E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinGrip olanlar dikkat!---

Grip olanlar dikkat!

Grip olanlar dikkat!
15 Şubat 2011 - 08:18 borsaningundemi.com

Çevrenize bakın, bir çok kişi ya hasta ya da elini kaldıracak hali yok

Hasta olanlar da öyle bilindik kısa süreli grip semptomları taşımıyorlar. Ya 10 gün yatak döşek yatıyorlar, ya da öksürük krizlerine giriyorlar. Halk arasında uzun sürdüğü için bu hastalığa “keçi gribi” deniyor. Fakat enfeksiyon uzmanları bu görüşe katılmıyor, uzmanlara göre bu grip geçtiğimiz yıl dünyayı tehdit eden domuz gribinin “ehlileşmiş” hali..
Birkaç haftadır yaygın
Doç. Dr. Mustafa Ertek
Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı: Şu ana kadar Türkiye’de herhangi bir keçi gribi vakasına rastlanmadı. Şu an görülen durum, mevsimsel gribal enfeksiyonlardır ülke genelinde birkaç haftadır yaygın görülen gribal enfeksiyon vakalarının, kamuoyunda keçi gribinden kaynaklandığına dair bilgiler doğru değildir”
Fazla öpüşmeyin
“Geçtiğimiz yıl domuz gribi olmayan kişiler bu sene gribal enfeksiyonu ağır bir şekilde geçiriyorlarsa mevsimsel domuz gribi olmuşlardır. Bunun altını çizmekte fayda var. Ülkemizde keçi gribi yok, mevsimsel domuz gribi var. Ama bu domuz gribi geçtiğimiz sene yaşanan gibi pandemi olarak görülmüyor. Ayrıca B tipi ve H3N2 gribi de dolaşımda var. Bu virüslere yakalananlar korunmak için mutlak olarak istirahat etmeliler. Kalabalık yaşam yerlerinden uzak durmalılar. Ellerin bol bol yıkanması gerekir ve öpüşmeden, tokalaşmadan uzak durmalılar. Risk grubunda olan akciğer hastaları, kağp hastaları eğer grip aşısı olmadılarsa ve grip olmadılarsa mutlaka aşı olmalılar. En azından mevsimsel grip riski olan 1-2 aylık süreci sağlıklı geçirirler. Havalar mevsim normalleri üzerinde geçiyor, bu da sosyalleşmeyi arttırıyor. Bu nedenle güneşe aldanmadan kalın giysiler giyinmeye devam edin ve sosyal ortamlarda -eğer hastaysanız- çok fazla durmayın.”
Bildiğimiz virüsler
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan - Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi: “Grip uzunca süren, ciddi kas ağrıları, yüzde 3 oranında ölüme neden olan bir hastalık. Keçi gribi denmesinin nedeni bu grip inatçı seyrettiği için halk tarafından böyle yakıştırıldı. Bundan da en önemli korunma yöntemi aşıdır. Temizlik ve hijyene dikkat etmek, hastaları toplumdan uzak tutmak, dinlenmek, iyi beslenmek korunma yöntemleridir. Hem yetişkinlerde hem de özellikle çocuklarda ishal ve kusma görülür. Şu anda dolaşımda değişik grip virüsleri var. Geçtiğimiz yıl görülen domuz gribi yani H1N1, yine başka bir tür domuz gribi olan H3N2 ile A virüsleri dışında B grubu virüsler var.”
Bol sıvı alınmalı
Prof.Dr.Osman Şadi Yenen - İstanbul Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji: “Risk altındaki vatandaşlar aşı olsun. Keçi gribi diye bir şey yok. Şu anda dolaşan mevsimsel gribin ki bu İnflüenza Tip B ki bu sene çok daha yaygın. İnflüenza tip b ile oluşan gripler de biraz inatçı ve bulaşıcıdır. Keçi gribi lafı da uzun sürmesi ve inatçılığından dolayı halkın verdiği bir isim. Hastalığın belirtileri normal griple aynıdır ancak biraz uzun sürer. Tedbir olarak bol sıvı alınmalı ve iyi dinlenmek gerekiyor. Özel bir tedbire gerek yok. Ağır kalp rahatsızlığı olanlar, kanser tedavisi görenler gibi risk grubundaki hastalar ve küçük çocuklar, hekimlerine başvurarak mevsimsel grip aşısı yaptırmaları tavsiye edilir. Ancak yakalandıktan sonra aşının bir anlamı yok.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)