E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGıda krizi kapıda!---

Gıda krizi kapıda!

Gıda krizi kapıda!
07 Mart 2022 - 09:01 borsaningundemi.com

Dünyanın en büyük gübre firmalarından birinin sahibi, Ukrayna işgalinin, gıda fiyatlarında ve tedariğinde şok dalgaları yaratabileceğini öngördü.

Yara International isimli şirket 60 ülkede operasyonlarını yürütüyor ve hammadde ihtiyacının çoğunu Rusya'dan karşılıyor.

Artan gaz fiyatları ile maliyetlerin çok daha fazla yükselebileceğini söyleyen şirketin sahibi Svein Tore Holsether, savaşla oluşan durumu, "felaket üzerinde felaket" olarak tanımlıyor.

"Her şey saat başı değişiyor"

BBC'ye konuşan Holsether, "Her şey saat başı değişiyor" diyerek durumu anlatıyor.

Rusya ve Ukrayna, tarım ve gıdada en büyük üreticiler arasında bulunuyor.

Bunun yanında Rusya, ekinlerin gelişiminde kullanılan fosfat ve potas gibi besleyicilerin de en büyük üreticilerinden biri.

Svein Tore Holsether, dünya nüfusunun yarısına bu gübreler sayesinde gıda ulaştığını söylüyor ve devam ediyor;

"Benim için konu, bir küresel besin krizi olup olmayacağına ilişkin değil. Benim için konu, krizin ne denli büyük olacağı ile ilgili"

Yara'nın Kiev'deki ofisi bir füzenin yıkımından ucuz kurtuldu, 11 çalışan yara almadan bu kör bombardımandan çıktı.

Norveç merkezli şirket, Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan direkt olarak etkilenmiyor ama etkileri ile başa çıkmak zorunda.

Gübre ihracatının durdurulması çağrısı

Holsether BBC'ye röportaj vermeden saatler önce, Kremlin, ülkedeki üreticilere gübre ihracatının durdurulması çağrısı yaptı.

Norveçli iş insanı, Avrupa çapında besin üretiminde kullanılan gübrenin yüzde 25'inin Rusya'dan geldiği bilgisini de paylaşıyor: "Şu anda farklı kaynaklar bulmak için elimizden geleni yapıyoruz ama vakit sıkıntısı bu seçenekleri de sınırlıyor"


Analistler, mevcut durumda çiftçiler için maliyetlerin artacağını ve bunun da gıda fiyatlarına yansıyacağını ön görüyor.

Göz önüne alınması gerek tek faktör de besleyiciler değil üstelik.

Anahtar önemdeki azot gübresi üretiminde kullanılacak amonyak yapımında büyük miktarlarda doğal gaz kullanılıyor.

Yara, Avrupa'daki tesislerinde kullanılmak üzere çok büyük bir miktarda Rusya gazına ihtiyaç duyuyor.

Geçen yıl yaptırımlar, tedarik zincirindeki artan fiyatlar ve hava olayları nedeniyle gübre fiyatları yukarı yönlü zıplamış bu da gıda fiyatlarına yansımıştı.

Şirket, mevcut durumda günlük değerlendirmelerle hareket ettiklerini ve olası tesis kapamaların da gündemde olduğunu açıklıyor.

Yara'nın patronu, üzerlerindeki üretim sorumluluğunun farkında olduklarını ancak uzun vadede, "Rusya'ya olan bağlılığın" azaltılması gerektiğini savunuyor.

Emtia fiyatlarında yükseliş hız kesmeden devam ediyor

 

Savaş nedeniyle buğday arzı risk altında

 

5 litrelik ayçiçeği yağı tükendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz07 Mart 2022 16:46

    Karadenizde yapılan sondajda zengin ayçiçek yağı rezervi tesbit edilmiş. 100 yıl yetermiş. Doğu Anadoluda ise zengin un damarı bulunmuş. 300 yıl yetermiş. LOZAN nedeniyle hepsi 2023 yılında çıkarılacak.

  • xyz07 Mart 2022 13:06

    Herşey aleyhimize işliyor. Gıda krizi kapıda, doğal gaz ve petrol uçuşta, kasa tam takır, yönetim desen saldım çayıra mevlam kayıra ve kapımıza savaş dayandı. İşimi zor.

  • Mucise Reis ;)07 Mart 2022 11:53

    Bu ülkenin ukraynadan ne farkı vardı da, biz şuan ekip üretip kendi insanımıza ucuz tahıtllı ürünler satamıyoruz ? bizim zeytinleride, antep fıstık, fındık, incir hep usd euro para verenler yiyor. Bizim para  1 usd 14 tl olunca, ürünlerin fiyatı dışarıdan alım gücü yüksek olan para birimlerince belirleniyor. TL kazanan ezilmeye devam edecek. Değersiz TL ile kazanıp, bütün ithal masrafla fiyatı artan ürünlere erişim git gide azalacak. Bu günleri arayacak lar... Buğday tohumu israil ithal usd+buğday ilaçlama, gübre, baız aktkı maddeleri ithal usd + traktör mazot ile sürüyor, geziyor  kazıyor  usd ithal mazot + biçer döver ithal mazot ile biçiyor traktörlere kamyonlara yükluyor usd mazot +toplaman mahsup usd üzerinden fabrikaya gidiyor nakliye oluyor ambalajı çuvalı usd+ fabrika işliyor un yapıyor usd doğlgazlı fabrila, elektrık usd işliyo run yapıyor +yeniden usd  kamyonla markete naklıye+usd çuvalla ambalaj+raflara geliyor markete,  fırına gitmesin :D

  • Gff07 Mart 2022 09:52

    Her gün böyle haber yaparsanız zamları körükler alenilestirirsiniz

  • Kahin07 Mart 2022 09:23

    Birileri katkat yükselecek birileri katkat çökecek

  • Bik07 Mart 2022 09:15

    Tarım ve hayvancılıkta ithalata dayalı dış politikaların sonuçları görülecek.