E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları"Gerilim dövizde hareketi artırır"---

"Gerilim dövizde hareketi artırır"

Gerilim dövizde hareketi artırır
04 Eylül 2017 - 08:54 borsaningundemi.com

Yılın son çeyreğinde para ve sermaye piyasalarında dünya gelişmelerine bağlı iniş ve çıkışların olabileceğini belirten banka ekonomistlerinin genel görüşü, dövizin yatırım araçları içindeki yerini koruyacağı yönünde

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yakın vadede yaptığı 4 adet faiz artırımının ardından normalleşme bekleyen banka ekonomistleri, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ise mevcut pozisyonundan çok fazla ayrılacağını düşünmüyor.

Türkiye’ye para girişinin son çeyrekte de devam edeceğini öngören ekonomistler, genel olarak sermaye piyasasında (borsada) kâr realizasyonlarına bağlı bir süreç, altın ve dövizde talep artışı, TL’de ise sınırlı yükseliş bekliyorlar.

Yılın son çeyreğinde mevsimsel faktörlerin etkisiyle ekonomik büyümenin bir miktar yavaşlayabileceğini belirten banka ekonomistleri, Türk Lirası’nın (TL) Merkez Bankası’nın (MB) sıkı duruşu sayesinde ve ilaveten sermaye akımlarının desteğiyle istikrarlı seyrini sürdüreceğini öngörüyor. Ekonomistler, döviz kuru sepetinde (euro ve dolar ortalaması), Türk Lirası’nda değer kazançları görelebileceği tahmininde bulundular.

Hangi kurun öne çıkacağının ise euro / dolar paritesindeki dinamiklere bağlı olduğunu ilettiler.

‘Gerilim dövizde hareketi artırır’

- Deniz Çiçek (QNB Finansbank Ekonomisti):

“Küresel piyasalardaki oynaklığa ve iç siyasi belirsizliklere bağlı olarak TL’de şiddetli değer kaybı görmüştük. MB’nin sıkılaşan para politikasının da desteğiyle TL kayıplarını geri aldı. Buna karşın önümüzdeki dönem için döviz piyasasında risklerin bulunduğunu değerlendiriyoruz.

Kuzey Kore’de artan gerilim ve ABD’deki siyasi belirsizlikler de küresel piyasalarda volatiliteyi artırabilecek unsurlar olarak öne çıkıyor.

Bu koşullarda döviz kurlarının son çeyrekte yükselmesini, ancak MB’nin sıkı para politikasını koruması durumunda yükselişin sınırlı olmasını bekliyoruz.”

‘Yatırımcı ihtiyatlı yaklaşıyor’

- Orkun Gödek (Denizbank Yatırım Hizmetleri Grubu Araştırma Yönetmeni):

Yurt içi piyasalarda gündemimiz 2017’nin şu ana dek olan bölümünde olduğu üzere enflasyon ve Hazine’nin artan borçlanma ihtiyacı çerçevesinde şekillenebilir. Eylül-Ekim döneminde hesaplama değişikliği nedeniyle enflasyonda görülebilecek yükseliş ihtimali ve çekirdek göstergelerde arzu edilen başarının henüz sağlanamaması nedeniyle yatırımcılarda faiz ve kur işlemlerine ihtiyatlı yaklaşma durumu devam edebilir. Hazine’nin ekim ayında gerçekleştireceğini açıkladığı yüklü borçlanma programı da yeni açılacak tahvil pozisyonları açısından bekle-gör modunu öne çıkarabilir.

TL’nin belirli bir stabilizasyona oturduğu aşikar. MB’nin sıkı para politikasını en erken yılın son çeyreği, 2018’in başına dek sürdüreceği beklentisi var. Bu TL’de emsallerinden negatif yönde ayrışacak bir süreç beklentisine sokmaktan alıkoyuyor. Dolar/lira kurunda geniş bant aralığında 3.50-3.60 aralığında yoğunlaşmanın ek negatif haber akışı olmadıkça yukarı yönde bozulmasını beklemiyoruz.”

Temkinli bir piyasa bekliyor

- Elif Girgin (Şekerbank Başekonomisti):

“Ödemeler dengesi rakamlarından da açıkça görüldüğü gibi ilk yarıyılda ülkemize gelen 23 milyar doların 17 milyar doları nisan-haziran döneminde gelmiş. Tüm bu veriler kapsamında son çeyrek için küresel finansal piyasaların resmine baktığımızda; 2008 yılından bu yana uygulanmakta olan alışılmışın dışında para politikalarında normalleşmenin adım adım geldiği bir dönem öne çıkıyor.

Son çeyrek piyasaların reaksiyon riski olasılığını da göz ardı etmeden ve özellikle eylülün kar realizasyonlarının görüleceği bir ay olma ihtimali ile son çeyreğin düşünüldüğü kadar sert geçmeyeceğini ve “temkinli sakin” bir piyasa görüntüsünün hakim olacağını düşünüyoruz.

Sermaye girişinin devam edeceği varsayımımız altında kar realizasyonları yaşansa da önemli derecede çekici olan BİST’in çekiciliğini korumaya devam edeceğini öngörüyoruz.

Genel olarak emtiaların zayıf dolardan ve ılımlı giden büyüme görüntüsünden destek almayı sürdüreceklerini, özelde altının sayılan sebeplere ek olarak para politikalarındaki dönüşün uzun zamana yayılacağı beklentisi doğrultusunda gücünü koruyacağını düşünüyoruz.”

‘Döviz dışarıya bağlı...’

- Bora Tamer Yılmaz (Ziraat Bankası ekonomisti):

“Yılın son çeyreğinde mevsimsel dinamiklerin etkisiyle ekonomideki ivme %5 büyüme patikası ile uyumlu şekilde bir nebze yavaşlayabilir.

Örneğin beyaz eşya vergi teşvikinin sonuna gelinmesiyle hane-halkı tüketimi büyümeye daha az katkı verebilir. Turizm sezonunun geride kalmasıyla hizmet sektörünün de büyümeye katkısı önceki çeyreklere göre biraz daha düşük kalabilir. Diğer yandan Avrupa’da büyümenin artık daha fazla ivmelenmesi beklenmiyor. Küresel gündemin yoğun geçeceğini, haber akışının yoğunlaşacağını düşünürsek küresel oynaklık göstergeleri de yükselme eğilimine girerek risk iştahını azaltabilirler.

TL, MB’nin sıkı duruşu sayesinde ve ilaveten sermaye akımlarının desteğiyle istikrarlı seyrini sürdürecektir. Sepet kur bazında (euro ve dolar ortalaması), TL’de değer kazançları görebiliriz. Hangi kurun öne çıkacağı ise euro / dolar paritesindeki dinamiklere bağlı olacaktır.”

Kadife Şahin - Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)