E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGözler Merkez'e çevrildi---

Gözler Merkez'e çevrildi

Gözler Merkez'e çevrildi
16 Ağustos 2013 - 16:34 borsaningundemi.com

TCMB'nin salı günkü PPK toplantısında faizleri sabit tutması bekleniyor; TL'deki değer kaybıyla üst bantta artış da göz ardı edilmiyor.

Merkez Bankası'nın (TCMB) Ağustos ayında politika faizi ile faiz koridorunun alt ve üst bandını sabit tutmasını beklenirken; ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ve TL'deki değer kaybı baskısı nedeniyle olası bir faiz artırımı da ihtimaller dahilinde görülüyor.
Reuters'ın 15 kurum ile gerçekleştirdiği ankete göre, 13 katılımcı hiçbir parametrede değişiklik öngörmezken, iki katılımcı Ağustos ayında faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık artırım bekliyor.
TCMB Temmuz ayında yaklaşık iki yıl aradan sonra ilk kez faiz koridorunun üst bandında 75 baz puanlık artırıma giderken, ortalama fonlama maliyetini faiz koridorunun üst bandına yaklaştırmak üzere sıkı bir likidite politikası uygulamaya başladı. Bu çerçevede TCMB haftalık repo ihalelerinin payını azaltıp, aylık ihaleler ile yapılan fonlamanın payını artırarak, ortalama fonlama maliyetinin de faiz artırım kararı öncesindeki yüzde 5 seviyelerinden bugün itibariyle yüzde 6.5'e kadar yükselmesini sağladı.
Ortalama fonlama maliyetinin yukarıda faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 7.25 seviyesine kadar çıkmak için yeri olduğundan TCMB'nin de hâlâ manevra alanı bulunuyor.
Öte yandan, TL'deki ciddi değer kaybına rağmen halen gelişmekte olan piyasalardaki kayıplara paralel bir seyir izlemesi de TCMB'nin bütün parametreleri sabit bırakması yönündeki beklentilerin bir diğer nedeni.
Buna karşılık TL'deki değer kaybını sınırlayan unsurlardan gecelik repo faizindeki yükseliş ise TCMB'nin TL'de oluşabilecek ek değer kayıplarına karşı aksiyon almak için alanının sınırlı olduğuna işaret ediyor.
Erste Başekonomisti Nilüfer Sezgin Salı günü yapılacak olan toplantıda faiz değişikliği beklemiyor, ancak bunun riskli bir hareket olacağını ve böyle bir durumda TL'nin kaderini küresel faiz görünümün belirleyeceğini belirtiyor. Bankaların piyasadan yaptıkları borçlanmanın maliyeti olan gecelik repo faizinin  dün yüzde 6.5 seviyelerine yükseldiğini, bankalar zorunlu karşılıklarını ayırdıklarında ise bu oranın yüzde 7.3 seviyesine yani koridorun üst bandının hemen üzerine yükseleceğine dikkat çeken Sezgin, "TCMB likiditeyi ne kadar sıkarsa ikincil piyasadaki kısa vadeli faizler de o kadar yükseliyor ancak üst sınır olan yüzde 7.25 çok aşılamaz. Dolayısıyla efektif olarak bakıldığında zaten TCMB'nin manevra alanı kalmadı.
Ek sıkılaştırma günlerini uzatarak ortalama fonlama maliyetini biraz daha yukarı çekebilir. Ama TL'deki değer kaybını frenlemek için piyasadaki gecelik faizi de yükseltebilmek gerek. Onu yapması için de koridorda alan yok" dedi.
TCMB Temmuz'da politika faizini yüzde 4.5, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borç alma faizini yüzde 3.5'te sabit tutarken, koridorun üst bandını yüzde 6.50'den yüzde 7.25'e yükseltti.
ROK ve ZK'da değişikliğe gitmeyen TCMB ek parasal sıkılaştırma uygulaması yapılan günlerde; döviz satımı yapılmayacağını ve bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını açıkladı.
TCMB'nin bu ay koridorun üst bandında artışa gitmesi gerektiğini düşünen iki ekonomistten biri olan BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "Her ne kadar parasal geçiş mekanizmasının en az 6 aylık bir gecikmeyle çalıştığını biliyor olsak da, bazı nedenlerle piyasa beklentisinden ayrışıyoruz" dedi.
Altuğ bu nedenleri, enflasyonun halen TCMB'nin yüzde 5 seviyesindeki yılsonu hedefinin oldukça üzerinde yüzde 9 seviyesinde seyretmesi, kredi büyüme hızının TCMB'nin yüzde 15'lik referans değerinin üzerinde yüzde 31'lerde olması, reel efektif döviz kurunun TL'nin değerinin düşük olduğunu gösteren TCMB'nin rahatlık sınırının hemen altında olması, enflasyon beklentilerinin bozulmaya devam etmesi, son PPK toplantısında 2.21 seviyesinde olan sepet bazına TL'nin 2.26'lara yükselmesi, Fed'in tahvil alımlarını azaltması konusunda belirsizliğin devam etmesi olarak sıralıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)