E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGözler yeniden ABD ve Suriye'de---

Gözler yeniden ABD ve Suriye'de

Gözler yeniden ABD ve Suriye'de
25 Eylül 2013 - 09:11 borsagundem.com

Küresel piyasalarda ABD borç tavanı ve Suriye tedirginliği tekrar gündemde

Küresel piyasalarda, ABD'de yaşanan borç tavanının yükseltilmesine ilişkin belirsizlikler ve Suriye ile ilgili olarak Rusya ve ABD'den gelen karışık açıklamalar piyasalarda tedirginliğin artmasına neden oldu.
Dün Birleşmiş Milletler (BM) toplantılarında gerek Rusya gerekse ABD tarafından gelen açıklamalar Suriye ile ilgili tedirginlikleri artırırken, dolar endeksi değer kazanmaya ve hisse senesi piyasalarında satış baskılarının artmaya başladığı görüldü. ABD'de borç tavanının artırılmasıyla ilgili yetkililerden gelen açıklamalar ise bu konuda çözümün çok kolay olmayacağına yönelik endişeleri artırırken, Dow Jones endeksi günü yüzde 0,43 oranında değer kaybıyla 15.335 puandan tamamladı. Dow Jones endeksi böylece analistlerin kısa vadede kritik destek olarak nitelendirdikleri 15.340 puan seviyesinin hemen altında günü tamamladı. S&P 500 endeksi ise yüzde 0,28 oranında düşüş kaydetti.
Avrupa tarafında ise Almanya genel seçimlerinin ardından yüksek seyreden avronun hisse senedi piyasaları üzerinde yarattığı baskı, dün doların değer kazanmasıyla ortadan kalktı. Avro/dolar paritesi dün 1,3519 seviyelerinden 1,3465'e kadar gerilerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,34, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,56, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,64 oranında yükseliş kaydetti.
Yurt içi piyasalarda ise gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olarak dolar/TL'nin 2,00 seviyesinin üzerine yükselmesi başta banka hisseleri olmak üzere BIST 100 endeksinin üzerinde satış baskısına neden oldu. Suriye ile ilgili tedirginliğin tekrar gündeme gelmesi BIST 100 endeksinin 77.000 puan üzerinde tutunma çabalarını sonuçsuz bırakırken, gelen satışlar endeksin 76.200 seviyesinin üzerinde karşılandı. Endeksin 77.000 puanın altında kaldığı sürece satış baskılarının kademeli olarak artabileceğine dikkati çeken analistler, 76.200 seviyesinin altında 75.100 seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
15.30 ABD, ağustos ayı dayanaklı mal siparişleri
17.00 ABD, ağustos ayı yeni konut satışları
17.30 ABD, haftalık petrol stokları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)