E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSANINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Genç yatırımcılar arasında borsa yatırım fonlarının popülerliği her geçen gün artıyor. CNBC’nin haberine göre, Nasdaq’ın en son açıklanan yıllık raporu, Y ve Z kuşağının sırasıyla %81 ve %75 olacak şekilde emeklilik yatırımlarında ETF araçlarını en çok tercih eden nesil olduğunu gösterdi.
Habere göre anket mart ayında 2000 ABD’li perakende ETF yatırımcısıyla gerçekleştirildi. Raporda Y kuşağı 1981 ile 1996 arasında doğanlar, Z kuşağı ise 1997 ile 2021 arasında doğanlar olarak tanımlandı.
Nasdaq’ın borsada işlem gören ürünleri listeleme alanında başkanlık yapan Alison Hennessy bu trendin son üç yıldır büyümeye devam ettiğini söylüyor. Hennessy, “ETF'lere yatırım yapan bireysel yatırımcılardaki devam eden büyümesi kesinlikle ortadan kalkmıyor” açıklamasında bulundu.
ETF’ler neden popüler?
ETF.com verilerine göre ABD’de listelenen ETF’ler bu yıl 900 milyar dolarlık rekor bir yatırım girişi gördü. Yaklaşık 600 ETF’in de lansmanı yapıldı.
Uzmanlar, ETF’lerin klasik borsa yatırım fonlarına kıyasla daha düşük ilişkili maliyetli olmaları, vergi avantajları sağlamaları ve kolay erişilebilirlik nedeniyle genel olarak yatırımcılar arasında popülaritesinin arttığını söylüyor.
Hennessy, "Yatırımcıları genel olarak ETF yapısına gerçekten çeken şey, doğrudan bir aracılık hesabı üzerinden alım satım yapmanın daha kolay olmasıdır" dedi.
Uzmanlar, klasik borsa yatırım fonları için aynı şeyin söylenemeyeceğinin de altını çiziyor. Florida merkezli Moisand Fitzgerald Tamayo’nun Yeminli Mali Müşaviri Tommy Lucas aktif yatırımcıların bir seans içerisinde bir ETF ile gün içi işlem yapabilme olanağına sahip olduğuna dikkat çekti. Klasik bir yatırım fonunda ise piyasa kapanışına kadar alım veya satım emirleri işleme konulmuyor.
Bu arada, ETF'lerle ilgili ücretler, yatırım fonları ve diğer klasik endeks fonlarına kıyasla çok daha düşük olma eğilimindedir.
Morningstar verilerine göre, endeks ETF'lerinin yıllık ortalama %0,44'lük bir ücreti bulunuyor. Bu oran klasik endeks yatırım fonları için %0,88 olan ücretin yarısı. Benzer şekilde aktif ETF'lerin ücretleri ortalama %0,63, aktif olarak yönetilen yatırım fonlarınınsa bu ücret oranının ortalama %1,02 olduğu gözüküyor.
Lucas ETF’lerin sermaye kazancı vergilerini tetiklemediğini de hatırlatıyor: “Bu ETF’leri vergiler açısından verimli hale getiriyor. Genç yatırımcılar içinse bu ne kazanacaklarını biliyor olmaları ve bir sürprizle karşılaşmayacakları anlamına geliyor.”
Genç yatırımcılar bireysel finans sorunlarıyla uğraşırken bir taraftan da emeklilik yatırımlarını yönetmek için zaman harcamayı tercih etmiyor. CNBC haberinde ise ETF yatırımlarında dikkat edilmesi önemli bir noktaya da işaret edildi:
Yatırımlarınızın ne üzerine olduğunu araştırın
Hennessy ABD’de şu anda 3.800’den fazla ETF’nin piyasalarda listelendiğini ve bu fonlarda dikkate alınması gereken bir konunun şeffaflık olduğunu söyledi.
Borsa uzmanı, "ETF'lerin büyük çoğunluğu varlıklarında veya portföylerinde ne tutulduğunu açıklıyor" dedi.
Hennessy, hangi sektörlere, şirketlere, endüstrilere veya risklere maruz kalabileceğinizi öğrenmek için ETF ihraççısının internet sitesini incelemeyi öneriyor. Örneğin, bir fonun adında "uluslararası" terimi bulunduğunu varsayalım. Fonun hangi ülkelere veya sınıflandırmalara odaklandığını bilmek önemli olabilir.
Borsa uzmanı, “Gerçek anlamda detaya inme ve fondaki varlıkların tümüne göz atma yeteneğine sahipsiniz" dedi.
Goldman Sachs: Yatırımcılar portföylerini çeşitlendirmeye başlamalı
BlackRock: Hisse senedi piyasalarında satıcı yok
Küresel piyasaların yönü 'belirsiz'
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:09)