde yapacağımız modernizasyon yatırımıyla sıvı-toz gübre üretim kapasitesini artıracağız.

*İran’da devam eden tesis yatırımları için de 2016’da yaklaşık 196 milyon TL yatırım bütçesi öngördük. Böylece Türkiye ve İran’daki toplam yatırım bütçemiz, yaklaşık 310 milyon TL ile şirket tarihi açısından rekor bir miktara ulaşmış olacak.
 


ŞÜKRÜ KUTLU, BORSAGUNDEM.COM’UN SORULARINI YANITLADI
 
-Gübretaş zirvesinde 1 yılınızı dolduruyorsunuz… Planlarınız, projeleriniz gerçekleşti mi, şirket sizin hedeflediğiniz noktaya ulaştı mı?
Şükrü Kutlu: 20 Şubat’ta birinci yılımı dolduruyorum. En büyük hayalim yurtdışı yatırımıydı. Bu olmadı. Ama bunun dışında şirketi istediğim noktalara getirdiğimi düşünüyorum. Bir kere bu tedarik zinciri optimizasyonu konusunda ciddi adım attık ve uygulamaya koyduk. Bu 80 milyon TL artı demek.
Ben Gübretaş’ta göreve başladığımda Yönetim Kurulu bana, “Fiyat, sevkiyat, kalite” dedi. Bu slogan olmuş. Yani Gübretaş’ın fiyatı yüksektir, sevkiyatı vaktinde yapmaz ve kalitesi düşüktür. Bir yıl öncesini söylüyorum. Maalesef müşteride böyle bir algı oluşmuş. Ben geldikten sonra ilk ikisi hemen çözülecek gibi dedim. Kalitedeki sorunu kırmalı elek makinası tasarlayıp yaptırarak çözdük. İnanın basit bir çözümdü.
Geldik sevkiyata. Çalıştığımız firmayla 15-20 gün geç gidiyordu. Bakın 2 milyon tondan bahsediyoruz. Düşünün kaç kamyon ediyor. İnanın yetişmiyor. Dolayısıyla kolay bir iş değil. Nasıl çözdük bunu bir kere bir yazılım yaptırdık ve bütün sistemleri aldırdım. Teknolojiyi sonuna kadar kullanıyoruz. Dolayısıyla güzel bir entegre lojistik sistemi kurduk ve gübrenin geldiğinden gittiği yere kadar her şeyi online takip ediyoruz.
Üçüncüsü fiyat. Ben bunu hep sorguluyorum bizim gübremiz neden pahalı diye. Bu başta bahsettiğim tedarik zinciri optimizasyonundan 80 milyon TL bu direk fiyata yansıyor. Doğal olarak benim elim güçleniyor ve fiyatı düşürebiliyorum. Bunun gibi birde fosfat yatırımı olsa çok iyi olacak. Fiyat konusunu da böyle çözemeye çalışıyorum. Şu anda Gübretaş’ta bütün önemli şeylerin alt yapısını hazırlamış oldum.
 
Kuzey Afrika’da fosfat yatırımı için fırsat arayışı 
 -Fosfat yatırımı hangi ülkede olacak?
Şükrü Kutlu: Fosfat yatırımı için Fas, Tunus, Cezayir ve Ürdün gibi ülkelerle görüşüyoruz. Fas mesela harika ve en ideal yer ama kurallar çok ağır. Mesela sana fabrikayı satıyor ancak, “Ürününü sen satamazsın, bana ver, ben satacağım” diyor. Koydukları uygulamalarda inanın sınır yok. Ürdün ise daha esnek. Ya da Cezayir veya Tunus’ta yapılabilse daha avantajlı. Ama oralarda da tesisi baştan kurman gerekiyor. Fas bir platform yapmış inanamazsınız. Binlerce dönüm ve altında beş tane liman var. İnanın hayran kaldım. Keşke Fas’ta yapabilsek ama  bedelini katlayarak size yansıtıyor. Onun için de diğer ülkelerle yapalım da bari bir avantajımız olsun diyoruz.
 
 
İran’a yaptırımlar kalktı, şirketler aramaya başladı
-İran’daki ambargonun kalkması Gübretaş’ı nasıl etkileyecek? Oradaki fabrika nasıl bir üretim içinde?

Şükrü Kutlu: Bir kere İran’da yıllardır teknoloji hakkıyla kullanılamıyor ve bir bilgisayar dahi götüremiyorsunuz. İran’daki fabrika tamamen Kanada-Amerikan menşeili. Bir parça kırıldığı zaman yedek parçayı hiçbir yerde bulamıyorsunuz. Oradaki arkadaşlar oturup atölyelerde o parçayı kendileri üretiyor. O kadar zor şartlarda çalışıyorlar ki inanamazsınız. Şimdi bunlar kalkacak ve yavaş yavaş kalkmaya başladı. Bakın bizi takip eden firmalar biz İran’a gidip geldikçe ‘size ürün verelim mi?’ diye kapımıza gelmeye başladılar. Bu ambargo kalktıkça da şirket gerçek değerine kavuşacak. Yani işler Türkiye’deki gibi yürüyecek.
 
Halka açılması gereken bir şirket
-İran’daki şirketiniz Razi Petrochemical’i Tahran Borsası’nda halka açmak gibi bir planınız var mı?

Şükrü Kutlu: Tabii olabilir ama oradaki borsa bizdeki gibi çalışmıyor. Orada halka açılabilmek için biraz daha gelişmesi lazım. Aslında en önde halka açılması gereken şirketlerinden birisi diyebilirim. Bakın 2700 kişi çalışıyor ve çok büyük bir kuruluş.
 
Nakit ihtiyacı olursa ikincil halka arza düşünülebilir
-Gübretaş’a yönelik ikincil halka arz planı var mı?

Şükrü Kutlu: Bu planlanan fosfat yatırımı gerçekleşir de bir nakit ihtiyacı olursa düşünebilecek bir şey. Ama 2016 öngörümüzde yok. Hatta ileride de olmayabilir. Bu yatırımlar kendi kendini finanse eden yatırımlar. Dolayısıyla ihtiyaç olmayabilir. Burada patron Tarım Kredi, buna biz değil onlar karar verecek.
 
-5 iştirakiniz içinde halka arz için düşündüğünüz var mı?
Şükrü Kutlu: İştiraklerimizin halka açılmasıyla ilgili şimdilik bir planımız yok.
 
Gübretaş temettü verecek mi?
-Borsa İstanbul’da hisse performansınızı nasıl buluyorsunuz?

Şükrü Kutlu: Hisse performansı gayet iyi gidiyor. Özelikle İran olayı çok ciddi etkiledi. Bundan sonra bu uygulamaya geçtikçe de benim kanaatim olumlu olacaktır.
 
-Hisse iki aydır düşüş trendi içinde, bunu neye bağlıyorsunuz?
Şükrü Kutlu: Bu genel Türkiye düşüşü.
 
-Bu yıl da temettü verecek misiniz?
Şükrü Kutlu: 2015 sonuçları henüz gerçeklemedi. Bu da oraya bağlı. Onun için şimdi bir şey söylemem uygun olmaz.
 


YENİ MARKAYLA ŞEHİRLİ TÜKETİCİYE DE ULAŞACAK

Yeni yönetimle birlikte başlayan yenilikçi yaklaşım, Gübretaş’a sektörde farklı bir pazarın da kapılarını açtı. Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu, 64 yıldır katma değer oluşturdukları tarımsal üretimin yanı sıra artık ‘GÜBRETAŞ BAHÇEM’ markasıyla bahçe, süs ve saksı bitkileri alanındaki ürünlerle şehirli tüketiciyle de buluşacaklarını anlattı.
GÜBRETAŞ BAHÇEM’in 3 ana ürün grubunda 13 çeşit ürün ve 21 farklı ambalajla tüketicinin karşısına çıktığını söyleyen Kutlu, “Bu ürünlerin tamamı Gübretaş Ar-Ge ekibi tarafından geliştirildi. Bu bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Üretim yönüyle de bu sektördeki diğer rakiplerden en büyük farkımız, yerli bir üretim anlayışımızın olması… Her türlü süs bitkisinin besin maddesi ihtiyaçlarını karşılayacak zengin bir ürün portföyü oluşturduk. Gübretaş güvencesiyle özel olarak formüle edilen ürünler, şehir yaşamına renk katan süs bitkilerinin daha canlı ve sağlıklı bir görünüm kazanarak uzun ömürlü olmasını sağlayacak” dedi.
 
Hedef: Türkiye’nin en büyük 25 şirketi arasına yükselmek
Ciro ve kârlılıkta sürdürülebilir büyümeyi devam ettirmek isteyen Gübretaş, hissedar ve yatırımcıları açısından temettü verimliliğini de sürdürmek ve öncelikle Borsa İstanbul’da ilk 30 şirket endeksinde yer almayı hedefliyor. Yeni uluslararası yatırımlarla sektöründe global bir oyuncu haline gelmeyi amaçlayan Gübretaş’ın orta vadedeki hedefi ise konsolide cirosunu 5-10 milyar TL aralığına çıkararak Türkiye’deki en büyük 25 şirket arasında yer almak...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 229,90
En Yüksek: 237,60
En Düşük: 216,50
Değişim 6,44 %
FK: 0,00
PD / DD: 4,90
İşlem Hacmi 2.592.396.382
Toplam Adet: 11.310.310
Ağırlıklı Ort.: 229,28
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)