E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üye ülkelerin onayıyla birlikte 22 Şubat'ta yürürlüğe giren “Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması” ihracatta süreyi yüzde 91 oranında, yani 2 gün kısaltacak. Yapılan hesaplamalara göre; anlaşmanın uygulanmasıyla birlikte ticaret maliyetleri yüzde 9,6 ile yüzde 23,1 arasında düşecek.
Ruanda, Umman, Çad ve Ürdün'ün de dahil olduğu değişiklikle, gelişmekte olan ülkelerin toplam ihracatının yıllık olarak 170 ile 730 milyar dolar artması bekleniyor. Yenişafak'tan Cabir Turğut'un haberine göre bu anlaşma küresel ölçekte ihracatı da 750 milyar dolar ile 1 trilyon Dolar arasında artıracak. DTÖ ekonomistlerinin yaptığı araştırma; yeni düzenlemeden en çok gelişmekte olan ülkelerin kazanç sağlayacağına, üyelerin ticaret maliyetlerinin de ortalama yüzde 14,3 oranında azalacağına işaret ediyor.
ÜRÜN SAYISI DA ARTAR
Gelişmekte olan ülkelerin ihraç edilen yeni ürün sayısını yüzde 20 artıracak olan anlaşma bir çok yeni firmanın ihracat yapar hale gelmesini sağlayacak. Az gelişmiş ülkelerde ihraç edilen yeni ürün sayısı yüzde 35 artacak.
TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK KAZANIM
Uygulamayı değerlendiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Dış Ticarette kotalar ve engellerle boğuşan dış ticaretimiz son dönemde Bulgaristan, Yunanistan gibi AB ülkelerinin gümrüklerinde önemli zaman kayıpları yaşamaktaydı. Bu anlaşma ile artık Türk dış ticareti önemli süre ve maliyet avantajı elde edecek” dedi. Anlaşmaya imza koyan ülkelerin transit geçişlerde araçlardan ayrımcı ücretler alamayacağını ve geçişleri kotalarla sınırlayamayacağını kaydeden Nuhoğlu, şunları söyledi: “Avusturya'nın da Avrupa'nın en genç çevreci filosunu durdurup trenlere binmeye zorlaması artık mümkün olamayacak. Bu anlaşma 'Transit geçen araçlara kendi araçlarından farklı bir muamele yapamazsın' diyor. Herkes buna uymak zorunda kalacak. Başbakanlık Genelgesi ile kurulan “Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu” işlerlik kazanacak.”
İHRACATIMIZI İKİYE KATLAR
Çetin Nuhoğlu, anlaşmanın sağlayacağı faydalara dikkat çekerek, anlaşmanın gerekliliklerinin yerine getirilmesi için harekete geçmenin tam zamanı olduğunu ifade etti. Nuhoğlu, “DTÖ tarafından öngörülen 1 trilyon dolarlık ticaret artışı önemli ihracat ülkesi olan ülkemiz için çok büyük fırsatlar sunuyor. Son yıllarda İhracatta inanılmazı başaran Türkiye bu ilkelerin tam anlamıyla hayata geçmesi halinde birkaç yıl içerisinde ihracatını ikiye katlayabilecektir” diye konuştu.
BÜROKRASİ AZALACAK
Anlaşma hükümleri doğrultusunda; transit geçiş kotaları ve benzeri gönüllü kısıtlamaların uygulanmayacağı hükme bağlandı. Verilen hizmet ile orantılı olanlar hariç transit geçişler için alınan tüm ücretler yasaklandı. Gümrük idarelerindeki bürokratik işlem ve evrak fazlalıkları ortadan kalkacak. Özellikle Bulgaristan, Yunanistan, Rusya sınır kapılarındaki aşırı ve maliyet yaratan kontrol uygulamaları, anlaşma hükümleri kapsamında sona erecek. Gümrük idareleri arasında işbirliklerinin artması ile sınır geçişleri hızlanacak. Elektronik ortama alınacak işlemler sayesinde gümrüklerdeki bürokrasi azalacak. (Milliyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye gümrüklerindeki memur saltanatını nasıl kaldıracaksınız devlet içinde devlet var rüşveti engelleyemedikten sonra ihracatta sorunlar devam eder memurları denetleyen yok
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:22)