E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen yıl salgın nedeniyle ertelenen toplantı, seminer ve kongreler, özellikle kış sezonunda artmaya başladı.
Uçuşların açılması, aşılama oranlarının artması da eğlence turizmini hareketlendirdi.
Antalya'da 25 ülkeden yaklaşık 100 acente temsilcisinin katılımıyla 18-22 Kasım'da düzenlenen Uluslararası Toplantı ve Düğün Turizmi Forumu'nda (International MICE&Wedding Forum-IMWF'21) Türkiye'nin potansiyeli ortaya konuldu. Bireysel turiste göre daha fazla kazanç sağlayan grup turizminde gelecek yıl için hedef dünya pazarından alınan payı artırmak.
Türkiye'nin grup turizminden aldığı pay 200 milyon dolar
Uluslararası Toplantı ve Düğün Turizmi Forumu Yönetici Ortağı Necip Fuat Ersoy, turizmdeki olumlu gelişmelerin, grup etkinliklerine de yansıdığını söyledi.
Forumda gerçekleştirdikleri etkinliklerle, Türk kültürünü, değerlerini, alternatif turizm potansiyelini katılımcılara yaşattıklarını belirten Ersoy, "Gayretimiz sahip olduğumuz değerleri, mesleki donanımı, sektörün altyapısını, üstyapısını, ürünleri, hizmetleri, kaliteyi canlı canlı erişebildiğimiz kadar çok insana götürmek, onları buraya getirmek, burada yaşatmak." dedi.
"Dünden bugüne çok mesafe aldık"
Ersoy, Türkiye'nin toplantı, seminer, kongre ve destinasyon düğünleri turizmi anlamında sayılı ülkelerden biri olduğunu dile getirdi.
Dünyada bu alandaki 1 trilyon dolarlık pastadan istenilen ölçüde pay alınamadığını söyleyen Ersoy, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin grup turizminde dünyadaki pastadan aldığı pay yıllık 200 milyon dolarlar seviyesinde. Bu çok düşük bir rakam. Çünkü Türkiye, diğer tatil turizminde ülkeler sıralamasında ve gelen turist sayısında iyi bir yere sahip. Akdeniz'in en belirleyici ülkesi. Grup turizminden de daha fazla pay alabilmesi için 7 yıl önce bir yola çıktık. Dünden bugüne kadar çok mesafe aldık. Bu başarı bizi rahatlatmıyor. Çünkü potansiyelinin olduğunu ve daha fazlasını yapabileceğimizi görüyoruz."
Ersoy, forumla Türkiye'nin tanınırlığını daha da artırdıklarını, bunun gelirlere yansıması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, sektörler ve tüm paydaşlarla kol kola, omuz omuza bir strateji belirleyip, talebin artırılması noktasında çalışmalar yaptıklarını belirten Ersoy, yürütülen çalışmalardan olumlu sonuçlar aldıklarını bildirdi.
"En az 6 milyar dolarlık gelir sağlanması gerekiyor"
Ersoy, toplantı, seminer, kongre turizminde katma değerin yüksek olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Birincisi, sezon harici tarihlerde geliyorlar, arz bizde sabit, otel yatakları, uçak koltukları gibi. Talebin en düşük olduğu dönemde kış sezonunda geliyorlar. İkincisi, memnun döndüklerinde sonradan aileleriyle tatile de geliyorlar. Üçüncüsü, bu tip turizme dahil olan insanların giderleri ya çalıştıkları şirketlerce ya da onları davet eden yapıca karşılanıyor. Dolayısıyla gittikleri yerde harcama yapmak için fazladan bütçeleri oluyor, gittikleri destinasyona daha fazla para bırakıyorlar. Sadece düğün turizminde gelecek yıl yüzde 40-60 oranında bir büyüme bekliyoruz. Toplantı, seminer, kongre, düğün, eğlence gibi grup turizminde 300 milyon dolar gelire ulaşabiliriz. Toplam turizmden yıllık 35-40 milyar dolardan bahsedilen ülkede, grup turizminden en az 6 milyar dolarlık bir gelir sağlanması gerekiyor. Bunun için daha çok yolumuz var."
2022 gastronomi turizmi atılım yılı olacak
Turizmde hedef 22 milyar dolar
2022 turizmi için Almanlar 'Türkiye' dedi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:40)