E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Global bazda merkez bankalarının para politikasına ilişkin görüş ayrılıkları geçtiğimiz hafta merkez bankası başkanlarının söylemlerinden de anlaşıldığı üzere nispeten azalmaya başladı. Fed’in 2013 yılında başlattığı para politikasında normalleşme sürecine rağmen, başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere İngiltere ve Japonya gibi gelişmiş ülke merkez bankalarının izledikleri genişlemeci yöndeki para politikaları ile birlikte global bazda para politikalarında ayrışma söz konusuydu.
Daha öncesinde faiz oranlarının daha da düşebileceği ve parasal teşviklerin beklenilen iyileşme görülene kadar devam edeceği söylemlerinden vazgeçmeyen Avrupa Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta teşvik programından çıkmaya doğru temkinli bir şekilde yol alındığı ve faiz oranlarının daha fazla düşebileceğini söyleminden vazgeçerek önümüzdeki dönemde para politikasında sıkılaşmanın sinyalini vermiş oldu. Geçtiğimiz hafta faiz artışı tartışması gündeme gelen bir diğer merkez bankası ise İngiltere Merkez Bankası oldu. Gelecek yıllarda genişlemeci politikayı kademeli bir şekilde kaldırmayı düşündükleri gündeme gelen İngiltere Merkez Bankası için geçen hafta İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney para politikası kurulunun gelecek aylarda faiz artışı konusunu tartışacağını söylemesi üzerine Avrupa'dan ABD'ye geniş coğrafyada merkez bankaları arasında senkronizasyon oluştu. Dünya genelinde Japonya Merkez Bankası ‘nın yakın zamanda teşviklerden vazgeçmeye istekli olmadığı telaffuz edilse de geçtiğimiz hafta Japonya Merkez Bankası'nın genişlemeci politikalarının sorgulanması ve söz konusu politikaların Japon Yeni’nde beklenilen performansı göstermediği eleştirileri dahi Japonya tahvillerinde satış baskısının görülmesinde etkili oldu.
Merkez bankası başkanlarının dünya genelinde uyumlu hale gelmeye başlaması ve geçtiğimiz hafta para politikasına ilişkin söylemleri ülke tahvillerinde satış dalgasına neden oldu.
Uluslararası Ödemeler Bankası(BIS) Merkez Bankalarını Uyardı…
Geçtiğimiz hafta global bazda şahin tutum sergileyen merkez bankalarına ilişkin söz konusu tavır değişikliği global piyasalarda sorgulanırken, merkez bankalarının merkez bankası olarak bilinen Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) 87. yıllık raporunda ilgili cevaplara ulaşıldı.
Uluslararası Ödemeler Bankası’nın yıllık raporunda, dünya genelinde düşük faiz oranlarının finansal tahribatlar oluşturabileceğine ve finansal istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekerek, enflasyon baskısına karşı global bazda politika faiz oranlarının artırılması gerektiğini belirtti. Dünya genelinde parasal teşviklerin ve düşük faiz oranlarının uzun vadede sürdürülemez olduğunu bununla birlikte enflasyon oranlarının küresel bir endişe yarattığı ifade edilirken, enflasyon baskılarını kontrol altına almak ve finansal istikrara yönelik riskleri engellemek için daha sıkı küresel para politikasının uygulanması ve küresel bazda politika faiz oranlarının yükseltilmesi gerektiğini ibaresi yer aldı.
Uluslararası Ödemeler Bankası’nın merkez bankalarına sıkı para politikası uygulamaları konusunda öneride bulunuyor olsa da, dünya genelinde merkez bankaları arasında para politikasında normalleşmenin başını çeken Fed, günümüzde eleştirilere maruz kalmakta. Son dönemde ABD’de işsizlik oranının son 10 yılın en düşük seviyesine gerilemiş olması ve para politikalarının ücretler ve enflasyon cephesinde arzu edilen görünümü sağlayamaması nedeniyle Fed’in 1960’lı yıllarda benzer bir durum ile karşı karşıya kaldığı hatırlatılmakta. 1961 yılının başında %7 seviyesinde olan işsizlik oranının 1965 yılının sonunda seviyesine gerilemesi ve ilgili dönemde enflasyonda görülen yavaşlama sonrası uygulanan para ve maliye politikalarının 1970’li yılarda Büyük Enflasyon krizini beraberinde getirdiği söylenmekte. Söz konusu krizin ilgili dönemde uyguladığı para politikalarının sonucu olduğu ifade edilirken, ABD ekonomisinin mevcut ekonomik görünümü ve Fed’in günümüzdeki politikalarının 1960’lı yıllara paralel olduğu eleştirileri gündemde yer alıyor.
Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:46)