E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, global ekonominin beklenenden daha keskin bir yavaşlama yaşaması halinde koordineli bir mali yanıtın gerekli olabileceğini söyledi.
IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları öncesinde global ekonomi için görünüm ve politika önceliklerine ilişkin bir konuşma yapan Georgieva, global ekonominin şu anda senkronize bir yavaşlama yaşamakta olduğunu ifade etti. Georgieva, "Bu genele yaygın yavaşlama, global büyümenin bu yıl on yılın başından bu yana görülen en düşük oranı düşeceği anlamına geliyor. Gelecek hafta, 2019 ve 2020 için aşağı yönlü revizyonlarımızı gösterecek olan Dünya Ekonomi Görünümü'nü yayınlayacağız"diye konuştu.
2019'da global ekonominin yavaşlamasına neden olarak büyüyen çatlakları işaret eden Georgieva, en büyük çatlaklardan biri olarak da ticareti işaret etti. "Ticari çekişmelerin, anlaşmazlıkların tehlikeleri konusunda geçmişte konuştuk. Şimdi, bunların olumsuz etkilerinin gerçekleştiğini görüyoruz" diye konuşan Georgieva, global ticarette büyümenin durma noktasına geldiğini belirterek, "Ticari çatışmaların global ekonomi için kümülatif etkisi 2020 yılına kadar 700 milyar dolar,GSYH'nın yüzde 0,8'i civarında kayıp anlamına gelebilir" dedi.
Politika yapıcıları daha iyi bir ticaret sistemi oluşturmaya da çağıran Georgieva, "Şimdi bir araya gelmemiz ve ticaret konusunda kalıcı bir çözüm için birlikte çalışmamız gerekli. Ülkeler, ticaret uygulamaları ile ilişkili geçmişten miras endişeleri gidermeliler.Bu, sübvansiyonlarla, fikri mülkiyet hakkı ihlalleri ve zorla teknoloji transferi ile mücadele etmek anlamına geliyor. Aynı zamanda daha modern bir global ticaret sistemine ihtiyaç var. Burada anahtar, sistemi terk etmek, yok etmek değil, onu iyileştirmek" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında para politikasına ve finansal kırılganlıklara da odaklanan Georgieva, merkez bankalarının faizleri düşük tutmalarının uygun olduğunu, ancak uzun süreli düşük faizin negatif yan etkileri ve istenmeyen sonuçları olacağı uyarısında da bulundu.
Mali politikanın daha iyi kullanılmasına acil ihtiyaç olduğu vurgusunu da yapan Georgieva, "Para ve finans politikaları işi tek başlarına yapamazlar, mali politika merkezi bir rol oynamalı.Şimdi, bütçelerinde hareket alanı olan ülkelerin bu mali ateş gücünü kullanmaları zamanı.
Düşük faizlerde bazı politika yapıcılara harcamaları için ek para sağlayabilir" diye konuştu.
IMF Başkanı Georgieva, dijital paralar, finansal düzenlemeler, iklim değişikliği gibi zorlukların üstesinden gelinmesinin uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğuna da vurgu yaptığı konuşmasında, "İklim değişikliği, hiç kimsenin bağışıklığı olmadığı bir kriz ve buna karşı harekete geçmek herkesin sorumluluğu" ifadelerini de kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:51)