E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtdışı piyasaların son bir haftalık sürecinde sert satışların hâkim olduğu bir tabloyu izledik. Özellikle ekonomide yeniden açılmaların beraberinde getirdiği ikinci dalga riski endekslerde satışların derinleşmesine neden oldu. Dün özellikle, petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, yeniden açılmaların getirdiği riskin vaka sayısı üzerindeki etkilerinin yukarı yönlü etki yaratmaması ile endekslerde bir miktar toparlanma kaydetti. Dün güne satıcılı şekilde başlayan ABD endeksleri günü artıda bitirdi.
Avrupa’da borsalar kayıplarını bir kısmını toparlayarak satıcılı şekilde tamamladı. Bu sabah Asya piyasalarında ise hafif alıcılı bir tablo var. Özellikle Çin’den gelen mart ayı sanayi üretimi verisinin %3,5 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi piyasalar için olumlu bir tabloya işaret etti ve bu durum sabah Asya’daki hareketi destekledi. Vadeliler cephesinde de benzer şekilde pozitif bir hava kendini gösteriyor.
Emtialarda ons altın, virüs salgını gibi gelişmelerden ziyade ABD-Çin arasındaki çekişmenin getirdiği tedirginliği fiyatlar durumda. Dün ABD Başkanı Trump’ın Çin ile ticaret anlaşmasını yeniden müzakere etmeyeceğini dile getirmesi ile kıymetli metalde alımlar hız kazandı.
Bu sabah 1732$ seviyesinden işlem gören ons altında 1745$ seviyesi önemli bir direnç olacak. Bunun yanı sıra Çin’de normalleşmenin getirdiği talep artışı, stoklardaki azalma ve petrol üretici ülkelerin üretimdeki azaltmalara tam uyum sağlayarak belirlenen kısıntı miktarı üzerinde kesintiye gitmesi petrol fiyatlarını destekliyor.
Ham petrol 27,9$, Brent petrol ise 31,7$ seviyesinde şekilleniyor. Petrol için olası açıklamalar ve bu akşam ki Baker Hughes sondaj kule sayısı önemli olacak.
Yurtiçi piyasalarda ise dün güne satıcılı başlayan endeks, seansın ilk saatlerinde kısmi bir alım görmesine karşın günün geri kalanında global piyasalardaki harekete paralel şekilde satış baskısı ile karşı karşıya kaldı. Global endekslerde piyasa kapanışına doğru görülen toparlanma kayıpların bir miktar geri alınmasını destekledi. Dünü endeks %0,96 aşağıda 99.193 puanla tamamladı.
Diğer yandan bazı basın kaynaklarında Türkiye’nin swap hattı ile görüşmelerinde İngiltere, Katar, Çin ve Japonya ile görüştüğüne dair değerlendirmeler yer aldı ve bu durum TL varlıklar nezdinde pozitif etki yaratarak kurun geri çekilmesini 6,90 altına kadar sürdürmesini destekledi. Anlık olarak
6,90 üzerinde şekilleniyor. Global piyasalara paralel oluşan hareketin getirdiği rüzgarın yanı sıra Türkiye nezdinde merakla beklenen swap hattı görüşmelerinin netlik kazanması bu aşamada önemli olacaktır.
Bugün yurtiçi gündeminde haber başlıklarının takibinin yanı sıra Nisan ayı merkezi yönetim bütçe dengesi verisi izlenecek. Veri mart ayında 43,7 milyar TL açık vermişti. Mart ayında vergi ödemelerinin ertelenmesi, ekonomik faaliyetlerin azalması ve durması ile bütçe gelirlerindeki daralmanın yanı sıra hükümetin ekonomin canlı kalması adına harcamalarını artırması bütçe dengesindeki daralmanın derinleşmesine neden olabilir. Verinin TL üzerindeki etkisi sınırlı kalması beklenebilir.
Hisse piyasalarında satış baskısı arttı
Piyasalarda olumlu bir seyir izleniyor
İkinci dalga endişeleri borsaları düşürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:06)