E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasaların gözü bugün Merkez Bankası’nda olacak. Para Politikası Kurulu (PPK) yılın üçüncü toplantısını yapacak. PPK’nın faizlerde bir değişiklik yapıp yapmayacağı nisan ayı başından bu yana tartışılıyor. Nisan ayının başında PPK toplantısında faiz artışı yapılabileceği tahminleri yapılıyordu. Ancak son günlerde pas geçilebileceği de konuşuluyor. Genel beklenti Geç Likidite Penceresi faizinde (GLP) artış olacağı yönünde. Merkez Bankası kararının dövizin yönünü de belirlemesi açısından kritik bulunuyor. Şu anda Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 8, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7.25 ve yüzde 9.25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12.75.
PPK’nın bir adım atacağı genel beklenti. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, piyasada çok farklı beklentiler olduğunu genel olarak artışa kesin gözüyle bakıldığını, kendi tahmininin GLP’de 50 baz puan artış olacağı yönünde olduğunu söyledi. Farklı senaryoların da konuşulduğunu ifade eden Bürümcekçi, PPK’nın uzun zamandır GLP’yi artırarak gittiğini, faiz koridorunun genişletilebileceği yönünde de beklentiler olduğunu kaydetti. Bürümcekçi, enflasyon beklentilerinin yükseldiğini de belirterek, “Kurlardaki mevcut seviye düşmesini engelleyecek gibi duruyor.. Hamle yapması için uygun zaman. Genel eğilim (bir şey yapsın kur yatışsın) havası var” dedi. Pas geçme ihtimalini beklemediğini ifade eden Bürümcekçi, artışın piyasada fiyatlandığını söyledi.
ETKİSİ KISA SÜRER
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, doların 4.08 lirada olması ve dün biraz sakin seyretmesi dikkate alındığında Merkez Bankası’nın aslında alabileceği her türlü kararın sürpriz olmayacağını söyledi.
Erkan, “Baz senaryomuz Merkez Bankası’nın bu ayı pas geçmesi şeklinde olmaya devam ediyor. Ancak, TL’nin ‘erken seçim’ kararı sonrasındaki kazançlarının çoğunu geri vermesi ve kurun eski seviyelerine yaklaşması itibariyle, TL’yi destekleme amaçlı olarak 50 baz puana kadar bir faiz artışı ihtimalini de dışlamıyoruz. Faiz artışı enflasyonda düşüşü sağlamanın tek yolu değildir, en azından kur oynaklığından gelen marjinal etki alınabilir fakat bizde en olumsuz kalem gıda, haliyle gıdada arzın devamlılığını ve maliyetleri azaltıcı yapısal reformlar yapılmadan uzun vadeli hedeflere ulaşılması zor. Bu noktada Merkez Bankası’nın para politikası kapsamında yapabildikleri kısa vadeli faizleri etkilemekten ibarettir. Kalanı ise mali politikaların, yani ekonomi yönetiminin işidir” diye konuştu. Erkan şöyle devam etti: “Merkez, bu şartlarda faiz artışı yaparsa TL’ye biraz daha destek olabilir. Bu adım proaktif bir adım olarak değerlendirilir ve kurdaki anlık gelişmelere göre değil, enflasyon trendi ve beklentilerine göre karar verildiğini gösterir. Ancak 50 baz puanlık bir artış enflasyon dinamiklerini değiştirmez ve TL’ye yaptığı olumlu etki kısa süreli kalabilir. Eğer reel faiz düşünülürse; faiz artışının da daha yüksek oranda yapılması gerekir.”
Merkez Bankası bugün açıklanacak Para Politikası Kurulu kararının ardından 30 Nisan pazartesi günü de Enflasyon Raporu’nu kamuoyuna açıklayacak. Mayıs ayında PPK toplantısı yok. Bir sonraki PPK toplantısı 7 Haziran’da yapılacak. (Hürriyet / Şebnem Turhan)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
beceremediler ekonomiyi. hem faizler, enflasyon, dolar, benzin fiyatı artıyor
Faizi artırsa FETÖcü, indirse ergenekoncu, sabit tutsa Cehape cihniyeti denecek. Ama kimse Cumhurbaşkanını suçlamayacak. Çünkü devleti onun yönetmediğini, kukla olduğunu herkes biliyor.
16 YIL FAİZ VE ENFLASYONU İNDİREMEYEN AKP 60 GÜN SONRA NE YAPACAKTA FAİZ VE ENFLASYONDA SORUN KALMAYACAK. BÖYLE BİR DAHİ Mİ VAR AKP DE 60 GÜN SONRA SORUNLARI KALDIRACAK. 16 YIL NEDEN BU DAHİYİ EKONOMİNİN BAŞINA OTURTMADILAR.
AKP KAYBEDERSE.60 GÜN SONRA FAİZ. 0/20 OLUR İNŞALLAH. BİRAZ NAKİT VAR FAİZE YATIRIRIM.
REİS İN SÖYLEDİĞİNE GÖRE YENİ DÖNEMDE FAİZ VE ENFLASYON SORUNU KALMAYACAKMIŞ. MB BUGÜN FAİZ ARTIRIRSA 60 GÜN BOYUNCA SORUN ÇIKARMAK SERBESTSE YENİ DÖNEMDE NASIL SORUN OLMAYACAK KÖKTEN ÇÖZÜM NEDİR ACABA.
DOLARIN YÜKSELİŞİNİ LAF SALATASIYLA DÜŞÜREMEYEN HÜKÜMET MERKEZ FAİZ ARTTIRSINDA DÜŞÜRSÜN DİYE FAİZ ARTTIRIMINA SES ÇIKARMAYACAKLAR,MERKEZİN YAPACAĞI İŞ,GEÇMİŞDE OLDUĞU GİBİ GECİKME FAİZİNİ 15 YAPMALI YIL SONUNA KADAR BAŞKA KARAR ALMAMALI
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:26)