Satışlarını artırmaya devam eden Gübretaş, 2015'i de rekorlarla kapatmaya hazırlanıyor. İlk çeyrekte 912 milyon TL'lik konsolide ciroya ulaşan şirket, son dönemde Yarımca ve İran'daki bağlı ortaklığı Razi'deki yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Gübretaş, önümüzdeki dönemde hammaddeye yakınlık açısından Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yeni arayışlar içinde olacağının da sinyalim veriyor.
Türkiye'nin önde gelen kimyevi gübre üreticilerinden biri olan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin iştiraki Gübretaş, yaygın bayi ağı ve ürün çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. İran'daki bağlı ortaklığı Razi fabrikasının kapasite kullanım oranını ve verimliliğini her geçen gün artıran şirket, bu yıl bu iştirakinden 170 milyon net kâr elde etmeyi hedefliyor. Son yıllarda istikrarlı bir çizgi yakalayan şirket, 2014 yılını satış, pazar payı, ciro ve kârlılıkta kendi tarihinin yeni rekorlarına ulaşarak tamamlamıştı. Gübretaş'ta işler bu yıl da iyi gidiyor. Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu, bu yılki ciro hedeflerinin 3 milyar TL'nin üzerine çıkmak olduğunu belirtiyor. Ekonomist’ten Mustafa Gündoğdu yaklaşık 2,3 milyar TL piyasa değerine sahip olan ve yüzde 25'i halka açık Gübretaş'ın hedeflerini Şükrü Kutlu ile konuştu:
-2015, şirketiniz için nasıl geçiyor? -Yılın ilk aylarında ülke genelinde kar yağışları nedeniyle gübre tüketiminde bir gecikme yaşansa da başarımızı sürdürdük. İlk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla satış gelirleri, net kâr, FVAÖK ve üretim artışı sağlayan şirketimizin konsolide cirosu 912 milyon TL'ye ulaşırken, ana ortaklık payına düşen net kârımız ise 32,8 milyon TL oldu. Mart ayında deneme üretimine başlayan Yarımca'daki 60 milyon euroluk yatırımlarımla üretimimizi artırıyoruz.
-2015 yılında ne kadarlık satış yapmayı öngörüyorsunuz? -2014'de 1 milyon 759 bin ton olarak gerçekleşen toplam satış miktarımızı, bu yıl 1 milyon 824 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Tarım Bakanlığı verilerine göre yüzde 32 seviyesine ulaşan pazar payıyla sektördeki liderliğimizi korumak amacındayız. Konsolide ciro hedefimiz ise 3 milyar TL. Böylece büyümemizi devam ettirerek, bu yılı da yeni rekorlarla tamamlamayı hedefliyoruz.
-Razi Petrokimya tarafından gelen gelirler de bir süredir konsolide olmaya başladı. İran tarafında işler nasıl gidiyor? -2008 yılında liderlik ettiğimiz konsorsiyumla satın aldığımız Razi Petrokimya, o günden bu yana kapasite kullanım oranı ve verimliliğini her geçen gün artıran önemli bir yatırım. Özellikle yeni yapılan 30 bin ton kapasiteli amonyak tankı ve yenilenmesi planlanan tesislerin DAP ve NPK da üretebilir hale gelmesiyle birlikte verimliliğinin sürekli yukarıya doğru olmasını hedefliyoruz. En büyük problemlerimizden biri olan özellikle kış aylarında doğalgazın talebimize karşılık gelecek şekilde tedarik edilmesi durumunda hem üretim miktarını hem de işgücü verimliliğimizi maksimize etmiş olacağız. Razi Petrokimya'daki 2015 yılı hedefimiz, 600 milyon dolar satış ve 170 milyon dolar net kâr.
-Yarımca'daki yatırımlarla mevcut tesislerinizi yenilediğiniz biliniyor. Buraya toplamda ne kadarlık bir yatırımınız söz konusu? 2012'de şirketimizin kuruluşunun 60'ıncı yıldönümünde Yarımca'da şirket tarihinin en büyük yurtiçi yatırım hamlesini başlattık. Yaklaşık 175 milyon TL'lik bir yatırımla yenilenen NPK üretim tesisleri ve bu yıl sonuna doğru tamamlanması hedeflenen amonyak tankı inşasıyla üretim altyapımızı da çevreci ve modern bir hale kavuşturuyoruz. Ülkemizde en çok tüketilen gübrelerden AN/CAN'ın üretimi için yapılması planlanan tesis, tamamen ithal ettiğimiz bu gübreleri de üretebilir hale gelmemizi sağlayacak.
-Başka yatırımlarınız da var mı? Özellikle 2015 ve 2016'da öne çıkacak satırbaşları neler olacak? -Gündemde olan yatırımlarımız var ve fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Lojistik merkezlerine yönelik altyapı ve üstyapı yatırımlarımız 2015 ve 20l6'da da sürecek. Diğer yandan 2006'da başlattığımız hammadde kaynağına sahip ülkelerde yatırım yapma stratejisi doğrultusunda, azotlu gübreler konusunda Razi Petrokimya ile gerçekleştirdiğimiz uluslararası yatırımı, fosfatlı gübreler konusundaki yeni bir adımla sürdürülebilir hale getirme hedefimiz devam ediyor.
-Kuzey Afrika bölgesinde uygun bir fırsat bulduğunuzda yeni adımlar atmayı hedefliyordunuz. Burada son durum nedir? -Sektörün temel girdileri azot, fosfat ve potasyum. Azot kaynağı olarak doğalgaz kaynakları, fosfor kaynağı olarak da fosfat kayası madenleri ön plana çıkıyor. Ülkemiz gübre hammaddesi açısından yetersiz. Gübretaş'ın temel stratejisi hammadde kaynaklarına yakın olmak. Bu nedenle 2008 yılında yapmış olduğumuz İran'daki Razi Petrokimya tesisi yatırımımız çok olumlu neticeler verdi. Uluslararası tecrübe ve özgüven kazandırdı, bize güç kattı. Razi'deki amacımız azot hammaddesi stratejisinde bir adımdı. Şimdilerde ise fosfat yatırımı çerçevesinde arayışlarımız devam ediyor. Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri, fosfat rezervleri açısından oldukça zengin yataklara sahip. Bu noktada arayışlarımız ve görüşmelerimiz sürüyor.
-Gübre fabrikalarınız dışında iki adet limanınız ve beş adet de lojistik merkeziniz bulunuyor. Yeni liman yatırımlarınız olacak mı? -Lojistik merkezlerimiz bölge ihtiyaçlarına en uygun şekilde profesyonel olarak hizmet veriyor. Limanlar ise daha çok kendi ihtiyaçlarımızı karşılamaya yönelik. Yeni liman yatırımından önce mevcut limanlarımıza yatırım yapmayı planlıyoruz.
-Son dönemlerde yerli ve yabancı yatırımcının Gübretaş'a olan ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz? -Razi'deki durumlara ek olarak, hayata geçirdiğimiz ve planladığımız yatırımlarımız şirketimizi hep daha yukarıya taşıyor. Bu durumlar da yatırımcımıza kazanç olarak yansıyor. Razi Petrokimya yatırımıyla ilgili borçların ödemesinin tamamlanmasının ardından iki yıldır hissedarlarımıza temettü dağıtıyoruz. Şirketin vizyonu, 10 yıldır hız kazanan istikrarlı büyüme çizgisi ve verdiği güven elbette yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor.
ANALİSTLER NE DİYOR?
"İRAN GELİŞMELERİNE HASSAS"
Global Menkul Değerler Kıdemli Analisti Hasan Bayhan "Gübre Fabrikaları'nın nakit akımının önemli kısmı İran iştiraki Razi'den geldiği için bu ülkedeki gelişmeler, hisse fiyatlaması açısından belirleyici. Şirket son dönemde güçlü bilançolar açıkladı ve İran'dan gelen umut verici haberler de buna eklenince hisse performansına olumlu yansıdı, İran'a uygulanan yaptırımlar kalkarsa şirket ürünlerini artık daha az 'ıskonto ile satabilir ve bu da finansal performansı destekleyici olur. Hisse için 12 aylık hedef fiyatımız 7,62 TL, tavsiyemiz ise 'nötr'."
"OLUMLU GELİŞMELER FİYATLANDI"
İş Yatırım Araştırma Uzmanı İlyas Safa Urgancı "Gübre Fabrikaları, yılın ilk çeyreğinde satış gelirlerini yüzde 6 artırmayı başarırken, şirketin net kârı da yüzde 71 yükseldi. Yılın ikinci yarısında özellikle amonyakta kapasite kullanım oranının daha da artarak satış hacimlerindeki büyümenin artmasını bekliyoruz. Şirketin 2015 net satışlarının 3,5 milyar TL ve FVAÖK'ünün de 535 milyon TL olmasını bekliyoruz. Doların değer kazanmasından ötürü finansal giderler yükselecek. Özellikle İran ile ilgili yaşanan olumlu gelişmeleri önemli ölçüde fiyatladığını düşünüyor ve 'sat' tavsiyesi veriyoruz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.