E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son dönemde piyasalarda yaşanan yüksek volatilite gerçekten dikkat çekici bir hal almış durumda. Özellikle küresel ekonomiye yönelik belirsizliklerin artması ve bu belirsizliklerin aynı zamanda ön görülemeyen politik gelişmeler ile de desteklenmesi piyasalarda keyiflerin kaçmasına neden oluyor. Tabii bu ortam doğal olarak riskten kaçınma güdüsünü tetiklemekte ve bu sayede yatırımcılar daha az riskli varlık sınıfına giren enstrümanlara olan taleplerini artırmakta. Bu yüzden ons altın ve Japonya para birimi YEN tarafında değerlenme hareketleri hız kazanırken özellikle gelişmiş ülke devlet tahvili faizlerinde rekor düşük seviyelerin oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Hatırlatalım: Almanya Bund'larının ( 10 yıllık devlet tahvili ) faizleri geçtiğimiz hafta tarihinde ilk defa eksi bölgeye geriledi. Tabii fiyatlamaların en önemli nedenlerinin başında BREXİT riskini gösterebiliriz. Bu konuda geçen hafta önemli gelişmeler yaşandı.
Yaklaşık iki haftalık bir süre içerisinde AB'den ayrılma yanlılarının AB'de kalma taraftarlarına daha baskın geldiğini açıklanan anketlerden görüyorduk. Tabii açıklanan bu anket sonuçları doğal olarak küresel piyasalarda satış baskısını tetikleyen önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyordu. Yalnız geçen hafta AB'de kalma kampanyalarını destekleyen işçi partili bir milletvekili olan Jo Cox'un ayrılıkçı saldırganlar tarafından öldürülmesi sonucu her iki tarafta referanduma kısa süre kala kampanyalarını durdurma kararı aldılar. Aynı zamanda toplumsal psikolojiyi de düşündüğümüzde AB'de kalma taraftarlarının da güç kazanabileceği beklentisi piyasalarda haftanın son günlerinde olumlu fiyatlamaların oluşmasına neden oldu. Piyasalar bu hafta biraz daha temkinli bir duruşa geçebilir. Malum, BREXİT referandumu bu Perşembe ( 23 Haziran ) gerçekleştiriliyor. Referandumu AB yanlılarının kazanması durumunda piyasalarda ciddi bir rahatlama gözlenebilir. Dolayısıyla pozitif havanın sertleşme olasılığı yükselecektir. Fakat BREXİT olasılığının gerçekleşmesi durumundaa belirsizlik çok daha yükseleceği için küresel ölçekte yeni bir satış dalgası ile karşılaşma ihtimalinin bulunacağını hatırlatalım.
Geçtiğimiz hafta BREXİT gelişmeleri kadar dikkatle takip edilen bir diğer gelişme ise FED'in Haziran FOMC toplantı kararlarını açıklamasıydı. Geçtiğimiz hafta FOMC hakkında yayınladığımız raporumuzda şu ifadelere yer vermiştik:
° Öncelikle faizleri sabit bırakma kararının oy birliği ile alındığını belirtelim. Bu nokta önemli... Çünkü son yapılan FOMC toplantısında Kansas City FED Başkanı Esther George faiz artırım yönünde oy kullanmıştı. Yani George'un da şahin taraftan güvercin tarafa geçtiğini görmekteyiz. Önemli bir ayrıntı olduğunu notlarımıza ekleyelim.
° FOMC karar metninde ekonomik projeksiyonlara yönelik beklentileri izleyeceğimizi önceki raporumuzda vurgulamıştık. Buna bağlı olarak 2016 yılı için büyüme verisi %2.2 seviyesinden %2.0 seviyesine aşağı yönde revize edildi. 2017 içinse %2.1 seviyesinden yine %2.0 seviyesine revize yaşaandığını görmekteyiz. Büyüme konusunda aşağı revizyonlar sürpriz değil. Bununla birlikte uzun vadeli faiz hedefi ise %3.3 seviyesinden %3'e düşüldü. Dot plot olarak tabir edilen noktasal grafiklerde de FED üyelerinin faiz beklentilerinde radikal bir değişiklik oluşmadı. Üyelerin çoğunun yıl içerisinde iki faiz artırımı gerçekleşeceği yönünde beklentilerini noktasal grafiklerden okumaya devam ediyoruz.
° FOMC karar metninde dikkat çeken bir diğer nokta ise zaman belirten ifadelere yer verilmemesiydi. Bu sayede Temmuz ayında faiz artırım olasılığının da bir hayli gerilediğini düşünüyoruz. Zaten Yellen da FOMC sonrası gerçekleştirdiği basın toplantısında Temmuz ayının ihtimal dışı olmadığını fakat ekonomiye yönelik tatmin edici verilerin gelmesi gerektiği dile getirdi. Temmuz ayı gibi kısa bir zaman diliminde FED'i radikal bir hızda şahin tarafa geçirebilecek data akımının sağlanacağı yönünde ciddi şüphelerimiz var.
° FOMC'de geçen ifadelerde ise 2016 yılında istihdam piyaasasının güçleneceğini ve hane halkı harcamalarının da güçlü duruşunu devam ettireceğinin belirtildiğini görüyoruz. Fakat ekonomik aktivitenin toparlanıyor gibi görüntüsüne rağmen istihdam hızının yavaşladığının da altı çizilmiş ve son gelen TDI datasına atıfta bulunulmuş.
° FOMC metninde en çok dikkat çeken noktalardan birisi de yıl içerisinde en az bir faiz artırımını ön gören üye sayısının bir önceki toplantıya göre birden altıya yükselmesi. Bu gelişmenin oldukça güvercin bir görüntü oluşturduğunu ve piyasalarda Aralık ayında tek faiz artırımı ile yılın kapatılacağı yorumlarını güçlendireceğini düşünmekteyiz. Bunun aynında 17 yetkilinin faiz artırım tahmin meydanının hala yıl içerisinde iki olduğunu noktasal grafiklerden okumaya devam ettiğimizi dile getirmiştik.
FOMC karar metninin açıklanmasının ardından gözler Başkan Yellen'a çevrilmişti. Yellen, global ekonomide kırılganlıkların devam ettiğini, ekonomik göstergelerin karışık görünümde olduğunu ve bu durumunda para politikkasında temkinli duruşu haklı çıkardığını, Brexit referandumunu değerlendirmeye aldıkları ve kararlarında rol oynayan unsurlardan biri olarak nitelendirdiğini ve Temmuz ayında faiz artırım olasılığının bulunduğunu yalnız ekonomik verilerin tatmin edici olması gerektiğini belirtti. Karar metni ve Yellen'in söyledikleri güvercin bir tonda algılanması ile birlikte ABD doları ile devlet tahvillerinde gerileme yaşanmıştı.
FOMC'nin yanında geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan manşet TÜFE verilerinin beklentileri karşılamayarak enflasyona yönelik olumsuz bir görüntü oluşturduğunu da eklemekte fayda var.
Geçtiğimiz hafta merakla takip edilen bir diğer gelişme ise Japonya Merkez Bankası ( BOJ ) para politikası kurulu toplantı kararlarıydı. Piyasalarda BOj'un parasal genişlemeye gidebileceğine yönelik beklentilerinin daha ağırlıkta olması rağmen BOJ bu beklentileri karşılamadı ve faiz oranlarını sabit bıraktı. Tabii bu kararın ardında JPY'de net bir değerlenme hareketi oluştu ve USD/JPY paritesi 1103.00 seviyelerini test etti.
Günün önemli şirket haberleri - 20.06.2016
Geçen haftanın fiyatlara yansıyan en önemli gelişmeleri bu şekildeydi. Şimdi ise çok daha önemli bir haftaya girmiş bulunmaktayız. Yeni haftayı bu denli kritik konuma getiren gelişmeleri ve açıklanacak dataları şimdi günlük bazda incelemeye başlayalım:
PAZARTESİ
Haftaya Almanya ÜFE verisi başlıyoruz. Mayıs ayına ilişkin datada yıllık bazda %2.8 daralma beklentisi hâkimken aylık bazda ise %0.3 yükseliş bekleniyor. EUR/USD paritesinde keskin bir etkisinin bulunmasını beklemediğimizi de önemle belirtelim.
Yurt içerisinde ise merkezi hükümet stoku takip edilecek. TL bazlı varlıklar üzerinde net bir etki beklemiyoruz. Dolayısıyla haftanın ilk işlem gününün data akışı bakımından sakin olduğunu ve fiyatlamalarında ekstra bir durum olmadığı sürece buna uygun hareket edeceğini düşünüyoruz.
SALI
Gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasalar için olsun haftanın en önemli günlerinden birisini yaşayacağız. Sabahın ilk ışıklarından önce Avustralya Merkez Bankası (RRBA ) Başkan Yardımcısı konuşma gerçekleştirecek ve ardından PPK toplantı tutanakları açıklanacak. Ayrıca Japonya tarafında da yine PPK toplantı tutanaklarının açıklanacağını ve banka üyelerinin ekonomik gidişata yönelik yorumlarının görülmesi ile JPY'de hareketliliğin oluşma ihtimalinin bulunduğunu düşünüyoruz.
Euro Bölgesi tarafında ise Almanya ve Euro Bölgesi ZEW Ekonomik hissiyatı verisi takip edilecek. Özellikle Almanya datası önem arz ediyor. Gelecek veriye göre EURO tarafında bir miktar hareketlilik oluşabilir. Yalnız bu hareketliliğin keskin olmasını beklememekteyiz.
İngiltere tarafında sanayi birliği sanayi sipariş endeksi trendi izlenecek. Beklenti datanın -10 endeks değerinde açıklanacağı yönünde.
Gelelim günün yurtiçi piyasalar için en önemli gelişmesine: TCMB Haziran ayına ilişkin PPK toplantı kararlarını açıklıyor. Piyasa beklentisine yönelik ortak bir konsensüsün oluşmadığını belirtmek gerekiyor. FED'in yaz aylarında faiz artırımına gönüllü olmadığına yönelik sinyal veermesi ve piyasalarda 2016 yılının tek faiz artırımı ile kapatılacağı beklentisinin fiyatlanması ile birlikte yurtiçi enflasyon tarafında gerilemenin sürmesi TCMB'nin elini kuvvetlendiren unsurlarken geçtiğimiz hafta her ne kadar olumlu fiyatlamalar görülse de BREXİT konusunda belirsizlik sürmeye devam ediyor. Perşembe günü yapılacak BREXİT referandumunda ayrılıkçıların zaferle ayrılması özellikle GOÜ ülke piyasalarının sert satışlar ile karşılaşmasına neden olabilir. Dolayısıyla TCMB'nin BREXİT oylaması öncesi koridorun üst bandını indirerek TL'nin koruma kalkanını zayıflatmak istemeyeceği yorumları da yapılabilir. Önemli bir gelişme olacak. Bankanın politik adımına göre TL ve TL bazlı varlıklar üzerinde volatilite artabilir.
Günün en önemli gelişmelerinden bir diğer ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin konuşması olacak. Son konuşmasında enflasyonun eksi bölgede çok fazla kalmasına izin vermeyeceklerini ve tüm para politikası araçlarını kullanmaktan çekinmeyeceklerini beelirtmişti. Draghi'den ekstra hareketlilik yaratacak sürpriz mahiyetinde bir cümle beklememekteyiz.
Küresel piyasalarda tüm gözler Senatonun Bankacılık Komitesinde saat 17.00'de konuşma yapacak olan FED Başkanı Yellen'e çevrilecek. Geçtiğimiz hafta faiz artırımı için Temmuz olasılığını açık bıraksa da bu olasılığın gerçekleşmesi için ekonomik verilerin destek vermesi gerektiğini belirtmiş ve genel anlamda konuşmasına güvercin tonlamalara yer vermişti. Ayrıca BREXİT'i de FED'in politikalarını etkileyecek önemli bir gelişme olarak nitelendirmişti. Bugün yapılacak olan konuşmanın da yine bu ifadelerin dışına çıkmasını beklemiyoruz. Yine de konuşması piyasalarda hareketlilik yaratacaktır. Dikkatle takip edilmeli...
ABD kaynaklı olarak ham petrol enstitüsü haftalık petrol stokları verisinin petrol fiyatlarında hareketlilik yaratabileceğini düşünüyoruz.
ÇARŞAMBA
Yurt içerisinde Haziran ayına ilişkin tüketici güveni verisi ile güne başlayacağız. Hane halkının ekonomiye duyduğu güven iç talebiin önümüzdeki dönemlerde ne yönde evirileceği hakkında da fikir üretiyor. Bu veriyi izleyeceğimizi belirtsek de TL tarafında etkisinin bulunmayacağını düşündüğümüzü de belirtmekte fayda var.
Günün ABD kaynaklı data akışının yoğunluğunda geçeceğini görmekteyiz. Bu noktada ilk olarka Mevcut ev satışları verisini takip edeceğiz. Beklenti 5.54M miktarında konutun satılmış olacağı ve aylık bazda %1.1 artışa tekabül edeceği yönünde. Bunun yanında Yellen'in bu seferde Finansal Hizmetler Komitesinde saat 17.00'de konuşma yapacağını görüyoruz. Salı günü yapacağı konuşma ile paralellik gösterecek söylemlerde bulunacağını düşünmekteyiz.
ABD kaynaklı bir diğer data ise ham petrol stokları verisi olacak. Petrol fiyatlarına yönelik dikkatle takip edilecektir.
Gün içerisinde açıklanacak olan Kanada perakende satışlarının ise CAD bazlı paritelerde hareketlilik yaratma ihtimali bulunuyor. Nisan ayına ilişkin aylık beklenti %0.6 artış olacağına yönelik...
PERŞEMBE
Haftanın en önemli günü olacak dersekk herhalde yanlış olmayacaktır. Bugünün önemi tahmin edileceği gibi BREXİT referandumundan kaynaklanıyor. Raporumuza başlarken de BREXİT hakkında genel bir bilgi vermiştik. Fakat şu bilgiyi vermekte fayda var. Referandumun sonucu sandıklar TSİ 24.00'da kapanacak. Dolayısıyla sonuçları Perşembeyi Cuma'ya bağlayan gece alacağız.
BREXİT beklentilerinin gölgesinde kalması yüksek olasılık olsa da gün içerisinde aynı zamanda PMI verileri takip edilecek. Özellikle Almanya ve Euro Bölgesi öncü imalat ve hizmet PMI datalarının izlenmesini öneriyoruz.
Gün içerisinde ABD verileri de önem arz ediyoruz. İşsizlik maaşı başvurularının yanında çok daha önem verdiğimiz Haziran ayına ilişkin öncü üretim PMI datası takip edilecek. Beklenti verinin 50.8 seviyesinde olacağına yönelik... Yine yeni konut satışları datası da piyasaların odağında olacak.
CUMA
Günün büyük ölçekte BREXİT referandumunun sonucu etkisinde geçeceğini düşünüyoruz. Şayet AB'de kalma yanlılarının kazanması piyasalarda rallilere nedden olmasını beklememizin yanı sıra AB'den ayrılma yanlılarının kazanmasını durumunda satış baskısının derinleşeceğini düşündüğümüzü bir kere daha not edelim. Fiyatlamaların ne yönde şekilleneceğin haftanın son işlem gününde öğrenmiş olacağız.
Bununla birlikte Almanya'da İFO iş iklimi endeksi verisini takip edeceğiz. Haziran ayına yönelik beklenti 107.5 endeks değerinde gerçekleşeceği yönünde.
Yurt içerisinde ise Haziran ayı kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verileri açıklanıyor. İç talebe yönelik önemli datalar olduğunu hatırlatalım.
Günün en önemli verisi ise ABD'de açıklanacak olan dayanıklı mal siparişleri dataları olacak. Mayıs ayına ilişkin çekirdek bazda %0.2 artış yaşanacağı beklenirken manşet bazda %0.5 daralma bekleniyor. ABD'de ayrıca Michigan tüketici endeksleri de takip edilecek. Tüketici beklentilerinde 83.1, tüketici hissiyatında ise 94.0 endeks değerinde beklenti hakim durumda.
EUR/USD Analizi
Hafta sonu İngiltere'nin AB'de kalacağını gösteren anket sonuçlarrının etkisi ile Euro'ya olan alımların güçlendiğini ve bu sayede paritede yukarı yönde hareketlerin sertleştiğini izlemekteyiz. Bu durumda 1.1360 seviyesinin de üzerinde işlemlerin oluştuğunu görmekteyiz. Bu seviyenin üzerinde yukarı yönde hareketlerin devam edebileceğini ve 1.1390 ara direnci ile birlikte kısa vadede çok daha önem verdiğimiz 1.1420 seviyesi hedef konumuna yerleşecektir. Bununla birlikte 1.1360 seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması ve bu seviyenin aşağı yönde geçilebilmesi durumunda ise 1.1330 ile 1.1300 desteklerine doğru çekilmenin yaşanabileceğini düşünmekteyiz.
Ons Altın Analizi
BREXİT'e yönelik anket sonuçlarının AB yanlıları lehine değişmeye başlaması piyasalarda risk alma iştahını tetikledi. Bu sayede altına olan satışların artması normal karşılanmalı. Bu sayede kısa vadeli yükselen trene desteği konumunda bulunan 1285 seviyesinin aşağı yönde geçildiğini görmekteyiz. Dolayısıyla gerileme hareketinin 1277 desteğine kadar sürme ihtimali belirmiş durumdda. Şayet bu seviyenin de aşağı yönde geçilebilmesi durumunda on altın fiyatlarında gerilemenin hız kazanabileceğini ve 1264 ile 1257 desteklerinin hedef konumuna yerleşebileceğini düşünmekteyiz. Bunun yanında 1277 desteğinin üzerinde kalıcılığın oluşması durumunda ise yukarı yönde atak hareketlerine dikkat edilmeli. Bu sayede 1287 - 1291 ve 1300 dirençlerinin takip edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
USD/TRY Analizi
Yeni haftaya TL tarafında pozitif fiyatlamalar ile başladık. Fakat TL lehine fiyatlamaların devam edebilmesi için kısa vadede 2.9000 desteğinin atında işlemlerin oluşması gerektiğini düşünmekteyiz. Gün içerisinde bu yönde fiyat oluşumlarının meydana gelmesi durumunda 2.8900 ve 2.8800 desteklerine kadar gevşeme meydana gelebilir. Özellikle 2.8800 - 2.8750 bölgesine önem verdiğimizi vurgulayalım. Bunun yanında 2.90 desteğinin hedef üzerinde oluşan fiyatlamaları izlemeye devam ediyoruz. Bu destek seviyenin kırılamaması ve yukarı yönde hareketlerin oluşabilmesi durumunda 2.91150 seviyesinin yanında 2.9270 direncinin önemle izlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
GBP/USD Analizi
Hafta sonu açıklanan iki ankette de BREXİT yanlılarının ayrılık taraftarlarının önüne geçtiğinin görülmesi sonucu GBP'nin pozitif fiyatlamalar ile hareket ettiğini ve bu sayede paritede yukarı yönde hareketlerin sertleştiğini takip etmekteyiz. Bu sayede 1.4600 seviyelerinin üzerinin test edildiğini takip ediyoruz. Yükselişin devamı açısından 1.4590 seviyesinin üzerinde fiyatlamaların sürmesi gerekiyor. Bu sayede 1.4650 direnci ile birlikte yukarı yönde hareketlerin ivme kazanması durumunda 1.4740 - 1.4770 bölgesi hedef konumuna yerleşebilir. 1.4590 direncinin aşılamaması durumunda ise 1.4530 ve özellikle de 1.4470 desteğine önem verdiğimizi notlarımıza ekleyelim.
USD/JPY Analizi
Paritenin 104.85 direncine ulaştığını görmekteyiz. Yukarı yönde hareketlerin devam edebilmesi için bu direncin aşılması gerektiğini düşünmekteyiz. Şayet bu yönde bir fiyatlamanın oluşabilmesi durumunda 14055.50 ve 1105.90 seviyelerine yönelik hareketliliğin hız kazanabileceğini düşünüyoruz. Özellikle 105.90 direncine önem verdiğimizi bu direnç seviyenin aşılabilmesi sonucu paritede yukarı yönde hareketlerin ivme kazanabileceğini ve bu durumda da 106.40 seviyenin kısa vadede hedef konumuna yerleşebileceğini not edelim. Paritede aşağı yönde hareketlerin oluşması durumunda ise 104.00 ve 103.60 desteklerini takip edeceğiz. Özellikle 103.60 desteğinin aşağı yönde geçilebilmesi durumunda 103.00 seviyesine kadar gevşemenin sürebileceğini bilmek gerekiyor.
Ham Petrol Analizi
Ham petrol fiyatlarının spot piyasada 46.30 desteğine yaklaşmasının ardından yukarı yönde sert bir hareket gerçekleştirerek 49.50 direncine yaklaştığını görmekteyiz. Gün içerisinde yükselişin devamı açısından önem verdiğimiz bir seviye olduğunu belirtelim. Şayet 49.50 direncinin aşılabilmesi durumunda yukarı yönde hareketlerin ilk olarak 50.30 seviyesini test edebileceğini ve bunun yanında 51.00 direncinin de potaya girebilleceğini düşünmekteyiz. Fiyatların 49.50 seviyesine yaklaşmasının ardından kar satışı babında bir baskıya maruz kalması durumunda ise 48.40 ve bu desteğin de aşağı yönde kırılabilmesi durumunda 47.20 seviyesinin yeninde hedef konumuna yerleşebileceğini düşünüyoruz.
Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
Avrupa borsalarının yükselişle açılmaları bekleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:36)