E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel iyileşme hız kazanıyor, ancak hala büyük riskler var. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) uzmanları, salı günü küresel tahminlerinde önemli güncellemeler yaptığını açıkladı. Uzmanlar, korona virüs aşılarının yapılmaya devam edilmesine ve ilave teşvik paketlerine işaret ederek, "ekonomik beklentilerin son aylarda belirgin bir şekilde iyileştiğini" söyledi.
Analistler şu anda dünya ekonomisinin 2021'de % 5,6 büyümesini bekliyor, bu da Aralık ayındaki tahminine göre yüzde birden fazla bir iyileştirme gösteriyor.
ABD ekonomisinin bu yıl Aralık tahmininden üç puan daha iyi bir şekilde % 6,5 oranında büyümesi bekleniyor. Kuruluş, Başkan Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin "güçlü mali desteğinin" etkilerine işaret etti.
Ancak OECD, aşırı belirsizliğin sürdüğünü ve pek çok faktörün toparlanmayı tehlikeye atabileceğini de vurguladı. Yatırımcılar ekonomik canlanmanın bu yılın sonlarında fiyatlarda bir artışa neden olabileceğinden, merkez bankalarını faiz oranlarını artırmaya veya tahvil alımlarını beklenenden daha erken azaltmaya zorlayacağından giderek daha fazla endişe duymaya başladılar.
OECD'ye göre, özellikle Çin'den gelen talepte bir toparlanma gıda ve metal fiyatlarını yukarı çekerken, petrol fiyatları güçlü bir geri dönüş gerçekleştirdi. Ancak OECD, enflasyon bazı hedefleri aşsa bile, politika yapıcıların teşvikleri devam ettirmesinin gerekli olacağını söyledi.
Fiyatlarda keskin bir artış olasılığı dışında başka riskler de bulunuyor. OECD, aşı kampanyalarının dünya çapında farklı hızlarda ilerlediğini ve aşılara direnen koronavirüs varyantlarının hala ortaya çıkabileceğini kaydediyor. Raporunda, "Aşı uygulamasında yavaş ilerleme ve mevcut aşılara dirençli yeni virüs mutasyonlarının ortaya çıkması, daha zayıf bir iyileşme, daha büyük iş kayıpları ve daha fazla işyeri kapanışları ile sonuçlanacaktır."
OECD ayrıca, durum canlanmaya başladığında bile hükümetlerin ekonomiye desteklerini sürdürmelerinin çok önemli olduğunu açıkladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde de benzer bir uyarı yayınlayarak, ülkelerin teşvikleri "sert şekilde" geri çekmemeleri gerektiği konusunda uyardı.
Bir başka endişe de yüksek borç rakamları. OECD, faiz oranları tarihsel düşük seviyelerde olsa da, 2008 mali krizi sırasında bu seviyelerde veya üzerinde olan borç ödeme yükleri başta olmak üzere, kurumsal borç yüklerine odaklandı.
Rapor, "Bazı firmalar, salgının başlangıcından bu yana borçlanmayı kullanmış olsalar da, yüksek kaldıraç yeni yatırımı azaltabilir" dedi. Kurtarma beklenenden daha yavaşsa veya devlet destek programları çok erken biterse, bu "ek borç ödemelerini veya temerrüdü tetikleyebilir."
TÜİK'te dikkat çeken değişiklik!
Dünyanın elektrik ihtiyacının yüzde 10'u nükleer enerjiden sağlanıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:45)