E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Trump’ın yeni vergi reformunun küresel petrol piyasasını dönüştürebileceğini belirtiyor. Trump liderliğindeki Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde kabulü için bastırdığı “sınırda ödenen kurumlar vergisi”ne (BTA) geçiş yapılması halinde, Amerikan ham petrol fiyatları küresel gösterge kabul edilen Brent tipi petrolden daha yüksek bir seviyeye çıkabilecek.
Sınır ayarlaması olarak bilinen korumacı önlem, ABD’de kurumsal vergilendirmeden kaynaklanan ihracat gelirlerini muaf tutarken ithalat vergilerini artırarak ABD imalatını artırma hedefini taşıyor.
WTI, Brent’e karşı yüzde 25 değerlenebilir
Goldman müşterilerine gönderdiği, “Destinasyona dayalı vergilendirme ve petrol piyasası” başlıklı notta, yeni uygulamanın hayata geçmesi halinde Batı Teksas (WTI) olarak da bilinen ABD ham petrolünün fiyatlarında % 25’lik bir artış beklediğini söyledi. Fakat Goldman, böyle bir politikanın Dünya Ticaret Örgütü (WTO) normlarına aykırı olması gerekçesiyle devam edip etmeyeceği konusunda kuşkular olduğunun altını da çiziyor. Ve ekliyor. “Yeni sınır vergilendirmesi uygulanırsa, petrol piyasasındaki etkileri çok büyük olacak. Öncelikle Amerikan ham petrolünün (WTI), Brent’e karşı aradaki 3 dolarlık kaybı kapatıp üstüne 10 dolar (%25) değerleneceğini düşünüyoruz”
Goldman Analistlerinden Damien Courval’in imzasını taşıyan analizde, “Petrol fiyatlarındaki artış, ABD’li üreticilerin iştahını artıracak bir teşvik olabilir. Amerikalı petrol üretimindeki artış yeniden dengelenmeye başlayan petrol piyasasında 2018’de yeni bir arz fazlası yaratacak. Bu durum da küresel petrol fiyatlarında hızlı bir düşüşe neden olabilir. Sınırdaki kurumlar vergisinin uygulanacağını ve ABD dolarının yüzde 15 oranında değerleneceğini varsayarsak, Brent fiyatları 2019 yılında varil başına 50 dolar seviyesine inecek” ifadeleri yer aldı.
ABD’nin petrolde OPEC’e bağımlılığı azalıyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın görev başlamasıyla ülkenin petrolde OPEC’e olan bağımlılığının azaltılması tekrar gündeme geldi. Trump, “Önce Amerika Enerji Planı” başlıklı açıklamasında, “ABD’yi enerji alanında OPEC kartelinden ve çıkarlarımıza düşmanca yaklaşan her ülkeden kurtararak, bağımsız hale getirmeye kararlıyız. Aynı zamanda, terörizm karşıtı stratejimiz çerçevesinde, Körfez ülkesi müttefiklerimizle pozitif bir enerji ilişkisi geliştirmeye çalışacağız.” ifadesini kullandı.
Ekim 2016 itibariyle ABD’nin günlük ortalama ham petrol üretimi 8,8 milyon varil. Ülkenin OPEC’ten ithal ettiği petrol miktarı ise günlük ortalama 3,3 milyon varil seviyesinde bulunuyor. OPEC, Kasım 2016’ya kadar petrol üretimini kısmayı reddederken, ABD petrol endüstrisinde milyarlarca dolar kayıp yaşandı. Amerikalı petrol üreticileri geliştirdikleri yeni verimlilik teknikleri sayesinde, şu anda varil başına yaklaşık 55 dolar fiyatına uyum sağlamış görünüyor. Şimdi, OPEC’in kasım ayında aldığı ve bu yıl uygulamaya başladığı üretimi kısma kararı nedeniyle küresel petrol piyasasında zamanla oluşacak arz boşluğunun, artan fiyatlar sayesinde ABD’li üreticiler tarafından kapatılabileceği üzerinde duruluyor. Başkan Trump’ın da sektörde regülasyonları azaltarak, bu süreci hızlandıracağı ve ABD’nin ithal petrole bağımlılığını daha da azaltabileceği vurgulanıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:37)