E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomi gündeminde gözler, Yeni Ekonomi Programı'na (YEP) ve 2021 yılı merkezi yönetim bütçesine çevrildi. Ekonominin yol haritası niteliğini taşıyan YEP'in gelecek hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanması bekleniyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı gelişmelerin bütçe ve ekonomik hedeflere nasıl yansıyacağı da yakından takip ediliyor.
Kovid-19 bu yılın ikinci çeyreğinde tüm ülke ekonomilerini olduğu gibi Türkiye ekonomisini de olumsuz etkiledi. Salgının ekonomiye etkisi büyüme rakamlarına yansırken, öncü göstergeler üçüncü çeyrek için güçlü toparlanma işareti veriyor.
Ekonomi yönetimi de bir yandan ekonomiden salgının izlerini silmeye çalışırken, bir yandan da gelecek yıla ilişkin ekonomi hedeflerini belirlemeye odaklandı. Bu kapsamda gözlerin çevrileceği ilk belge YEP olacak.
Ekonomide gelecek üç yılın yol haritası niteliği taşıyan YEP'in Bakan Albayrak tarafından gelecek hafta duyurulması bekleniyor. YEP ile 2021-2023 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak. Genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda hazırlıkları yürütülen programda, temel ekonomik büyüklükler yanında, makro politikalar, ilkeler ve hedefler de yer alacak. Program, özel sektör için de öngörülebilirliği artıracak ve sektörel bazlı hedefleri belirleyecek.
YEP'in açıklanmasıyla 2021 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin süreç de belli bir noktaya getirilecek. Bakanlık ve kurum bütçelerinin hazırlanmasında, programın amaç ve öncelikleri esas alınacak.
YEP ile uyumlu olmak üzere gelecek 3 yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleriyle hedef açık ve borçlanma durumu, kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren Orta Vadeli Mali Plan da Resmi Gazete'de yayımlanacak.
Kovid-19'un ekonomiye yönelik izleri silinmeye çalışılırken, bu durumun bütçe ve ekonomik hedeflere nasıl yansıyacağı merak ediliyor.
Bütçe süreci başlayacak
Program ve mali plan yayımlandıktan sonra kamu idarelerinin bütçe tekliflerini ve yatırım programını hazırlama sürecini yönlendirmek üzere, bütçe çağrısı ve yatırım genelgesi de yine Resmi Gazete ile ilan edilecek.
Merkezi yönetim bütçe kanun teklifinin de 17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulması öngörülüyor.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin üçüncü bütçesi, TBMM'de komisyonlarda ve Genel Kurulda yapılacak görüşmelerin ardından 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlanacak. Gelecek yıla ilişkin yatırım programı da yine ocak ayı içinde açıklanacak.
İhracat ve enflasyon rakamları takip edilecek
Ekim ayında veri takvimi de yine yoğun olacak. Ekim ayının başında eylül ayı ihracat rakamları ve enflasyon verileri belli olacak.
İşsizlik rakamları 12 Ekim'de, ciro, perakende satış ve sanayi üretim endeksleri 13 Ekim'de, eylül ayı bütçe gerçekleşme sonuçları ise 15 Ekim'de açıklanacak. Tüketici güven endeksi ise 22 Ekim'de belli olacak.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 22 Ekim'de toplanacak ve faiz kararını açıklayacak. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal da yılın son Enflasyon Raporu'nu 28 Ekim'de duyuracak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye, imf den yada başka yerlerden borç para aldımı bilmiyorum. Cumhuriyet tarihinin en iyi pig mi yaşıyoruz. Enflasyon düştü uçuyormuyuz. Hayat ve yaşamak ucuzluyor mu hiç birini bilmiyorum. Tek bildiğim, Türkiye de çalışıp da yaşadığım yıllara bakınca KENDİ TARİHİĞİMİN EN BÜYÜK KREDİSİNİ ÇEKTİM. Kredi çektim ne aldım ona bakıyorum, ortada paraya dönecek satılacak bir şeyde yok. Şimdi etrafıma bakıyorum herkes aynı. 15 yıldır otomobil kullanıyorum. 2020 yılında yediğim trafik cezası zirve yaptı. Tarihimin en büyük trafik cezası ile karşılaştım. asgari ücretli biri, bu cezayı ödemek için 40 gün bedava çalışır. Ki bedava cezalar, aldığım devlet destek kredileri var ya, cezalara, bazı zorunlu vergilere, vb gitti. Bana para mı verdiler ? paramı aldılar bu krizde cebimden, yorum yapmıyorum. Ama oy istemesinler. En zor kriz günlerinde, 3 kuruş verip, cezalarla 5 kuruş geri aldıklarını unutmam.
..İşçiye 10 bin tk kredi.... Hemde yüzde 0,99 faizle..... Kobiye kredi hemde 0,99 faizli... işsize kredi hemde 0,99 faizli, işini kurmak isteyene kredi hemde 0,99 faizli.... çocuk okutana kredi hemde 0,99 faizli... işini büyütene kredi hemde 0,99 faizli... ona kredi, buna kredi, gelişen büyüyen ülke Türkiye ... bankanın önünden geçene kredi.. :D dünya devi olduk, ekonomi coştu, ülke büyüdü, herkes ev ara cep telefonu vb aldı.... Yeni süper paket geliyor... Devlet bankası önünden geçerken, gördüğümüz her bir vatandaşımıza, insanımıza, kolluk güçlerimiz koluna girecek, banka veznesi kaşına getirecek, kredi verilecek. korkmayın, her bir vatandaşımızın arkasında Türkiye cumhuriyeti devleti ve onun hazinesi var. :D ithal otoda müjde ötv indirimi var, cumhuriyet tarihini en büyük ötv indirimi yolda :D
Ötv kaldırılmalı
Cüppeli 2.6 mio arabala geziyo baska soze gerek yok Allah'ı n Lütfü
ASRIN en büyük SALGINI kâinatı yakıp yıkıyor, küresel aktörler kan ağlıyor, T.C. Devletimiz IŞIL IŞIL HAMDOLSUN ŞAHLANIŞINA devam ediyor. AK'IN PROGRAMI CUMHURUN HAYALİDİR, ötesi tıraşa mangodur.
Rabia, 4 parmak .... ok reis..
One minute !!!!....Dünya beşten büyüktür..:-)
İmf ye borçlanırsak arjantin örneğinde olduğu gibi enflasyonu %11 seviyesinde yani düşük gösteriyorsunuz, rakamlarla oynuyorsunuz diye bize kafa mı tutsun. Sonra diyorlar ekonomi pik yapıyor. Yukarı yapıyormuş. ÖTV denen şey imf ile girdi ülkemize. İfm borcunu ödedik ötv gitmedi. Arabadır benzindir özelliklede corona döneminde ihtiyaçtır. Özel tüketim vergisiymiş. Ona buna vergi koymak ile olmaz bu iş ilk önce insan sonra teknoloji üreteceksin. Üreteceksin ve eğiteceksin.
Korona öncesinde kasada para yoktu ve ciddi borcumuz vardı. Kısacası covid e hazırlıksız girdik. Covid turizm gelirlerini götürünce işler iyice sarpa sardı. Covid hükümetin suçu değil ama hazırlıksız girmemiz hükümetin suçu. 2018 kur şokundan sonra sırf ülke küçülmesin ülkenin küçüleceğini düşünen yabancı derecelendirme kuruluşları yaladıklarını yutsun diye 120 milyar dolar para harcandı. Merkez bankasının bir kısım geliri bütçeye aktarıldı. Covid sonrası ilk bütçe zamanı geldi çattı. Her şeye bir parti zam. Petrol 50-60 seviyelerine gelene kadar her şeye bir kaç parti zam daha. Dolar yükselince otomatik olarak bir çok şeye zaten zam geliyor. Borç desen uçmuş gitmiş. 2 yılık tahvil faizleri kısa sürede % 8 lerden % 13 lere geldi geçti. İmf ihtiyacımız yok çünkü rahat rahat borçlanıyoruz. Yüksek yüksek faizli. Ohhhh.
Kaynaklar ihracat ve istihdam yaratacak proje ve yatırımlara kaydırılmalı dlğer tüm kredilerde tüm bankalarda taban 1.25 olmalı. En azından seçici olunmalı.
har vurup harman savurlursa ne döviz kontrol edilir nede bütçe virüste para saçıldı adam 500 bin tl degerinde dairede oturuyor yardım ediliyor .devlet fakirlikten kontrolu kaybetmiş halk para çılgınlıgında evet devlet alacagında demir yumruk dönemine geçmeli yapılandır ,ötelendir ,taksitlendir devri son bulmalı.
Kamu bankalarından değişik adlar altında bedava kredileri kaptanlar koşa koşa sıfır yabancı araba almaya koştular. Cari açığı enflasyonu katladdılar. Fiyat önemli değil çünkü geri ödemesi pek düşünülmeyen bedava paranın maliyeti olmaz. Japon Alman Kore Fransız oto fabrikalarına kendi devletleri TC kadar destek olmuyor.
bir önceki YEP'teki tahminlerin hiçbiri tutmadı. büyüme, işsizlik, enflasyon, ihracat, bütçe açığı...hepsi fiyasko
Büyüme tahmini tutmadı, dolar tahmini tutmadı, faiz hedefi tutmadı
Memleket batak ince boyun fransaya bakacağına aynada arkana bak
sen kendi ülkene bak reccaai. Bu Ülkeden olmayıp fransız kaldığını hatta olduğunu çok belli ediyorsun.
Sene 17agustos 1999 marmaradepremi 20 yasindayim golcuk yerlebir yalova yerlebir borsa acildi butun hisseler taban butun cimentolar tavan serisi yapti suan yerin alti kayniyo marmarada ya borsadan cikin ama kesin olmadigindan oda olmuyo ozaman bisure sadece cimento alin satin yakalanirsaniz orda yakalanin konya nuh cok pahali ve sig oyak haraket etmez bati grubu batak afyon en mantiklisi hem hacim hem haraket hem saglam sabanci grubunun akcansa ve cimsayla birlesme beklentiside var
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:44)