E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Global piyasa fiyatlamalarında “olmaz” denilen ne varsa olmaya devam ediyor. Teori ile gerçek hayat arasındaki ayrışmanın daha önce görülmediği ölçekte örnekleri COVID-19 salgını ile birlikte yatırımcı davranışlarına yansıdıkça “anomalik fiyatlama eğilimleri” dediğimiz durum da farklı gruplar bazında
kendisini aralıklarla gösteriyor.
Yükseliş denemeleri satış fırsatı olarak kullanılmalı
Gündem, petrol fiyatları ve kontratların satın alınması için üzerine para ödenecek durumun gerçekleşmesi. Amerikan tipi ham petrol WTI’da Mayıs vade kontratın süresi 21 Nisan itibarıyla doluyor. Öncesinde zaten süregelen global talep zayıflamasının etkisiyle ciddi düşüşler gösteren fiyatlar bu kez depolama tesislerinde yer kalmaması (Cushing rakamı 60 milyona yaklaşmış durumda, ek 16 milyon varil gibi sınırlı bir alan kaldı) ve ABD’de kuyu sayılarının Cuma kapanışı itibarıyla 500’ün aşağısına gerilemesi nedeniyle fiziki teslimata olan ilgi ciddi düşük seviyelere indi ve uzlaşma fiyatı New York seansında $-37.63 düzeyinden gerçekleşti. Öte yandan Asya’da ilk işlemlere baktığımızda vadenin son günü olmasına rağmen her ne kadar baskılanmanın devam edebileceğini düşünsek de
gerek açık pozisyonların ciddi anlamda kapatılmış olması gerekse psikolojik olarak gelen talebe paralel Mayıs kontrat düzeyinin > $1 seviyesinin üzerinde yer aldığını görüyoruz. Temmuz vadeye dek $30 seviyesinin üzerinde fiyatlama söz konusu olmazken, Haziran kontratı ise $21’ın üzerinde oluşum göstermekte.
Endekste kısa vadeli destek arayışı bitmedi
Yakın dönem içerisinde –Mart ayında- petrol fiyatlaması kaynaklı teminat tamamlama ve iflas haberlerinin yarattığı endişe bu kez genele yayılır panik satışları yaratmazken, şirket ve yatırım ürünleri bazında zorlanmaların ve-hatta iflasların gelecek birkaç hafta içerisinde gündemi meşgul edeceği ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Ayrıca, petrol piyasasında temelde yer alan problemin talep
düşüşü kaynaklı olması nedeniyle Haziran kontratında da satış baskısının bu ölçekte gerçekleşmese de devam edebileceği kanaatindeyiz. Özetle, dün yaşanan gelişmeler, düşük talep ortamı gerçeği ile birlikte vadeli piyasalardaki teslimat istememe ve pozisyon kapama durumundan kaynaklı.
Gelişmekte olan ülke paraları değer kaybediyor
ABD hisse senedi piyasalarında enerji sektörü temsilcileri önderliğinde düşüş isteği hakim olurken, benzer durum bu sabah Asya fiyatlamalarında farklı başlıkların da gündeme gelmesi ile devam ediyor. ABD’nin istihbarata dayandırdığı habere göre Kuzey Kore liderinin sağlık durumunun kritik olduğu
bilgisi bölgede fiyatlamaları negatif anlamda baskılarken –Güney Kore önderliğinde- Başkan Trump’ın bir süreliğine salgın nedeniyle göçmen alımını durduracağı haberi de öne çıkan bir diğer unsur konumunda.
Petroldeki sert düşüş küresel piyasaları zayıflattı
21 Nisan işlemlerinde güvenli liman arayışı ve Amerikan dolarına olan talep isteği öne çıkıyor. Asya ve vadeli ABD fiyatlamalarındaki negatif eğilimin Avrupa ve yerel varlık fiyatlamalarına da sirayet etmesini bekliyoruz.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.16 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi
kapanışı %0.78 yükselişle 98945 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli tahvil faizinde kapanış
hafta sonu atılan BDDK kararının da etkisiyle %12.56 olurken, 5 yıl vadeli CDS ise %3.63 gerileme ile
615 bp seviyesinden günü tamamladı.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançları şeklinde olurken,
Euro Stoxx 50 %0.73, FTSE 100 %0.45, DAX %0.47 de Rusya (RTS, USD) varlıkları %-0.96 düzeyinde performans sergiledi.
Petrol, tüm piyasalarda tedirginlik yarattı
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansının aksine değer kayıpları fiyatlamaları yönlendirdi. Petrol piyasasında WTI önderliğinde gözlenen hareketlilik hisse senedi işlemlerine de yansırken, majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar eksi yönde ve %1-3 aralığında değer kaybı ile gerçekleşti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları Arjantin ve Peru fiyatlamaları pozitif ayrışmayı başarırken, Brezilya’da kapanış yatay-negatif gerçekleşti.
Asya’da yeni gün fiyatlamaları satış baskısının korunduğunu gösteriyor. TSİ 08.28, NKY 225 %-2.04,
CSI 300 %-1.83 ve KOSPI %-1.48 düzeyinde performans sergilemekte. CNH-CNY spreadi 129 pips
seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0752 ile yuanda değer kaybına işaret
etmekte.
Küresel piyasalara petrol şoku
BİST 100 işlemlerinde uzun vadeli eğilim açısından 83500 bölgesini dip arayışı açısından önemli
gördüğümüzü bir süredir belirtiyoruz. Yukarı yön açısından kritik gördüğümüz iki nokta olan 93200 ve
96600 seviyelerini 99200 bölgesinin bir sonraki hedef olarak belirmesi açısından yakından izliyoruz.
Üzerinde kapanış olması durumunda haftalık bazda 104000 seviyesini izleyeceğiz. Dış fiyatlama
koşullarındaki eğilim ekstra ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir.
USDTRY paritesi işlemlerinde 6.87-6.80 bölgesi haftalık bazda destek, 7.04 ise direnç olarak izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan fiyatlamalarda lira aleyhine baskılanmanın devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS gelişmeleri gün içerisinde lira
fiyatlamalarında etkili oluyor.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0860 civarını önemli destek seviyesi olarak görüp 1.06 potansiyeli açısından yakından izlerken,
1.0950-1.1020 bölgesi ise direnç olarak takip edilebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Böyle dalgalanma anlarında Gelişmekte olan ülkelerin Borsaları çok yüksek karlı bir yatırım alanı olarak Charting halde gerek sahada gerekse finansal ekonomide ön mülakata alınarak değerlendirilebilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:50)