E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir ekonomist Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yükselen borç seviyelerinin Kovid-19 salgınından kaynaklanan ekonomik toparlanmada gelişmiş piyasaların daha da geride kalmasına neden olabileceğini söyledi.
Moody’s Analytics’in Asya-Pasifik baş ekonomisti Steve Cochrane, CNBC’nin ‘’Squawk Box Asia” programına şöyle konuştu: “Pandemiyle birlikte, borç her türden arttı. Büyük artış tabii ki devlet borcundaydı - ve bu tür bir mali teşvik sağlama ihtiyacından ötürü şaşırtıcı değil, aynı zamanda vergi gelirleri tüm dünyada çok azaldı. Ancak bence gerçek etki, gelişmiş ekonomiler ve yükselen piyasalar arasında giderek artan bir bölünme. Borç yükleri en çok gelişmekte olan piyasalarda arttı ve ileriye dönük olarak bu borcu karşılama konusunda en fazla zorluğu yaşayabilirler.”
Moody’s Analytics tarafından yapılan bir analize göre, devlet, kurumsal, hane halkı ve finans sektörlerindeki toplam küresel borç 2020′de 24 trilyon dolarlık rekor bir artış gösterdi. Danışmanlık, bir raporda, artışın küresel borcu gayri safi yurtiçi hasılanın % 366′sı gibi yeni bir zirveye çıkardığını söyledi.
Rapora göre, gelişmekte olan piyasalardaki toplam borç, son on yılda iki katından fazla arttı ve şu anda küresel olarak ödenmemiş borcun üçte birini oluşturuyor. Raporda ‘’Borç yükleri en çok gelişmekte olan piyasalarda arttı ve ileride bu borcu karşılama konusunda en fazla zorluğu yaşayabilir” diye belirtildi.
Türkiye, Vietnam ve Brezilya gibi gelişmekte olan pazarlar, Moody’s Analytics raporunda, birden fazla sektörde artan borç yüküne sahip oldukları için seçildi.
Hindistan, Arjantin ve Malezya da dahil olmak üzere birçok yükselen ekonomi koronavirüs enfeksiyonlarında yenilenmiş bir artışla mücadele ederken, ABD, İngiltere ve Avustralya gibi gelişmiş pazarlar vakalarda düşüş bildiriyor.
Cochrane, gelişmekte olan pazarların Kovid aşılarını güvence altına alma ve yayma konusunda gelişmiş ekonomilere kıyasla genellikle daha yavaş olduğunu kaydetti. Bu arada, borç yükünün artması, bu ülkelerin hükümetlerinin borcu kontrol altında tutmak için mali durumlarını daha erken dizginlemelerine neden olabilir, dedi.
Cochrane, bu iki faktörün bir araya gelmesi, gelişmekte olan pazarlar arasındaki ekonomik büyümenin, dünya pandemiden kurtuldukça gelişmiş ekonomilerinkinden daha düşük olacağı anlamına geleceğini ekledi.
Cochrane, “Ekonomi hızla büyüdüğünde, borç o kadar da sorun olmayacak” dedi.
Ekonomist, büyümenin dünya çapında dengesiz olacağını, ABD ve Avrupa’nın bu yaz hızlanmasının muhtemel olduğunu ve gelişmekte olan pazarların “biraz daha beklemek zorunda kalabileceğini” sözlerine ekledi.
ABD Merkez Bankası dijital para için bastırıyor
Çin kaybettiği üretim tesislerini geri kazanabilir tartışması
Avrupa borsaları, İngiltere hariç yükselişle açıldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
pandemi bize yaramış olması gerekir.aksine büyümüş olmamız gerekir. çünkü özelleştirilen otobanlar ve köprülerde fiyat güncellemesi yapıldı. zam demiyorum bakın fiyat güncellemesi diyorum. ikinci bir gelir kaynağımızda pandrminin faydaları. ceza yazılmayan vatandaş kalmadı. iyi gelir aslında sıgır masraf. artık tuvalete gitmeye korkar oldum. çünkü onada vergi veriyoruz. yediğimizi içtiğimizi gezdiğimizi bunları saymıyorum bile. BAna kalırsa biz bayağı gelişmiş olmalıyız
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:57)