E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal ve yerelde yön arayışları---

Global ve yerelde yön arayışları

Global ve yerelde yön arayışları
29 Nisan 2020 - 09:10 borsaningundemi.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde dış fiyatlama koşullarındaki eğilimin ekstra ülke ayrışması söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edeceği belirtiliyor.

Hareketli ve ciddi anlamda yükselişlerle geçen Pazartesi günü işlemlerinin ardından Salı günü fiyatlamaları global ve yerelde ağırlıklı yön arayışlarına işaret etti.

Avrupa seansında iyimserliğin korunma çabası öne çıkarken, Amerika işlemlerinde ise vadelilerin işaret ettiğinden farklı bir resim takip edildi ve majör Amerikan endekslerinde sınırlı düzeylerde negatif kapanışlar izlendi.

Öte yandan Alphabet bilançosunun seans kapanışı sonrasındaki olumlu takibi yeni günde ABD vadeli endekslerinde yönün pozitif oluşumuna zemin hazırlıyor.

Asya’da Japonya piyasalarının kapalı olması nedeniyle Avrupa kısmına dek tahvil fiyatlaması olmayacak ve-fakat diğer takip edilen göstergelerden emtia piyasası işlemlerinde ons altın ve petrolde yükseliş, keza benzer şekilde hisse senetleri cephesinde de primlenme eğilimi öne çıkıyor. MSCI Asya endeksi yıl içerisindeki dip fiyat seviyesinden %20 yükselerek teknik anlamda “boğa piyasası” girişi
gerçekleştirirken, yatırımcılar bugün sona erecek olan Fed ve yarın izlenecek olan ECB cephelerinden gelecek olan mesajları yakın takibe almış durumda. 

USO’nun petrol kontratlarındaki yakın ve uzak vade değişimini gerçekleştirmesi ile birlikte fiyatlamalardaki kısa vadeli baskılanma şimdilik ötelenmiş olurken, WTI Temmuz kontratındaki açık pozisyon sayısı doğal olarak Haziran vadedeki rakamın üzerine çıktı. Stresin azalmasına paralel yeni gün işlemlerine baktığımızda Brent tipi petrolde $21, WTI da ise $14 üzeri seviyeleri takip etmekteyiz.

$1730 seviyesinde bulunan kritik haftalık direncini Cuma günü geçmekte zorlanan ons altın ise $1690 denemesinin ardından yön arayışını Asya’da $1710 civarına taşıyarak nispeten pozitif seyir içerisinde bulunuyor.

ABD'de büyüme ve FOMC toplantısı takip edilecek

Pazartesi günü 25 gün aranın ardından ilk kez ETF’lerin gerçekleştirdiği satışların ons altındaki geri çekilmede etkili olduğunu düşünmekle birlikte süreci yorumlaya yönelik bir diğer yaklaşımın da ekonomilerdeki açılış hikayelerinin güvenli limandan çıkışı destekleyen unsur olarak belirdiğini belirtmek gerekiyor. En büyük altın ETF’i SPDR ise altına olan ilgisini koruyor ve toplam rakam $58 milyar olmuş durumda.

Yeni günde takip edilecek olan iki önemli başlık da ABD cephesinden gelecek. Birinci çeyrek GSYH ilk tahmin rakamı TSİ 15.30’da takip edilecek ve piyasa konsensüsü yıllıklandırılmış rakamda %4 daralmaya işaret etmekte.

Böylece 10 yıllık büyüme döngüsünün de sonuna gelinmiş olacak. 21.00’de izlenecek olan FOMC toplantısı ve devamındaki Başkan Powell açıklamalarında ise nette piyasanın somut bir beklentisi söz konusu değil. Ancak, teknik olarak alt banda yakınsayan federal fonlama oranı nedeniyle ters repo ve aşkın rezervlere ödenen faizlerde en az 5bp artışa gidilmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Küresel risk iştahı güçleniyor

FOMC metninde Fed’in tahvil alımlarına dair bir patika ve/veya günlük alım rakamlarından aylık döngüye geçiş yapıp yapmayacağı yakından izlenecek. Başkan Powell’ın negatif faiz ve getiri eğrisi kontrolüne dair olası sorulara vereceği yanıtlar da diğer merak konuları. DXY toplantı öncesinde 5.gün
zayıflamasına işaret ederken, Fitch’in İtalya’da takvim dışı not indirimine gitmesi ECB öncesinde euroyu baskılayabilir. Ancak, tahvil alım programı Almanya ile spreadin açılmasını engelleyen en önemli unsur ve yatırımcılar bekleyecektir.

Piyasalar

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.01 değer kaybı ile yatay-negatif tamamlarken,
BİST 100 endeksi kapanışı %-0.6 ile 100707 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli tahvil faizinde son işlemler %11.71’den geçerken, 5 yıllık CDS ise 596bp ile takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde kapanışların tamamı değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %1.73, FTSE 100 %1.91, DAX %1.27 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %2.39 ile takip edildi.

Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları
arasında ayrışma gözlendi. Majör endeksler günü hafif değer kayıpları ile tamamlarken, Nasdaq satışı
%1’in üzerinde gerçekleşerek dikkat çekti. Bovespa %3.93, Merval ise %10.27 ile günü tamamladı ve
iyimserliğin korunduğuna işaret etti.

Asya seansında yeni gün fiyatlamaları kapalı olan Japonya varlıkları dışında gerçekleşirken, KOSPI
hariç hacimlerde %20-30 civarı azalışlar dikkat çekiyor. TSİ 08.20/ CSI 300 %0.41 ve KOSPI %0.89 ile işlem görürken, CNH-CNY spreadi 64 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur
ayarlaması ise 7.0704 ile yatay seyretmeye devam ediyor.

Global piyasalarda toparlanma var

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kısa vadeli eğilim açısından 99200 bölgesi üzerindeki kapanışları ve olası kar
satışı isteklerinin söz konusu bölgede karşılanması ihtimalini önemsiyoruz. Bu durumunda haftalık
bazda 104000 seviyesini izleyeceğiz. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim ekstra ülke ayrışmamız söz
konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.95-6.88 bölgesi haftalık bazda destek, 7.04 ise direnç olarak
izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan orta vadeli fiyatlamalarda lira aleyhine
baskılanmanın devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS gelişmeleri gün içerisinde lira
fiyatlamalarında etkili oluyor.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0860 civarını önemli görüp 1.06 potansiyeli açısından kapanışları yakından izlerken, 1.0950-1.1020
bölgesi ise yukarı yönde orta vade açısından direnç olarak takip edilebilir. Şu an için ilk ara direnç
1.0860/80.

Piyasalar Fed kararını beklerken, risk iştahı pozitif seyrediyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)