E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Risk danışmanlığı şirketi Eurasia Group tarafından yapılan bir analize göre, gelişmekte olan pek çok piyasa devam eden korona virüs krizini yönetmek için gereken kaynaklardan yoksun ve küresel ekonomi sonunda toparlandığında "geride" kalabilir.
Eurasia Group’un Küresel Strateji Direktörü Roberth Kahn’a göre, genel olarak birçok gelişmekte olan piyasada hem sağlık sistemi olarak hem de mali anlamda salgını önlemek için gerekli adımları atarken aynı zamanda hane halkı ve iş hayatına olan etkileri sınırlandırabilecek kapasite yok.
Son bir ay içerisinde ABD ve Almanya gibi gelişmiş ekonomilerin salgın sırasında işletmelerine ve hane halkına olan desteklerine dikkat çeken Kahn, bu hamlelerin gelişmekte olan piyasalar tarafından takip edilemeyeceğini belirtti.
Kahn CNBC’ye yaptığı röportajda, “Sahip olduğumuz en önemli endişelerden biri, gelişmekte olan pek çok piyasanın geride bırakılması, küresel faaliyete sanayi dünyası ile aynı hızda tekrar girememesidir" dedi. Kahn gelişmekte olan ülkeler için, “Kısıtlamalarla karşılaşıyorlar, devam eden zorluklarla karşılaşıyorlar ve bunlarla başa çıkabilecek çek defterleri yok” ifadelerini kullandı.
İyi senaryoda bile gelişmekte olan ülkelere yer yok
Kahn ve diğer Eurasia Group analistleri tarafından geçen hafta yayınlanan bir rapora göre, korona virüs salgını zararsız hale dönüşse bile gelişmekte olan piyasalar kaybedecek.
Analistler, bu senaryoda kilit ülkelerde mayıs ayı sonlarına kadar yeni vakaların "önemli ölçüde yavaşlaması" olması ve bunların çoğunun Eylül ayına kadar tükenmesi ihtimalini değerlendirdi. Rapora göre, bu senaryoda ülkeler kısıtlamaların büyük kısmını mayıs ayı sonuna doğru kaldırmalarına ve küresel ekonominin güçlü bir şekilde toparlanmasına olanak sağlayacak.
Ancak analistler, gelişmekte olan piyasaların salgınlarında "gecikmeli" bir çıkış yaşayacağını belirterek, ne zaman olacağını belirtmediler. Rapora göre bu ülkelerin ekonomik toparlanma sürecinin test ve sosyal izolasyon kapasitelerine bağlı olarak daha da uzayabileceği anlaşılıyor.
Analistler, "ciddi" olarak nitelendirdikleri bir başka senaryoda, pek çok ülkedeki salgının temmuz ayı sonuna kadar yatışmaya başlayacağını, ancak Kasım ayında tekrar yükselişe başlanacağını ve bu noktada çoğunun yeni bir salgınla başa çıkmaya hazır olacağını söylediler. Ancak araştırmaya göre bazı gelişmekte olan piyasalarda yıl boyunca salgını kontrol etme sürecinde süreklilik arz eden zorluklar çıkabileceğini sözlerine eklediler.
Raporda, "Bu ülkeler özellikle, küresel ekonominin yeniden başlatılmasına katılmalarını engelleyen ve onları yeni kurulan tedarik zincirlerinin dışında bırakarak orta vadede ekonomik yer değişimlerini derinleştiren farklı kısıtlamalarla karşı karşıya kalacaklar" ifadesi yer alıyor.
ABD Kongresi için hazırlanan pandemi raporu... İşte şok beklenti
Buffett’ın favori göstergesi yatırımcıları korkutuyor
Petrol fiyatları neden eksiye geçti?
ABD vadeliler petrolle birlikte düşüşe devam ediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Abi 25 yıldır borsacıyım ne güzel özetlemişsin.tebrikler.sana aynen katılıyorum
bizim piyasaya bir şey olmaz.çünkü bizler en kral krizleri geçirdik ve bağışıklık kazandık sen diğer piyasalara bak.sonra bizim devletin döviz borcu yoktur.özel sektörün borcu var.neyini alacaklar şeyinimi alacaklar.o yüzden gönlünüzü rahat tutun derim.bakın diğer dünya nın önde gelen piyasaları %2-3 düşer iken bizim borsa nerede ise artıya gececek mallarınıza sahip çıkın.sonra bizim piyasalarda galip öztürk, rıza ışıklar, raşit kara vs.vs.gibi süpekülatörler bizim borsaya yön vermekte daha aşayğıya gelmesine izin vermezler.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:24)