E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinGezi sonrası gazeteciler kovuldu---

Gezi sonrası gazeteciler kovuldu

Gezi sonrası gazeteciler kovuldu
12 Şubat 2014 - 21:52 borsaningundemi.com

​CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova: "Türkiye, eleştirel haber ve yorum yapan gazetecilere baskı yapmaya devam ediyor"

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) İcra Direktörü Joel Simon, öldürülen ve hapsedilen gazeteciler açısından son iki yılın dünya genelinde en zorlu dönem olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. 

Simon, CPJ'in "Basına yönelik saldırılar raporu" 2014 versiyonunun tanıtımı için BM'de düzenlediği basın toplantısında, dünya genelinde medya ve gazetecilere yönelik tehditlere ilişkin bilgi verdi. 

Geçen yıl çeşitli bölgelerde 70 gazetecinin öldürüldüğünü, dünya genelinde 211 gazetecinin yeni yıla hapiste girdiğini anlatan Simon, sadece Suriye'de 28 gazetecinin hayatını kaybettiğini belirtti. 

2012 yılında ise 74 gazetecinin hayatını kaybettiğini 232 gazetecinin hapsedildiğini hatırlatan Simon, son iki yılın en fazla gazeteci öldürülen ve hapsedilen dönem olduğunu bildirdi. 

Geçen yıl, gazeteci ölümlerinde Suriye'yi, Irak (10), Mısır (6), Pakistan (5) ve Somali'nin (4) takip ettiğini dile getiren Simon, "2012'de 74, geçen yıl ise 70 gazeteci sayısı ile son iki yıl, bu zamana kadar medyanın en fazla kurban verdiği dönem oldu" dedi. 

Konuşmasında BM'den beklentilerini de dile getiren Simon, BM'nin ifade özgürlüğüne ve internete karşı sınırlamalara daha fazla duyarlı olmasını isteyerek "BM, internetin kontrol edilmesine asla izin vermemeli" diye konuştu. 

Hükümetlerin sanal alemi gözetlemesinin uluslararası normlarla sınırlandırılması gerektiğini de kaydeden Simon, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) karıştığı skandalın Çin gibi internete daha fazla sınırlama getirmek isteyen ülkelere cesaret verdiğini savundu. 

Simon, gazetecilere yönelik şiddet olaylarının gerekli biçimde soruşturulmadığını da vurgulayarak bunun gazetecilere yönelik saldırıların faillerine bir çeşit dokunulmazlık verildiği algısına neden olduğunu anlattı. 

Bilgi teknolojilerinin yaygınlaşmasının önemine de değinen Simon, "Bilginin her zamandan daha fazla güç sağladığı bir dönemde yaşıyoruz ancak bağımsız bilgiye erişemeyen çok sayıda kişi bu güçten mahrum kalıyor" ifadesini kullandı. 

Putin'in tekrar göreve gelmesiyle baskı arttı
CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova da yaptığı konuşmada, kendi bölgesinde yer alan Rusya ve Türkiye'yi eleştirdi. 

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in üçüncü defa göreve gelmesiyle medya üzerindeki baskıların daha da arttığını kaydeden Ognianova, Rusya'da medyanın ya doğrudan sansürlendiğini ya da dolaylı olarak baskı yapıldığını ifade etti. 

Gezi Parkı protestolarının ardından gazeteciler kovuldu
Türkiye'ye yönelik eleştiriler de getiren Ognianova, "Türkiye, eleştirel haber ve yorum yapan gazetecilere baskı yapmaya devam ediyor" dedi. 

Gezi Parkı protestolarının ardından eleştirel yayın yapan bazı gazetecilerin işten çıkarıldığını vurgulayan Ognianova, yeni internet yasasının da yetkililere, mahkeme kararı olmadan sitelere erişimi durdurma imkanı verdiğini belirtti. 

Ognianova, bir soru üzerine de Türkiye'deki internet yasasının, değişiklik öncesi haliyle de kısıtlayıcı olduğunu ifade ederek, "Zararlı olduğu ya da özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği farz edilen web sayfaları ya da haber platformlarına erişimin engellenmesi hükümetin politikalarını eleştirenleri susturmak için kullanılabilir. Zaten kısıtlayıcı olan mevcut yasa, yeni düzenlemeyle mahkeme kararı olmadan iletişimin sansürlenmesini getirebilecek" diye konuştu. 

Suriye'de 63 gazeteci öldürüldü
CPJ Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Şerif Mansur da Ortadoğu'daki bazı ülkelerde basın özgürlüğünün hızla kötüleştiğini belirtti. 

Suriye'nin gazeteciler için halen en tehlikeli ülke olduğunu bildiren Mansur, Suriye'de olayların başından bu yana en az 63 gazetecinin öldürüldüğünü aktardı. 

İran, Irak ve Mısır'a yönelik eleştirilerde de bulunan Şerif, geçen yıl Irak'ta 10, Mısır'da ise 6 gazetecinin öldürüldüğünü kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞAMİL .14 Şubat 2014 00:09

    Bu seçimlerde sağtarafa giden oylar bencede MHP tisinde toplana bilir eğer CHP devamlı böyle birbirlerini yerlerse sağdan sola oyvereceklerde gider gene sağ parti olan MHP tisine verirler artık akp milletin gözünden düştü.

  • kamil13 Şubat 2014 20:53

    bölücü, hırsız akp yerine, MHP ye oy vermek lazım aslında...