E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yemeksepeti'nin CEO'su Nevzat Aydın, Hürriyet'ten Elif Ergu'nun sorularını yanıtladı. Sahibi olduğu Yemeksepeti'ni geçen yıl DeliveryHero'ya 589 milyon dolara satan ancak CEO olarak şirketi yönetmeye devam eden Aydın, hem Yemeksepeti'nin bugünkü durumu hem de Türkiye'deki girişimcilik için önemli açıklamalarda bulundu. İşte o röportaj:
Türkiye’de girişimcilik dünyasının en başarılı girişimlerinden Yemeksepeti, geçen yıla göre yüzde 69 büyüyerek büyüme rekoru kırdı. 16 yıl önce kurulan Yemeksepeti, 2015 yılının mayıs ayında 589 milyon dolara DeliveryHero tarafından satın alınmıştı. Yemeksepeti’nin CEO’su Nevzat Aydın, “16’ncı yılımızda yüzde 69 büyüdük. Bu yıl paket serviste çok büyük artış yaşanıyor” derken, Türkiye’de girişimciliğin en zor günlerini yaşadığına da dikkat çekti. Aydın, “Şimdi satmaya kalksak büyük olasılıkla satamayacaktık. Bizim satıştan sonra 10’da bir fiyatımıza bile bir satış olmadı Türkiye’den” dedi. Yemeksepeti’nin merkezinde buluştuğumuz Aydın’la girişimcilik dünyasını ve Yemeksepeti’ni konuştuk.
ŞİMDİ SATAMAZDIK
Yemeksepeti’ni şu dönemde satmaya kalksaydınız alıcı bulur muydunuz?
Zor olurdu. Maalesef zor bir dönemden geçiyoruz ülke olarak. Biz Yemeksepeti’ni geçen yıl tesadüfi olarak da satmadık. Doğru zamanda satışa odaklanmıştık. Ancak bu tip gelişmelerin olabileceğiyle ilgili en ufak bir öngörümüz yoktu.
DeliveryHero içinde Yemeksepeti’nin önemli bir yeri var. Başka ülkelerde de organizasyon hızla büyüdü. Onlara Türkiye’nin içinden geçtiği durumu nasıl anlattınız?
Terör olayları olduğundan beri anlatıyorduk. 15 Temmuz gecesi de temas halindeydik. Burada ofisimizde çalışanlarımız vardı, eve gidemeyenler oldu. Ben de anlamaya çalıştım. İlk günleri geçirdikten sonra Almanya’ya gidip durumu anlattım.
Terör saldırıları, darbe kalkışması yeme-içme sektörünü çok olumsuz etkiledi. Ancak paket servis rekorları kırıyor. Size yansıyan rakamlar nasıl?
Doğru. Bazı restoranlar kapandı. Onlar daha çok paket servisinin olmadığı yerler. İnsanlar kalabalıkların olduğu yerlere gitmek istemediler. Bizim işlerimiz 2015 yılına göre yüzde 69 büyüdü. 16 yıllık bir şirket için bu çok iyi bir oran. Ancak bunu söylerken ülkemizin içinde olduğu durumu gözardı edemeyiz. Biz hep umutluyuz. 30 yıldır da daha iyi günlerin geleceğini düşünüyoruz ancak o gelecek bir türlü gelmiyor. Ne yazık ki ülkemiz bir İskandinav ülkesinde yaşayan bir insanın tüm hayatı boyunca yaşayacağı sarsıntıları, toplumsal olayları aylar içinde yaşadı. Saldırılar, bombalı saldırılar ve darbe kalkışması hepimizi çok etkiledi.
SATIŞ OLMADI
Şu günlerde Türkiye’den girişimci çıkar mı? Siz girişimci adaylarına ne öneriyorsunuz?
Türkiye’de çevremizdeki hiç kimsenin öngörmediği şekilde yaşandı olaylar. Girişimciler için de en zor günler. Ben şu günlerde girişimde bulunacak birçok kişinin bundan vazgeçtiğini ya da bir yerlere girip çalıştığını düşünüyorum. Belirsiz ortamlar girişimcilerin en sevmediği ortamlar. Yatırımcılar için de durum böyle. Şunu söyleyim, biz geçen sene satışı yaptık. O günden bugüne Türkiye’de bizim 10’da birimiz bir satış olmadı. 1.5 yıl oldu. Bu hiç sağlıklı bir durum değil. Her sene 4-5 tane bizim kadar olmasa da satış olmalıydı. Türkiye’de girişimciliğin gelişmesi için buna ihtiyaç var.
YABANCI YATIRIMCIYA OHAL’İ ANLATIYORUZ
Şu dönemde özellikle yurtdışından yatırım almanın en zor olduğu günler diyebiliriz...
80 milyona yakın nüfusuyla beraber dijitalleşmeyle yakınlıkla birlikte çok büyük potansiyeli olan bir ülkede yaşıyoruz ancak bunu bir türlü kinetik enerjiye dönüştürüp çıkardığı startuplarla yurtdışındaki yatırımları daha fazla çeken bir ülke olamadık. Konjonktür tarafında sorunlar büyük. Sektörde ‘exit’e ihtiyaç var. Hakikaten zor bir dönemden geçiliyor. Şu günlerde yabancı yatırımcılara OHAL’i anlatıyoruz. Bunlar girişimcilik ekosistemini olumsuz etkiliyor.
GÜNDE 150 BİN SİPARİŞ
Günde ne kadar siparişe ulaşılıyor?
Günde 150 bin sipariş geliyor. Her yıl işlerimiz yüzde 40 civarında artıyordu, bu yıl yüzde 69 arttı. 13 bini aşan sayıda restoranla çalışıyoruz. Bunların yüzde 45’i İstanbul’da.
Siz de aynı zamanda yatırımcısınız. Türkiye ve yurtdışında 20’ye yakın yatırımınız var. Siz yatırımcı olarak yatırım yapacağınız şirketleri nasıl seçiyorsunuz?
Ben girişimciye bakıyorum, projeden çok girişimci önemli benim için. Çünkü girişimci işi başarıya ulaştıracak kişi. Girişimci tutkuya sahipse, o projenin altına elini koyup onu başaramasa bile o projenin evrileceği bir işte başarılı olacağını düşünüyorum.
Yatırımlarımızın çoğu Türkiye’de ancak Dubai ve İngiltere’de de yatırımlarım var.
ÖNE ÇIKAN YATIRIMLAR
Bundan sonra hangi girişimlerin önünün daha çok açık olacağını düşünüyorsunuz?
Ben pazar yeri konseptindeki işlerin iyi iş yapacağını düşünüyorum. Her zaman en sağlam modellerden biri. Daha dikeylere kayabilir, yüksek teknoloji pazar yeri olabilir... Bunlar daha popüler olacak. Crowd Sourcing, internet of things artacak… Yani cihazların birbiriyle konuşması artacak ve buna yönelik yeni girişimler olacak.
Sosyal medyanın farklı türevleri ortaya çıkacak. Scorp çok iyi gidiyor. O da bir Türk yatırımı.
Yemeksepeti’nin yurtdışındaki operasyonları nasıl gidiyor?
Global bir işin parçası olduk. Onları grup devraldı. Onlar DeliveryHero’ya geçti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:13)