Şili’den Endeavor Girişimcisi yarışına katılmak üzere Türkiye’ye gelen 70 yaşındaki Hernan Restini, son bir haftadır İstanbul’da süren 55. Endeavor Global Grişimci seçmelerinin ilgi odağı oldu. Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre 14 ülkeden 30 şirketi temsilen 50 girişimcinin katıldığı seçmelerde yer alan Restini, ‘Girişimciliğin ve öğrenmenin yaşı yok. Ben biraz bunu göstermek, biraz da yeni şeyler öğrenmek için bu yarışmaya katıldım” dedi.
Şu ana kadar da pek çok yeni şey öğrendiğini söyleyen Restini, “Özellikle panelistler yani bizi değerlendiren iş insanları gerçekten çok profesyoneller. Sadece sordukları sorular bile, size bir vizyon katabilir. Bunu gerçekten böyle düşündüğüm için söylüyorum. Değerlendirme görüşmelerinde nasıl fark yarattığımı, gelecekte kendimi nerede görmek istediğimi sordular. Sadece bu yaklaşım bile benim buraya gelerek doğru bir iş yaptığımı gösteriyor. Geleceğe ilişkin hayallerimi büyüttüm” diye konuştu.
ŞİLİ’DEN 2 MADEN GİRİŞİMCİSİ Tüm iş hayatının yeni işler kurmakla geçtiğini söyleyen deneyimli girişimci Restini, duygularımı şöyle paylaştı: “Ormancılıktan, finansa birçok alanda çok sayıda, şirket kurdum, sattım, ortak oldum, batırdım. Yine olsa yine aynı şeyi yaparım. Girişimcilerde herkeste olmayan tarif etmesi zor bazı özellikler var. Kimsenin olacağına inanmadığı bir fikrin peşinden koşmak, insanlara iş yaratmak bunlar bana müthiş keyif veriyor. Tüm bunları anlatmak ve örnek olmak için buralara kadar geldim. Bundan da çok mutluyum.”
Bu yılki Endeavor seçmelerine katılan bir diğer Şilili yatırımcı olan Mario Flores de, madencilik sektöründe faaliyet gösteren bir girişimci. Madencilik sektöründe özellikle güvenliği daha da artıracak şekilde makina ve ekipman üreten bir şirketi olduğunu söyleyen Flores, “Madencilik riskli bir sektör burada maksimum güvenlik ve minimum risk için ekipmanlarımız var. İşçinin güvenliğini artıran ekipmanlarla fark yaratıyoruz” dedi. Soma’daki son büyük maden kazasını duyduğunu ve çok üzüldüğünü söyleyen Flores, Türk madencilerle çalışmak istediğini kaydetti.
Ali Sabancı ve Cansen Başaran Symes SUUDİ KADINLARA İŞ BULUYOR Suudi Arabistan’dan katılan Khalid Alkhudair de, ülkesinde kadın istihdamını artırmaya
yönelik şirketiyle ilgi çeken girişimciler arasında. Kadınların iş bulmasını sağlayan GloWork adlı web portalı kuran ve 20 bin kadına iş bulduğunu söyleyen Alkhudair şunları anlattı: “Çalışmak isteyen kadınlar nerede iş arayacaklarını bilmiyordu. Şirketler de özellikle kadın çalışan bulmakta sorun yaşıyordu. Bunu çözecek bir platform kurdum. Örneğin iç çamaşırı satan mağazalarda özellikle kadın çalışana ihtiyaç çok oluyordu. Şimdi artık bize geliyorlar. Ayrıca evinden çalışmak isteyen kadınlara, şartlarına uygun işler buluyoruz. Hedefimiz bu iş modelini tüm bölgeye yaygınlaştırmak.”
EndeavorGlobal BaşkanıEdgar Bronfman,Vuslat Doğan Sabancı ile birlikte. Türkiye’ye yoğun ilgi DÜNYA çapında girişimcilik faaliyetleri ile tanınan Endeavor’un Türkiye’deki en büyük organizasyonlarından biri olan global seçmeler, son aylarda bölgedeki siyasi gelişmelerden çok önceden planlanmaya başlanmış. Etkinlik tarihinin yaklaşmasıyla birlikte bölgede artan şiddet olaylarından dolayı dünyanın önde gelen şirket sahipleri ve profesyonellerinin Türkiye’ye gelmekten tereddüt edecekleri düşüncesi oluşsa da, hiç bir iptal yaşanmamış. 22-24 Ekim arasındaki Endeavor Türkiye evsahipliğindeki etkinliğe 17 ülkeden 200’e yakın işadamı, profesyonel ve girişimci katıldı. Etkinlik kapsamında hafta başında İstanbul’a gelen Endeavor heyeti, ilk olarak çevre dostu ve temiz teknoloji temelli girişimcilerle biraraya geldi. Çarşamba gününden bu yana da 3 gün boyunca seçmelerin devam ettiği etkinliğin katılımcılarına yönelik düzenlenen gala gecesinin ardından önceki gece de, tüm katılımcılar Vuslat Doğan Sabancı ve Ali Sabancı’nın evinde bir araya geldi. Yabancı katılımcıların büyük bir çoğunluğu, haftasonunu Kapadokya’da geçirdikten sonra ülkesine
dönecek.
Şimdi İstanbul zamanı ENDEAVOR Global Yönetim Kurulu Başkanı Edgar Bronfman, son yıllarda İstanbul’un adını, Türkiye’nin adını çok fazla duyduğunu belirterek, “Belli dönemlerde öne çıkan ülkeler, şehirler olur. Şimdi İstanbul zamanı. Türkiye çok stratejik bir ülke. Özellikle Ortadoğu’daki gelişmelere baktığımızda iyi gelişme olsa da Türkiye önemli, kötü olsa da Türkiye önemini koruyor” dedi. Türkiye’nin son yıllarda iyi bir performans gösterdiğini kaydeden Bronfman Hürriyet’e şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’nin geleceğini parlak görüyorum. Bölgesindeki sorunlar risk unsuru olabilir. Ama tek sorun bu değil. Yatırım ortamının iyileştirilmesi de son derece önemli bir konu. Yabancı yatırımcı şeffalık ister, az şeffaflık olan ortamdan kaçar. Ak Parti Hükümeti ilk iktidara geldiği dönemde şeffaflık konusunda önemli adımlar attı. Burdan geri dönüş olmamalı. Şeffaflığı artırdığı sürece Türkiye’nin daha fazla yabancı yatırım çekmemesi için hiç bir neden yok.”
Türkiye’nin petrol gibi doğal kaynaklarının olmayışının yarattığı dezajantajı, girişimcilik ve iyi yetişmiş insan kaynağı ile tolare ettiğine dikkat çeken Bronfman, “Bana göre yeterince inovasyon olursa doğal kaynakların azlığı sorun olmaz. Türkiye’nin geleceği, inovatif girişimcileriyle daha parlak olacak” diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.