E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasa analistleri 2019 yılının başlarında FED’in yıl içerisinde kaç kez faiz artırımına gideceğini tahmin etmeye çalıştıkları sırada, makroekonomik göstergelerin ivme kaybına işaret etmesi hikayeyi 180 derece tersine çevirmiş ve özellikle Mart ayından itibaren olmak üzere FED’ in para politikası toplantılarında geleceğe dair güvercin tonda mesajlar verilmeye başlanılmıştı. Son dönemde çoğu FED üyesi parasal gevşemeye yakın olduklarını belirtirken, para politikası operasyonlarının gelecek makroekonomik verilere göre şekilleneceğini belirtmişlerdi.
Geçtiğimiz Cuma günü piyasalar açısından oldukça önemli olan ortalama saatlik kazançlar ve tarım dışı istihdam verileri açıklandı. FED’ in para politikasını şekillendirirken enflasyon dinamiklerine yönelik etkileri baz alması, ortalama saatlik kazançları piyasalar açısından daha dikkat çekici kılmaya başlamıştı. Aylık ortalama saatlik kazançlar beklentilerin altında gelerek %0.2 artış gösterirken, tarım dışı istihdam verisi ise 224 bin artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Tarım dışı istihdam verisinin yıllık ortalamanın üzerinde olması, ABD ekonomisi açısından olumlu bir gelişme olarak gözükse de, istihdam verilerinden bir diğeri olan işsizlik oranı Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre beklentilerin üzerinde artış göstererek %3.7 olarak gerçekleşti. Özellikle tarım dışı istihdam verisinin güçlü gelmeden önce Temmuz ayında FED’in faiz indirimine gidebileceğini fiyatlanıyordu. Verinin güçlü gelmesiyle birlikte FED’in faiz indirimi konusunda ara toplantı dönemi olan Temmuz ayını pas geçebileceği şeklinde yorumlanırken, bunu Cuma günü piyasa kapanışına yakın oluşan TL varlık fiyatlamalarında gördük. Özellikle Dolardaki global bazda değer kazancına paralel olarak, EM para birimlerinde değer kayıpları gözlemlendi. Dün ise Jerome Powell’ın Kongre’de yaptığı konuşmada ise global ekonomide aşağı yönlü risklerin devam ettiğini, FED’in ekonomik büyümeyi desteklemek adına harekete geçmeye hazır olduğunu belirtmesi ve konuşmasından birkaç saat sonra yayınlanan toplantı tutanaklarında hemen hemen bütün FED üyelerinin faiz konusundaki görüşleri de Temmuz ayındaki toplantıda faiz indirimi gelebileceği beklentilerini yeniden canlandırdı.
Türkiye’nin tahvil faizlerindeki son 2 yıllık dönemdeki yükselişindeki ana sebep; uzun vadeli tahvillerin kısa vadeli tahvillere prim olarak enflasyon beklentisi ve risk algısı gibi faktörleri içermesinden kaynaklanıyor. Merkez Bankaları kısa vadeli faiz oranlarıyla para politikası operasyonlarını yürütürken, enflasyon duruşlarına dair verdikleri sinyaller piyasadaki faizlerin oluşmasında etkili oluyor. 12-24 aylık dönemde politika faizlerindeki düşüş beklentilerine tahvil faizlerinde de düşüşler gözlemenecektir. Burada önemli olan Merkez Bankasının enflasyon konusundaki kararlı duruşu olacaktır.
GLOBAL BAZDA FAİZ İNDİRİMLERİ, TÜRKİYE TAHVİLLERİNİ NASIL ETKİLEYECEK?
Küresel büyüme beklentilerinin yavaşlaması, ticaret savaşları ve jeopolitik riskler dünya gündeminde öne çıkan başlıklar olmaya devam ederken…Analizin tamamı ve tahvil faizlerinin gelecekteki seyrine ilişkin öngörülerimiz için tıklayınız...
Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:02)