E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Pandemi sürecinde dünyada ilaç üreticileri, sağılık sektöründe faaliyet gösteren şirketler ve teknoloji hisseleri ön plana çıktı. Ülkemizde de bu alandaki şirketler ve hisseleri yoğun talep gördü. Borsaya bu sektörlerden birçok yeni şirket geldi. Bunlardan biri de Gen İlaç. Gen, Türkiye’de bioteknolojik yenilikçi ilaçların satış ve geliştirilmesinde faaliyet gösteren en önemli oyunculardan biri.
1998 yılında Ankara’da faaliyete geçen Gen İlaç (#GENIL) başta nadir görülen hastalıkların tedavisinde ve bu hastalıklara bağlı olarak gelişen fonksiyon bozukluklarının giderilmesinde kullanılan ilaçların yurtdışından tedariki olmak üzere kendi tesislerinde ürettiği eşdeğer (jenerik) ilaçların Türkiye ve yurtdışında satışını da yapıyor. Şirket 2019 yılında Ar-Ge Merkezi olarak onayını almış ve global standartları karşılayacak şekilde ürün geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Bunlara ek olarak Gen geçen yıllarda oluşturduğu ortaklıklarla özellikle kanser ve bağışıklık tedavilerinde kullanılacak olan yenilikçi ilaçların Ar-Ge çalışmalarına başladı.
BÜYÜK DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR
Bu yüzden 2022-2023 döneminin şirket için büyük dönüşüm yılları olması bekleniyor. Gen İlaç’ın 2018-2021 döneminde kaydettiği toplam net satışların yaklaşık %72’sini NPP programı altında sunulan ilaçlar oluşturuyor. Gen İlaç SGK ile anlaşmalı olarak nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaçları Türkiye’de kullanıma sunmasının arka planında esasen şirketin stratejik olarak bioteknolojik ilaç geliştirme hedefleri yatıyor. Şirketin NPP kapsamında tedarik ettiği ilaçlarda gerekli Ar-Ge altyapısını oluşturup kendi ruhsatlı ilaçlarını üretme hedefi öne çıkıyor. Şirketin bağlı ortaklığı ELIXIR yenilikçi ve jenerik ilaç ürünleri ile üretim prosesleri geliştiriyor. Gen’in iştiraki RS Araştırma ise farklı kanserlere yönelik yenilikçi ürünler geliştiriyor. Bu yeni platform teknolojisinin kullanıldığı ürünler Faz 1 klinik çalışma aşamasına ulaştı. Ayrıca Hollanda’lı bioteknoloji şirketi Sulfateq BV ile başta Alzheimer Hastalığı olmak üzere diğer nörodejeneratif hastalıklar için yeni bir tedavinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi amacıyla lisans sözleşmesi imzaladı. Gen ve Sulfateq, klinik dışı geliştirme programını 2022'nin son çeyreğinde tamamlamayı ve ilk klinik çalışmalara başlamayı planlıyor. Türkiye’de ilaç pazarının 2022 yılı sonunda TL bazında yüzde 60 oranında büyüyerek 97 milyar liraya ulaşacağını tahmin eden İnfo Yatırım analistleri, aynı dönemde Gen İlaç’ın net satışlarını yıllık yüzde 105 oranında artarak 5.1 milyar TL’ye erişeceğini öngörüyor.
YÜZDE 90 GETİRİ POTANSİYELİ
Şirketin stratejisine paralel yerli üretim ilaçların toplam satışlar içindeki payının 2021’deki %4 düzeyinden 2027 sonunda %40 düzeyine yükselmesi bekleniyor.
2015-2022/1Ç döneminde toplam 123 yeni ilaç ruhsatı alan Gen İlaç, bu ruhsatların %65’ini yurt dışı pazarlarda aldı. 2022 yılını ilk çeyreğinde 8 yeni ruhsat alımını ise analistler, “Bu rakam yeni ilaç segmentlerine girme hızını teyit etmektedir. 2021 finansalalrına göre şirketin sahip olduğu ruhsat ve geliştirme giderlerinin kayıtlı defter değeri 67 milyon TL’dir. VUK’a göre tarihi maliyetle taşınan bu maddi olmayan varlıkların IFRS’e göre güncel piyasa değerinin 1.0-1.5 milyar TL düzeyinde olduğunu tahmin etmekteyiz. 2021 yıl sonu öz kaynaklar toplamının 1.28 milyar TL olduğu göz önüne alınırsa, şirketin sahip olduğu ruhsatların güncel piyasa değerinin önemli bir saklı değer (hidden value) oluşturduğunu düşünmekteyiz” şeklinde yorumluyor.
Hisse için ‘AL’ önerisinde bulunan İnfo Yatırım analistleri borsada 19 lira seviyesinde işlem gören hisse için hedef fiyat olarak 36.6 lira değerlemesinde bulunuyor. Analistler hissede yüzde 90 getiri potansiyeli öngörüyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Pandemide paylaşmayan hisse pandemiden sonra mı patlayacak
Ne oldu iki gindür yazdığımı yayınlamıyorsunuz sebebi ne
Tersini yapmalı
Hep böyle diyorlar sonra millete kitliyorlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:04)