E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGlobal'de yeni rota Karayipler ve Asya---

Global'de yeni rota Karayipler ve Asya

Global'de yeni rota Karayipler ve Asya
16 Mart 2017 - 06:21 borsaningundemi.com

Global Liman CEO’su Sayın, Akdeniz'deki genişlemenin ardından batıda Karayipler ve doğuda Asya'ya çıkarma yapma evresinde olduklarını açıkladı. Sayın, kruvaziyerdeki hızlı büyümeye rağmen Türkiye'de gerileme yaşandığını söyledi

Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Liman İşletmeleri (GLİ), küresel pazardaki potansiyel doğrultusunda büyüme rotasını Karayipler ve Güneydoğu Asya'ya çevirdi. Akdeniz'deki genişlemenin ardından batıda Karayipler ve doğuda Asya'ya çıkarma yapma evresinde olduklarını ifade eden GLİ CEO'su Emre Sayın, Karayipler’de aralarında Küba (Havana) ve Bahamalar ile Cayman Adaları’nın da bulunduğu 20'ye yakın kruvaziyer limanı ile ilgilendiklerini açıkladı. Kruvaziyer turizmindeki hızlı büyümeden Türkiye'nin pay alamadığına, aksine gerileme yaşadığına işaret eden Sayın, son dönemde bozulan negatif ülke algısının bir an önce tersine çevrilmesi ve İstanbul'un kısa sürede bir ana kruvaziyer limanına kavuşturulması gerektiğini söyledi.

ABD’nin Miami kentinde düzenlenen dünyanın en büyük kruvaziyer fuarı ‘Seatrade Cruise Global’de gazetecilere bilgi veren Sayın, GLİ'nin kruvaziyer liman işletmeciliğinde oluşturduğu modelin dünyada ilk olmasının avantajlarını yaşadıklarını, bu fuarda işletmecilik, altyapı, iyileştirme, destinasyon çeşitlendirmesi, trafik kontrolü gibi alanlarda kendilerine talep gelmeye başladığını söyledi. Sayın, şirket ve pazardaki gelişmelere ilişkin şu bilgileri aktardı:

"GLİ olarak hızlı büyümemizi sürdürüyoruz. 8 ülkede işlettiğimiz liman sayısı 14'e ulaştı. Karayipler ve Asya'da 29 kadar limanla ilgileniyoruz. Bunların bazılarında proje oluşturma aşamasındayız.

Dünyada halen işletmede olan 700 kadar kruvaziyer limanı var. Akdeniz'de bizim pazar payımız yüzde 25. Bizim gibi küresel çapta işletmecilik yapan bir başka grup yok. Bu anlamda GLİ iş modeli ile dünyada örnek bir yapı oluşturdu.

GLİ olarak önümüzdeki beş yılda liman sayımızı iki katına yani 25-30 aralığına çıkarmayı hedefliyoruz. Buna paralel 7.5 milyon olan yıllık yolcu sayımızı da 15 milyona yükseltmek amacındayız.

Asya'da sektör çok hızlı gelişiyor. Çin'de büyük gelişme var. Asya için kruvaziyer sektörünü yeni keşfetti demek mümkün. Global de önümüzdeki dönemde bu pazarda önemli bir oyuncu olacak. Çinlilerin kruvaziyer turizminden beklentileri Avrupa ve Amerikalılardan farklı, daha çok Japonya ve Kore'ye gidiyorlar, ilgi alanlarının başında da alışveriş var.

Kruvaziyer turizmi geleneksel turizm türlerinin aksine hızlı büyüme evresinde. Dünya denizlerinde halen 380'e yakın gemi dolaşıyor. Önümüzdeki beş yıl için 83 yeni gemi siparişi var. Yaşlı ve emekli turizmi olarak başlayan kruvaziyer turizmi artık çok çeşitlendi ve ailelerin yanı sıra yalnız seyahat eden önemli bir kitle var. İstatistiklere göre, kruvaziyer turuna katılanların yüzde 50'si yeni bir tur daha satın alıyor."

Türkiye'nin zorlukları...

"Türkiye, kruvaziyer turizminde yakaladığı başarıyı sürdüremedi. 2016 kötü bir yıl oldu. Bunun tek nedeni ülkemiz hakkında oluşan negatif algıdır, güvenlik endişesidir. Bunu süratle yıkmamız ve pozitif bir algı yaratmamız lazım. Acente Türkiye'yi satmak istiyor, biz satmak istiyoruz ama bu gayretler bir yere kadar... Turist bu turu almak istemiyorsa yapacak bir şey kalmıyor. 2017 ve 2018 de sıkıntılı görünüyor. Umudumuz 2019’da.

Türkiye olarak altyapıda ciddi sıkıntılarımız var. Dünyanın turizm açısından sayılı kentlerinden İstanbul’un bir ana kruvaziyer limanı yok. Böyle bir limanın olması, Bir yandan İstanbul'a turist çekecek, dolayısıyla havayolu taşımacılığımıza fayda sağlayacak, diğer yandan Türkiye'nin diğer limanları da uğrak noktaları olacak.

‘Ortaklık, Türkiye ve GYH'ye güveni gösteriyor’

100 milyar dolarlık büyüklüğü ile dünyanın önde gelen yatırım fonlarından F.A.B Partners'ın Global Yatırım Holding'den (GYH) hisse alma kararını değerlendiren GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, söz konusu yatırımı hem Türkiye’ye ye hem de GYH’nin geleceğine olan güvenin göstergesi olarak niteledi. Kutman, “Bu sermaye girişi GYH’nin hem Türkiye ve hem de dünyada alt yapı ve enerji yatırımcısı olarak büyümesine ivme kazandıracak, şirketimizin global oyuncu konumunu güçlendirmesine katkı sağlayacak” dedi.

GLİ CEO'su Emre Sayın da söz konusu satışla oluşacak ortaklığın GLİ'nin gelişim vizyonuna ve stratejik yönetimine önemli artılar getireceğine inandıklarını söyledi.

GYH, önceki gün tamamı beheri 2.45 TL fiyat üzerinden F.A.B. Partners LP'ye 100 milyon adet yeni hisse satışına karar verdiğini açıklamıştı. Hisse satışının gerçekleşmesiyle F.A.B Partners GYH'de yüzde 34 oranında ikinci büyük ortak olacak. Katar Kraliyet Ailesi ve Softbank’ın da aralarında bulunduğu küresel stratejik yatırımcıların oluşturduğu bir varlık yönetim kurumu olan F.A.B. Partners LP, Goldman Sachs’ın eski ortaklarından Dalınç Arıburnu ve eski çalışma arkadaşları tarafından kuruldu. F.A.B. Partners, Katar Kraliyet Ailesi’nin katkısı ile Ağustos 2016’da, New York merkezli, 14 milyar dolarlık varlığı yöneten CIFC’yi satın aldı, 2016’da Softbank adına kurulmuş en büyük fon olan 100 milyar dolarlık Softbank Vision Fund’ı hayata geçirdi. Geçtiğimiz ay ise Softbank ile 70 milyar dolarlık küresel yatırımı bulunan ABD merkezli varlık yöneticisi Fortress’in satın alınmasını gerçekleştirdi. F.A.B Partners, finans, teknoloji, alt yapı, turizm (konaklama sektörü) ve emtia sektörlerinde uzun vadeli yatırımlar gerçekleştiriyor. (Dünya / Talip Aktaş)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)