E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Yumuşak iniş borsalara geri dönün anlamına gelmiyor---

Goldman Sachs: Yumuşak iniş borsalara geri dönün anlamına gelmiyor

Goldman Sachs: Yumuşak iniş borsalara geri dönün anlamına gelmiyor
18 Ocak 2023 - 11:10 borsaningundemi.com

ABD ekonomisinde yumuşak iniş beklense de, olumlu havanın borsalara yansıması beklenmiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi enflasyona karşı çetin bir savaş veriyor. Ancak Fed’in faiz artırımlarıyla yavaşlayan enflasyon, ABD ekonomisinde resesyon korkularını da beraberinde getiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankası Goldman Sachs, ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş yapacağını ancak borsaların bu süreçte yatay seyrini sürdüreceğini öngörüyor.

Ekonomi büyümeye devam edecek

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, ABD ekonomisi için kıyamet günü tahminleri, Fed'in enflasyonla mücadelesinin ortasında geçen yıl boyunca oldukça popülerdi. Elon Musk gibi yatırımcılar da dahil olmak üzere birçok ekonomist ve stratejist yaklaşmakta olan ‘şiddetli durgunluk’ tahminleriyle çoğu Amerikalıyı bu yıl bir gerilemenin kaçınılmaz olduğuna inandırdı.

Aralarında JPMorgan Chase'den Jamie Dimon ve Bank of America'dan Brian Moynihan'ın da bulunduğu bir dizi CEO da, kazanç raporlarında ‘hafif bir durgunluğun’ yolda olduğunu öne sürerek ekonominin geleceğine ilişkin korkuları doğruladı. Ancak Goldman Sachs, ABD'de hâlâ bir ‘yumuşak iniş’ öngörüyor ve bu sayede enflasyonun bir resesyona yol açmadan dizginlenebileceğini düşünüyor. Fed'in tüketiciler ve işletmeler için borçlanma maliyetlerini artıran agresif faiz artırımlarına rağmen, Goldman, ekonominin büyümeye devam edecek kadar güçlü olduğuna inanıyor.

Yumuşak iniş borsalara yansımayabilir

Ancak yatırım bankasının ABD Hisse Senedi Baş Stratejisti David Kostin, müşterileriyle paylaştığı bir notta, ‘yumuşak iniş’in yatırımcıların borsaya geri dönmesi gerektiği anlamına gelmediğini söylüyor. Kostin, S&P 500'ün yılın başından beri hiçbir ilerleme kaydetmeden 2023 yılını 4.000 puanda bitireceğini savunuyor ve bir durgunluk olmasa bile oraya giden yolun endeksi ilk çeyrekte yüzde 10 daha düşürerek 3.600 puana çekebileceği konusunda uyarıyor.

Kostin'e göre, ‘cansız’ bir dördüncü çeyrek kazanç sezonunun ardından, yüksek faiz oranları ve düşen kar marjları nedeniyle ‘zayıflayan kurumsal karlılık eğilimi’ önümüzdeki yıl da devam edecek. Ve bir resesyonun gelmesi halinde, hisse senetlerinin şiddetli bir düşüş yaşaması oldukça muhtemel gözüküyor. Kostin, “Sert bir inişte, S&P 500 yüzde 34 düşerek 3.150 puana düşebilir” diyor ve ekliyor: “S&P 500, resesyonlar sırasında tepeden dibe ortalama yüzde 30 oranında düşüyor.”

Ekonomi sürüklenecek

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius ise bu yıl ‘yumuşak iniş’ için ‘uzlaşma tahmininin dışında’ olduğunu açıklıyor ve ABD GSYİH'sının 2023'te birkaç temel nedenden dolayı yüzde 1 oranında artacağını savunuyor.

İlk olarak Hatzius, enflasyon beklentilerinin ya da tüketicilerin fiyatların ne kadar artacağına yönelik beklentisinin ‘iyi bir şekilde sabitlendiğini’ kaydediyor. Bunun da genel enflasyonun önümüzdeki aylarda yavaşlamaya devam etmesi gerektiği anlamına geldiğini belirten Hatzius, “Enflasyonun yüksek olduğu önceki dönemlerde, tüketicilerin fiyatların yükselmeye devam edeceğine dair korkuları onları daha yüksek ücret talep etmeye yöneltmiş ve bu da enflasyonu yüksek tutmuştur” diyor. Hatzius, Michigan Üniversitesi'ne göre 1979 yılında kamu enflasyon beklentilerinin yüzde 10 civarında olduğunu, ancak Ocak ayında yüzde 4'e düştüğünü söyleyerek tezini bir örneklemle destekliyor.

İkincisi, Hatzius gerçek harcanabilir gelirin yani enflasyona göre ayarlanmış vergi sonrası harcama için mevcut gelirin enflasyon düştükçe gelecek yıl yüzde 3 oranında artmasını ve bunun da ekonominin yavaş büyümeye devam etmesini sağlamasını bekliyor.

Üçüncüsü, Hatzius, daha yüksek fiyatları dengeleyecek, pandemi kaynaklı tedarik zinciri sorunlarının azalması ve kira artışları da dahil olmak üzere, enflasyonu düşürmenin birkaç ‘kolay’ kaynağı da olacağını savunuyor.

Son olarak Hatzius, Fed'in faiz artırımlarının Wall Street'teki pek çok kişinin uyarıda bulunduğu gecikmeli etkilerinin şimdiden fiyatlandığını ve ekonominin ilk çeyreğin sonuna kadar en kötü ‘sürüklenme’ dönemlerinden birini yaşayacağını söylüyor.

Oysa, bazı ekonomistler ve iş dünyası liderleri, şimdiye kadar yalnızca konut piyasası gibi faiz oranına duyarlı sektörlerin Fed'in oran artışlarının etkilerini gerçekten deneyimlediğini iddia ediyor. Hatzius dışında ekonomistler, imalat gibi diğer sektörlerin herhangi bir etki yaşamasının zaman aldığını düşünüyor. Bütün bunlar, Wall Street'in önümüzdeki 12 ay boyunca yüzde 65'lik bir resesyon şansına ilişkin konsensüsün, Hatzius’a göre aşırı kötümser olduğu anlamına geliyor. Hatzius, resesyob olasılığını yüzde 35 gördüğünü ifade ediyor.

Yumuşak iniş ve sert iniş portföyü

ABD'de potansiyel bir durgunlukla ilgili bu kadar çok tartışma varken, Kostin, yatırımcılarla paylaştığı notta herhangi bir sonuca hazırlanmalarına olanak sağlayabilecek iki örnek portföy ortaya koyuyor.

Bir portföyde yatırımcılara, bazı büyüme odaklı hisse senetleri de dahil olmak üzere ABD'nin bir durgunluktan kaçınması durumunda genel piyasadan daha iyi performans göstermesi gereken bir hisse senedi sepeti sunuluyor. Diğer portföy ise daha fazla savunma hissesi içeriyor ve yatırımcıların en kötüsüne hazırlıklı olmaları varsayımıyla oluşturuluyor.

Kostin, portföyü ne olursa olsun enerji, sağlık hizmetleri, telekom hizmetleri ve temel tüketici ürünleri dahil olmak üzere ekonomik büyümenin yavaşlama riskinden ve yüksek faiz oranlarından ‘yalıtılmış’ sektörleri tercih ettiğini söylüyor. Ancak ‘yumuşak iniş’ sepetinin odak noktası, ‘düşük değerlemelere ve güçlü bilanço'lara sahip şirketler olarak belirleniyor.

Kostin’in yumuşak iniş listesinde sigorta şirketi Old Republic International, tüketim malları ve güvenlik şirketi 3M, yatırım şirketi Carlyle Group ve hatta elektrikli otomobil üreticisi Tesla yer alıyor. Kostin, sert iniş portföyünün ise, temettü ödeyen ve ‘güçlü bilanço’lara sahip şirketlerden oluştuğunu söylüyor. Bu şirketler arasında Home Depot, Visa, Pfizer ve tütün devi Altria yer alıyor.

Yine de yatırımcıların, Goldman Sachs’in ABD ekonomisine dair yumuşak iniş tahminlerini değerlendirirken, finansal sonuçlarını açıklayan bankanın net karının 4. çeyrekte yüzde 69 oranında azalarak son 10 yılın en sert düşüşünü kaydettiğini de dikkate alması gerekiyor.

Bankanın hisseleri finansal sonuçların ardından yüzde 6,5 oranında değer kaybetti. Aynı dönemde Morgan Stanley'nin ise net karının beklentilerin üzerinde gelmesiyle hisse fiyatı yüzde 5,8 oranında yükseldi.

Yumuşak iniş ihtimali azaldı, volatilite yükseliyor

 

Piyasalarda yumuşak iniş için ABD’li tüketici harcamaları takip edilecek

 

Goldman Sachs'dan ABD hisse senetleri için pozitif beklenti

 

Goldman Sachs: Emtialar 2023'te yüzde 43 getiri sağlayacak

 

Piyasalarda bilançoların etkinliği başladı

 

Piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)