E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya'nın Ukrayna’ya savaş açtığı 24 Şubat günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin en zengin iş insanlarından oluşan bir grubu Kremlin'e davet etti. Putin'e yakın haber ajansları tarafından bu haber ‘savaş için gerekli bir önlem’ olarak aktarıldı. Söz konusu ajanslar, ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanabilecek ekonomik yaptırımlara işaretle haberlerinde, “Hepimiz yaşadığımız dünyayı anlıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Davetlilerin her biri Rus ekonomisinin sadık birer destekçisiydi. Bunlardan 14'ü milyarder olarak sınıflandırılıyordu. Şirketleri ülkedeki başlıca sektörler olan petrol, doğalgaz, bankacılık ve kimyasal sektörlerinin önde gelenleri olan bu kişilerin bazıları Putin ile 20 yılı aşkın bir süredir görüşüyorlar.
Ancak ortaya çıkarılan gizli belgelere göre Putin'le olan bağlarına ve Rusya'daki konumlarına rağmen birçoğu yıllardır servetlerini ülke dışına aktarıyor. The Washington Post gazetesinin ‘Pandora Belgeleri’ (Pandora Papers) veya ‘Cennet Belgeleri’ (Paradise Papers) diye adlandırılan söz konusu gizli belgelere dayandırdığı haberine göre 37 katılımcının yarısından fazlası yüz milyonlarca doları yöneten, finansal yatırımlar yapan, kredi veren ve aile kredisi oluşturan off-shore şirketlerle doğrudan yahut yakından ilişkili kişilerden oluşuyordu.
RUS OLİGARKLARIN SERVETİ TÜM ÜLKENİN KAZANCINA EŞİT
Independent Türkçe'deki habere göre; Off-shore şirketlerinin kullanılması kişisel servetlerin araştırmacılardan, vergi kurumlarından, rakip oligarklardan ve Rus devletinin kendi içindeki para hırslılarından korunmasını sağlayabilir ve yıllar önce başka amaçlar için oluşturulmuş olmasına rağmen Batı ülkelerinin Putin'in müttefiklerini cezalandırmak için uyguladıkları son ekonomik yaptırımları da engelleyebilir. ABD, İngiltere ve AB’nin yaptırımları, Kremlin toplantısına katılan iki iş adamı dışında tüm katılımcıları kapsadı. CIA eski analisti ve ABD Hazinesi Terörizm ve Mali İstihbarat Dairesi'nde kıdemli politika danışmanı olan Julia Friedlander, “Putin, yakın çevresinin devlet şirketlerinin mali kaynaklarından ve devletin kendisinden faydalanmasına izin veriyor. Paranın yolculuğu genellikle yurtdışında bitiyor” ifadelerini kullandı. Rus ekonomisiyle ilgili araştırmaların büyük çoğunluğuna göre off-shore şirketlerde Ruslara ait bir trilyon dolar bulunuyor. Bazı tahminlere göre Rus oligarklar, tüm Rusların toplam kazancına eşit bir servete sahipler.
PUTİN'İN ÖDEYECEĞİ BEDEL
Putin, Rus oligarklarla Ukrana’ya karşı savaşın başlatıldığı gün dahil yıllarca düzenli olarak bir araya geldi. 24 Şubat’taki toplantıya katılanların bir kısmı, Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle başlayan devlete ait mülklerin özelleştirilmesinden, bir grup milyarderin ortaya çıkmasına neden olan çalkantılı bir servet transferinden yararlanmış olan kişilerden oluşuyor. Pandora Belgeleri ya da Cennet Belgeleri, katılımcıların çok çeşitli faaliyetler ve projeler için denizaşırı şirketleri nasıl kullandığını gösteriyor. Örneğin bazılarının bu faaliyetler ve projeler için yatları ve uçakları kullandıklarına işaret ediliyor. Rus milyarder Andrey Melnichenko'nun sahibi olduğu, yaklaşık 600 milyon dolar değerindeki ‘Sailing Yacht A’ adlı Bermuda Adaları’ndaki şirketine kayıtlı dünyanın en büyük yelkenlisini ve bir diğer Rus milyarder Leonid Mikhelson’ın 65 milyon dolar değerindeki Gulfstream G650 model özel jetini de ortaya çıkardı.
Tüm kişilerin servetlerine ve güçlerine rağmen tarih, Putin'in içinden geçtiği sürecin bir bedeli olabileceğini gösteriyor. O kişilerden biri ve bir zamanlar Rusya'nın en zengin insanı olan petrol kralı Mihail Hodorkovski, bugün Putin'in karşısında yer alıyor. Hodorkovski, vergi kaçakçılığı ve destekçilerinin siyasi olduğunu söyledikleri başka suçlamalar nedeniyle hapse atıldı. Hapiste geçirdiği 10 yılın ardından Hodorkovski, Putin tarafından affedildi ve ardından serbest bırakıldı.
ENDİŞE SERMAYENİN KAÇMASINA SEBEP OLDU
Rusya'da büyük servetler biriktiren bazı kişilerin servetlerini yurtdışında daha güvenli olduğu sonucuna varmasıyla 1990'lı yıllarda ülkede sermayenin kaçışı dalgası başladı. Rus milyarderlerin servetlerini yurtdışına aktarmaları sonunda siyasi bir meseleye dönüştü. Bu da Putin’e karşı kamuoyunun muhalefetine yol açtı. Dünyanın en büyük alüminyum ve alümina üreticilerinden biri olan Rus şirketi Rusal'ın 2018 yılında ABD tarafından şirkete yaptırımlar uygulanmadan önce Uluslararası Uygulama Departmanı Direktörü olan ABD’li William R. Spiegelberger, sermayenin ‘öncelikle korku yüzünden Rusya'dan kaçtığını’ söyledi.
ZENGİNLERE YÖNELİK BİR TEHDİT
Putin 2014 yılında aynı konuda yaptığı konuşmada off-shore şirketleri olan insanları sermayelerini Rusya'ya geri getirmeye davet etti ve hiçbir suçlama ile karşılaşmayacaklarının garantisini vererek ‘sermayelerinin kaynakları ve edinme yolları hakkında’ hiçbir soru sorulmayacağının altını çizdi. Bir kişinin Rusya'daki mülkünü yasallaştırırsa kolluk kuvvetleri dahil resmi kurumların hiç birinin herhangi bir müdahalesinin olmayacağına dair yasal garantiler sağlama sözü veren Putin, “Ona baskı yapmayacaklar. Bu kişi vergi dairelerinden hiçbir işlemle karşı karşıya kalmayacak” dedi.
Ancak Kremlin toplantısında halen yurtdışında varlıkları olan iş insanlarının sayısının fazla olması Putin'in başlattığı girişimin başarısız olduğunu yansıtıyordu. Ya da belki de bazı eleştirmenlerin iddia ettiği üzere onun dış finansmana yönelik sözlü saldırılarının hiçbir zaman kamu politikası değil, daha ziyade zenginlere yönelik bir tehditten ibaretti.
'PUTİN'İN YOLSUZLUK VE İHLALLERDEN ÇIKAR SAĞLAYAN ARKADAŞLARINA BİLMEDEN KIRMIZI HALI SERDİK'
ABD ve Avrupa ülkeleri, off-shore şirketlerin rolünü sınırlamaya çalıştılar ve bazen çok az başarı elde ettiler. ABD'de geçtiğimiz yıl onaylanan Kurumsal Şeffaflık Yasası, şirketlerin ve sınırlı sorumlu şirketlerin sahiplerini bildirmelerini öngörüyor. İngiliz Virgin Adaları da Londra'nın baskısıyla paravan şirketlerle ilgili bir takım düzenleyici adımlar attı. Ancak eleştirmenler bu adımların uluslararası denizcilik sistemine şeffaflık ve hesap verebilirlik getirmede büyük ölçüde başarısız olduğunu söylüyor.
ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Tom Malinowski, yaptığı bir açıklamada şunları söyledi: “Off-shore finans sistemi, Putin ve destekçilerinin, çaldıkları serveti, yarattıkları kanunsuz devletten korumalarına izin verdi. Rusya'da yolsuzluğu ve insan hakları ihlallerini gündeme getirdik ama Putin'in yolsuzluk ve ihlallerden çıkar sağlayan arkadaşlarının önüne kırmızı halı sermiş olduk.”
Putin'den Zafer Günü'nde dünyaya mesajlar: Batı bizi dinlemedi!
ABD'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı
İngiltere'den Abramovich'e ait Rus çelik üreticisi Evraz'a yaptırım
İngiltere'den Moskova Borsası'na yaptırım kararı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
nato silahları roketleri farklı neknolojı füzeleri yerleştirmeye kalktılar. rusya roketleri göremeden hoop ülkesinde hedeflerde bu silahalr patlayacaktı. ABd o kadar üzerine üzerine gittiki, ukraynanın gözünüde boyadı kanka ayakları muhabbetler dostluklar birden bire Rusya ülke menfaati için gelecekte savaş olacağına, ben kendi savaşımı şimdiden başlatırım dedi. yoksa ukraynayı diğer devletlerde takip edecekti. Rusya daha büyük tehdit ve risklerle etrafı çemberde bulacaktı kendini. Rusya üzerine giden ABD oldu. Putin bu konuda bence ABD den çok daha haklı. Bizimde Suriye yönelmesi ne diye oldu ? niçin Suriye kontrolü topraklarında kaybetti ? bizim operasyonların başlama nedenleri ne oldu ? Aynı o yunun faraklısı Rusyaya oldu. rusya illa operasyon yapacaktı. ama ama ama 2030 ama 22050 ama 2280 ama 2290 vb. vb. erken adım attı haklı olarak.Şimdide dunya adımlarını attı ben karadenizi kapatayım gelecek riskler ataklar nato adımları için diyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:10)