E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarG.Kıbrıs'tan çıkarılacak 7 ders!---

G.Kıbrıs'tan çıkarılacak 7 ders!

G.Kıbrıs'tan çıkarılacak 7 ders!
01 Nisan 2013 - 13:53 borsaningundemi.com

ABD'nin önde gelen ekonomi yayınlarından BusinessInsider Güney Kıbrıs krizinden çıkarılacak dersleri ve öngörüleri sıraladı

BusinessInsider editörü Cliff Wachtel'in kaleme aldığı analizde şu cümlelere yer verildi;
1. BANKA KURTARMALARI İÇİN ŞABLONU BELİRLEDİ
Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'in Güney Kıbrıs'ta uygulanan mevduatlara el konarak kaynak oluşturma yönteminin diğer Euro Bölgesi ülkelerine şablon oluşturduğu yönündeki açıklamaları geçtiğimiz hafta kargaşa yarattı.
Ortaya çıkan modelde bir bankadaki mevduatın güvencesi o bankanın oluşturduğu sistemik riskle doğru orantılı. Şöyle ki, küçük yerel bir bankanın krizde batıp yokolmasına izin verilirken, devlet tahvilleri ve uluslararası finansman araçlarına sahip büyük bankalar kurtarılacak. Çünkü büyük bankalar batmaları halinde büyük şirket ve devlet borçlarını da beraberinde sürükleyebilir.
2. G. KIBRIS'IN GELECEĞİ: BUHRAN, AB'DEN ÇIKIŞ
Uygulanan acı reçeteye rağmen Güney Kıbrıs'ın, Yunanistan'ın başına gelen "ölüm sarmalı"ndan çıkıp çıkıp çıkamayacağı belli değil. Aynı şekilde, ülkenin Euro Bölgesi üyeliğinin geleceği belirsiz. Çünkü uygulanan kurtarma planı Güney Kıbrıs ekonomisinin lokomotifi olan offshore bankacılık sektörünü öldürdü.Kurtarmaya rağmen Güney Kıbrıs'ın borç/GSYH oranı hala yüzde 140'ın üzerinde. Çoğu ekonomist bu oranın sürdürülemez olduğu görüşünde. Lokomotifini kaybeden Rum ekonomisinin toparlanma ihtimalinin "sıfır" olduğu belirtiliyor.
3. SERMAYE KONTROLÜ EURODAN ÇIKIŞ ANLAMINA GELİYOR

Güney Kıbrıs'ta dolaşımda olan euro, uygulanan sermaye kontrolleri nedeniyle birliğin geri kalanındaki kadar likit olmayınca ülkenin tam Euro Bölgesi üyesi olma özelliği ortadan kalkıyor.Diğer risk altındaki ülkelerdeki mudilerin daha dikkatli olmasına neden olacak bu durum, tek bir hesapta 100 bin eurodan fazla para bulunduranların hesaplarını bölmesine sebep olabilir.
4. KRİZİN YAYILMA RİSKİ ARTTI
Kıbrıs Rum Kesimi'nde uygulanan mevduat vergisi, özellikle PIIGS ülkelerindeki (Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan, İspanya) mevduatların güvende olmadığını ortaya koydu. Bu durumun etkileri de şu şekilde hissedilecek:
- Bankaya hücum ve uzun dönem sermaye kaçış riski arttı. Güney Kıbrıs'ta yapılanlardan sonra kimsenin PIIGS bankalarında parasını tutmak istemeyecektir.
- Gelecek kurtarmalar daha da "acı" olacak, çünkü kreditör ülkeler borçlu ülkenin elindeki parayı son kuruşuna kadar kullanmadan herhangi bir kurtarma hareketine girmek istemeyecekler.
- PIIGS bankaları için borçlanma maliyeti artacak.
5. EURO DÜŞECEK, DOLAR YÜKSELECEK
Güney Kıbrıs kriziyle birlikte AB'nin ne kadar büyük bir "dağınıklık" içinde olduğu ortaya çıktı.
Avrupa piyasaları son haftalarda yatay ya da eksi seyirdeydi. Euro/dolar paritesi ise Şubat başından bu yana düşüşte. 2011 başından bu yana var olan bu düşüş trendi uzun dönemde de devam ederek ABD Doları ve dolar bazlı yatırımlara destek sağlayacak.
6. KRİZİN AB DIŞINA YAYILMA RİSKİ
Rum Kesimi'ne uygulanan kurtarma planı ABD'de de tedirginliğe yol açmış durumda. ABD'li borsa ve finans analiz sitesi SeekingAlpha.com'da zorunlu vergi veya mevduatlara el konma halinde hangi hesapların en çok risk altında olduğunu anlatan bir makale en çok okunan yazılar arasına girdi.
7. ALMANYA SEÇİMLERİNE KADAR ACI REÇETELERE DEVAM
Alman seçmenler ülkeyi yöneten hükümete olan sempatilerini son yıllarda kaybetmiş durumdalar. Buna gerekçe olarak Almanya'nın sürekli olarak güvenilirliği şüphe götürür PIIGS ülkelerine kreditörlük yapması olarak gösteriliyor.
Ancak son Güney Kıbrıs kurtarma planıyla birlikte Almanya Başbakanı Angela Merkel'in puan topladığı belirtiliyor. Bunun gerekçesi ise şöyle:
- Merkel ne kadar eli sıkı olduğunu gösterdi.
- Güney Kıbrıs bankacılık sisteminin gelecekte şimdiki kadar büyük olmamasını garantiledi.
- Ruslara "gününü gösterdi".
- Rum krizini AB ülkelerine yayılmadan çözdü.
- Diğer Avrupa ülkelerinin Almanya'nın kararlarına karşı gelmediklerini gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)