E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Yeşil sahalardaki profesyonelliğiyle milyonların gösterdiği teveccühü bir türlü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) yatırımcılarından göremiyor, çünkü borç yükünü hafifletmek için küçük ortağının kapısını ısrarla çalıyor, bununla da kalmayıp mahkeme kapılarına dayanan bezmiş yatırımcılarının isyanına “bana mısın” demiyor. İşte Galatasaray bunu yapıyor.
2002 yılında halka açılan Galatasaray'ın, halka arz, hisse satışları ve bedelli sermaye artırımı ile yatırımcılardan elde ettiği nakit para 404.7 milyon lirayı aştı.
Sermayesinin yüzde 45'i halka açık, yüzde 55'si ise Galatasaray Kulübü’ne ait olan Galatasaray Sportif'in borsadaki ortakları, yaklaşık 1.5 yıldır bedelli sermaye artırımlarının acısını çekiyor. 2012 yılında hisse satışlarından 170 milyon lira, yatırımcıların büyük tepkisine rağmen gerçekleştirdiği bedelli sermaye artırımı ile de 125 milyon liralık kaynak sağlayan Galatasaray, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) dönen ikinci bedelli artırım konusunda ısrarlı.
İki artırım arası Hisse satışı
2012’nın bahar ayları ile birlikte Galatasaray yatırımcıları oldukça sarsıldıkları bir haber aldılar. Galatasaray yüzde 9.900 gibi rekor bir sermaye artırımı kararı almıştı. Neyse ki daha sonra bu karar geri çekildi, ardından sermaye yüzde 400 oranında bedelli artırıldı. Ama bedeli yüzde 9.900 olacak artırımla aynı oldu bir anlamda. Sermaye artırımı 1 TL nominal hisse için 25 TL karşılığında yapıldı. Kısacası Galatasaray’ın kasasına yüzde 9.900’luk artırımda olacağı gibi yaklaşık 280 milyon TL girdi. Aradan dört ay geçti – geçmedi, Galatasaray yatırımcısı bir bedelli haberi daha ile de sarsıldı. Bu kez sermayenin yüzde 300 oranında bedelli artırılması kararı alındı. Üstelik ilk sermaye artırımı ile ikinci sermaye artırımı arasında geçen sürede Ünal Aysal başkanlığındaki Galatasaray İMKB’de yüklü oranda hisse de satmıştı.
İşte bu noktada isyan ederek önce mahkemeye başvuran ve hem sermaye artırım kararının iptali, hem de Başkan Ünal Aysal hakkında suç duyurusunda bulunan yatırımcılar, seslerini duyurmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bile mektup yazdılar. Galatasaray Başkanı Ünal Aysal hakkında “nitelikli dolandırıcılık, manipülasyon ve içeriden öğrenenlerin ticareti” iddialarıyla suç duyurusunda bulunan, bedelli sermaye artırım kararının iptali için dava açan, “koyun kostümleri” ile Genel Kurul’u protesto eden küçük yatırımcılar, Başbakan’a hitaben yazdıkları mektupta “Beyaz Türkler’in bu zulmünden kurtulmak istediklerini” bildirdiler.
Galatasaray yatırımcılarının mücadelesi devam ederken, asıl müjdeyi SPK’dan aldılar. SPK son bedelli sermaye artırım kararını onaylamadı ve işlemden kaldırdı. SPK’dan izin çıksaydı yatırımcılar sahip oldukları 1 Galatasaray hissesi için 30 TL ödeyecekti. Yani sermaye artırımı ile Galatasaray’ın kasasına 418 milyon TL daha girecekti. Sermaye artırımıyla yatırımcıların cebinden 188.1 milyon TL daha çıkacaktı. Artırım sonrası Galatasaray’ın sermayesi 13 milyon 940 bin TL’den 55 milyon 761 bin TL’ye yükselecekti.
Amaç üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi?
Aslında Galatasaray'ın ikinci defa bedelli sermaye artırımı ısrarının ardında borçlarını azaltıp öz kaynaklarını güçlendirmek yatıyor. Galatasaray ise UEFA'nın 2014 yılında uygulayacağı mali kriterlere uyum sağlamayı hedeflediğini belirtiyor.
Yani Galatasaray ikinci defa bedelli sermaye artırımına giderek 641 milyon liraya yakın borcunu kapatıp, öz kaynaklarını güçlendirmenin peşinde. Bu sefer banka kredisi kullanarak bedelli sermaye artırımı planlayan Galatasaray, borçlarını da yasal zemine oturtmayı hedefliyor.
Galatasaray'ın borsadaki operasyonlarında yatırımcıları isyan ettiren önemli noktalar ise bambaşka. Bunlardan ilki, Galatasaray Kulübünün hisse satışlarını tamamlamasının ardından gelen bedelli sermaye artırım kararları. İlk sermaye artırımı şirket borçlandırılmadan ve hisseler satılmadan yapılsaydı, kulüp 200 milyon liranın üzerinde bir parayı Sportif A.Ş.'ye koymak zorunda kalacaktı. Eleştirilen ikinci nokta ise Türk Telekom Arena'nın gelirleri. İki şirket birleştiğinde stadın gelirlerinin kulüpte olduğu ve bu gelirlerin 442 milyon liraya halka açık şirkete yani Galatasaray Sportif A.Ş.'ye satıldığı açıklandı. Böylece bir anda rekor tutarda borçlandırılan şirketin bedelli sermaye artırımlarına gitmesinin önü açıldı. Ancak bu kez SPK, izin vermedi. Gerekçesi ise özetle sadece Galatasaray Sportif A.Ş. ve borsadaki küçük ortakları değil, aslında kulübün de elini taşın altına koyması gerekliliği.
Son olarak Galatasaray da yeni bedelli sermaye artırım kriterlerine uygun olarak kulübün bedelli artırıma nakit olarak katılacağını bildirdi ve yeni bir başvuruda bulundu. Yani bu konuda ısrarlı. Bakalım SPK’nın bu ısrar karşısında tavrı ne olacak.
Sermaye artırımı olursa ortaya çıkacak tablo
Derneğin, Galatasaray Sportif A.Ş.’ye sermaye artırımından kaynaklanan borcunu, koltuk devirleri ile yapması pratik ve faydalı bir çözüm olarak gösterilmek istense de SPK bunu kabul etmediği için yönetim yeni bir çıkış bulma yolunu seçti. Şimdi dernek stat gelirleri karşılığında kredi kullanarak, bedelli sermaye artırımına tüm yatırımcılar gibi nakit para koyarak katılacak. Şirketin sermayesi 13 milyon 940 bin 421 lira 90 kuruştan 55 milyon 761 bin 687 lira 60 kuruşa çıkarılacak. Yüzde 300 oranında bedelli sermaye artırımı gerçekleştirilecek. SPK onaylarsa sermaye taahhüt borçları ortaklarca nakden ve defaten ödenecek ve ortakların rüçhan haklarının ilgili mevzuat çerçevesinde nominal değeri 1 lira olan beher hisse için 10 lira karşılığında primli olarak kullandırılacak. Galatasaray Sportif A.Ş.’nin yüzde 55.04 oranında ortağı konumunda olan Galatasaray Sportif Kulübü Derneği 230 milyon 194 bin 255 lira bedelli için ödeme gerçekleştirecek. Bu artırımla birlikte Galatasaray Sportif A.Ş.’nin eksi 3 milyon 731 bin 395 lira olan özkaynağı 414 milyon 481 bin 265 liraya yükselecek. Yani Galatasaray’ın kasasına bedelli artırımdan dolayı 418 milyon 212 bin 660 lira para girişi olacak. Böylelikle Galatasaray 414 milyon lira ile en yüksek özkaynağa sahip şirket konumuna gelecek. (Borsagundem.com olarak yaptığımız analizlere göre 12 Şubat 2013 tarihli kapanış fiyatı 40.70 lira baz alındığında Galatasaray Sportif A.Ş.’nin bölünme sonrası fiyatı 17.68 lira olacak.) Şu an 567 milyon lira olan piyasa değeri 985 milyon liraya yükselecek. Galatasaray’ın defter değeri 7.43’e, piyasa/defter değeri de 2.38’e yükselecek.
‘YILIN YAZI DİZİSİ’ DEVAM EDECEK
İŞTE GALATASARAY'IN GRAFİĞİ
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bekara kari bosamak ne kadar kolay demi..su zorlami aldirdin diyenler insalla bedelliye yakalanirlar anlarlar halimizi
asi ye kongreden para toplanarak büyünmez...gs bedelli sermaye artırıyor yasalmı yasal..spk onayladımı onayladı daha ne?...cahil olduğunu belli etme...durduramayacaksınız...
gs yatırımcısı beğenmiyorsa satıp çıksın,girsin hamsi-trabzona hem temettü veriyor hemde yabancı değil,ortak paydaları fener düşmanlığı,hemide beraberce horon tepinirler.
Tüm borsa hisseleri içinden bu yatırımcılara zorla Gsray hissesi mi aldırdılar.Bu tür habaerler Fenerbahçeliler tarafından yapılan spekülasyondur. Her hissede bedelli olabilir. Kimse kimseye zorla hisse aldırmadı.
burada bir yanma olayı varsa gs-başkan yakmadı,yananları fanatiklik(yobazlık) yaktı,fanatik-yobaz olmayan topçu şirketine para yatırmaz,yatırırsa toto oynar o kadar,kendinizi yakıp suçu başkalarına atmayın.
mmcas neden yükseliyo biz yatırımcılar merak ediyoruz.lütfen bizi bilgi verin sayın borsagundem
millet keriz gs naapsın. 450 liradan alıp bide bedelsiz bekleyenler vardı. kel başa şimşir tarrak
gs.lı olmak zor zenaat.
benim hisse "herhangi bir otoriteye tablo" vermeden 10 gün önce düşmeye başladı %40 eridi,kimsenin umrunda değildi,herkes başına geleni çekecek,delisi olan derdini çeker.
at şişeyi dön köşeyi,boşver cimbom,ultrayamyamları,izocm temettü dağıtıyor,yetişen alıyor.
kerim e gs büyüyeceks ekongre üyelerinden para toplasınborsadakı yatırımcıdan ne ıstıyorlar .nesini durduracaklar adam borsadakı yatırımcıdan para alıyor ne bilgisizsin sen...
burda bazı arkadaşların anlamadığı bir şey var;gs taraftarı olmakla gs hissesi yatırımcısı olmanın hiçbir alakası yok.
boşverin gs.nin bedellisini,barbadoslu rihanna geliyormuş,ona bakalım.
gs çoook böyyük olacaksa gsliler verecek herşeylerini,destek-taraftarlık lafla olursa gs böyyük olamaz.
amaç sermaye arttırımını engelleyerek GALATASARAYI durdurmak...rüzgar kayadan toz alır kaya yine kayadır..durduramazsınız
almayın kardeşim hisseyi size kim al dedi bende başka hisselerden zarardayım sesim çıkıyormu aranızdaki bazı tetikçilere bir çift sözüm olacak bizi dişarıda değil sahada yeniceksiniz.
gs nin onca arazisi var satsın bi ufak yer borcu varsa yada başka bir çözüm bulsun beni kendi batmış beni batırıncamı rahat edecek
tribünden "canım sana feda" diyen taraftar borsadan hissesini alıyor,bedellide üç-beş kuruşunu feda edemiyor,burada bir yanlışlık veya riyakarlık var gibi,canını feda et üç kuruşu etme,ya olduğunuz gibi görünün yada göründüğünüz gibi olun,taraftarsan lafla değil icraatla göster,hadee pamuk eller cebe,cimboma can değil para feda etme zamanı.
Ayrıca bir de kendime şu soruyu sordum: GS hissedarı olarak örgütlendik, her alınan kararı mahkeme taşıdık, klübü kıpırdamaz hale getirdik, peki klüp kıpırdayamazsa, bankalar kredi vermezse, başkan ve yk'yı mahkemelik yapıp korkutursak kim başkanlık yapmak ister. Peki bu durumda hangi pozitif gelişmeyle bu hisselerin fiyatı yükselir? Bugünkü fiyatlarda kalması mümkün mü? Ünal AYSAL veya parası olan bu yaşında bu kadar servetiyle mahkeme köşelerinde sürünmek ister mi? Sorun klüpte değil, sorun klüplerin sisteminde. Ya klüpleri ingiltere'deki gibi şirket yapısına kavuşturup yasal kontrolü sağlayacaksın, ya da Türkiye'ye özgü yasalarla işleyen bir sistem kuracaksın.
Borsada altın kural önce ne aldığımızı, kaça aldığımızı, defter değerini sorgulamaktır. Biz GS hisselerini alırken GS'nin bir sanayi veya finans şirketi gibi gelir getirmeyeceğini, futbol klüplerinin sürekli bilançoda açık verdiklerini bile bile veya spekülatif bu hisse yükselecek diye alıyoruz. Diyelim ki klüp gelirlerini artıramadı, finansman sağlayamadı ne olacak? Borç batağına gömülünce, BJK gibi kupalardan men edilince hisse fiyatları ne olacak? Sorun sadece GS'de değil ki, sorun tüm klüplerin yasal zeminleri ile kontrol mekanizmalarının olmayışında. Başkan ve Y.K. istediği gibi tasarrufta bulunup, istediği kadar para harcayabilir. Yeterki bankaları ikna edip ipotek edecek birşey bulup kredi alabilsin veya Demirören gibi kendi cebinden para koysun. SPYD başkanı sürekli çağrı yapıyor, yatırımcılar bilinçlenmeli diye. Borsada biz nerden alınacağını bilmezsek bize satan çooook olur.
bizi yaktın ''aysal'' olacaktı,niye canaydın?
temettü vereceğiz ayaklarıyla sadri şener ve saz gurubu küçük yatırımcıya 13 liradan sattı kaçtı
güzel olmuş derdimizi anlatmış ama şunu eklemek isterim fener bahçe stat artı otel ve villalarını 160 milyona kiralarken gs 440 milyona kiralamış,bununla birlikte bu protokol 2 yıl sonra hisseler satılınca açıklandı.ayrıca %28 lik hisse satışı %400 ve %300 lük bedelli sermaye artırımları 440 milyon lira biraz geriye çekilip bakılınca hepisinin önceden planlandığını ky dolandırmaktan başka birşey değil.bu anlattıklarımızın hepiside hukuka uygun!bunlar abd veya başka bir avrupa ülkesinde yapılsın adamı öttürüller.ama bizde hukuka uygunmuş.sanki hukuk kuralları hep aynı hiç değişmiyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:47)