E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Talepteki artışın fiyat artışları kadar güçlü olmadığına ve stokların öngörülenden daha yavaş eriyeceğine dikkat çeken uzmanlar, Brent petrol için kısa vadede 35 dolar/varil fiyat öngörüyor. Küresel petrol fiyatları nisanda yaşadığı çöküşün ardından mayısta iki katına yükselse de, uzmanlar talebin fiyatlardaki ralli kadar hızlı artmadığını ve rafinerilerin kâr marjlarındaki düşüşe işaret ederek fiyatların tekrar baskılanabileceğini söylüyor. Daha önce fiyatların negatife düşeceğini de öngören Goldman Sachs, Brent’in tekrar 35 dolara inebileceğini belirtiyor.
Uzmanlar Kovid-19 tecrit önlemlerinin gevşemesine bağlı küresel petrol talebindeki artışın mayısta petrol fiyatlarında yaşanan ralli kadar güçlü olmadığına dikkat çekiyor. Mart ayı ortasında petrolde negatif fiyatların geldiğini gören ve bu konuda uyaran ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs petrolde görünümünü tekrar 'ayı'ya çevirdi. Banka Brent için kısa vadeli fiyat öngörüsünü 35 dolar/varile yükseltse de, bu öngörü mevcut fiyatlardan tekrar geri çekilme olacağına işaret ediyor. Banka 2020 yıl sonu fiyatlar öngörüsünü ise 6 dolar yükselterek 45 dolar/varil olarak revize etti.
Hafta başında OPEC+ 9,7 milyon varil/günlük arz kesintilerini bir ay daha uzatacağı beklentisiyle üç ayın zirvesine çıkan fiyatlar salı günü yönünü tekrar aşağı çevirdi. Brent dün yüzde 2’ye yakın düşüşle 40 doların da altına inerken, WTI TSİ 14:00 itibariyle yüzde 2’den fazla düşüşle 37 dolar civarında işlem gördü.
Rafineri marjları tarihi dipte
Uzmanlar ‘crack spread’ olarak da bilinen petrol ürünlerinin satış fiyatıyla ham petrol satış fiyatı arasındaki farkın giderek arttığına dikkat çekiyor. Refinitiv Eikon verilerine göre ABD’de rafine edilmiş petrol ürünleri için bu fark geçen hafta 9 dolarken, geçen yıl aynı dönemde 21 dolardı. Verilere göre Avrupa dizeli için de bu fark geçen hafta 2,90 dolar/ varil ile rekor düşük düzeyi gördü. Goldman Sachs da raporunda mayıs başında fiziksel petrol fiyatlarındaki güçlenişin petrol piyasasına ilişkin görünümü iyileştirdiğini belirterek “Ancak rafineri kâr marjlarının çok zayıf seyretmesi ve ABD petrol sahalarında görülen sert düşüş petrole ilişkin ‘ayı’ görünümümüzü destekliyor” değerlendirmesini yapıyor.
Yüksek stok düzeyi de hala sorun
Libya’nın Sharara petrol sahasındaki üretimine tekrar devam etmesi ve fiyatların OPEC arz kesintilerini ve Çin’in alımlarını yavaşlatacak seviyeye gelmesi de bankaya göre fiyatları geri çekecek dört dinamikten biri. Fiziksel petrol piyasasındaki depolama kapasitesinin de hala bir sorun olduğuna dikkat çeken Goldman Sachs stoklarda bekleyen petrol ve petrol ürünlerinin 1 milyar varil düzeyinde olduğunu tahmin ediyor. “OPEC’in son kesintisi zaten fazlasıyla fiyatlandı. Önümüzdeki haftalarda fiyatlarda geri çekilme olacağını tahmin ediyoruz” diyen banka küresel petrol stoklarının ise daha önceki tahminlerinden daha yavaş eriyeceğini öngördü. Banka Aralık 2021’e gelindiğinde stokların geçen yıla göre hala artıda olacağını tahmin ediyor. Banka 1 Mayıs ve 13 Mayıs tarihlerinde yayınladığı öngörülerinde stokların Mart 2021 ve Haziran 2021’de Aralık 2019 düzeylerine gerileyeceğini öngörmüştü.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:24)