E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin hisse senetlerinde son dönemde görülen bocalamalar sonucu gelişmekte olan piyasalardaki dalgalanmalar bazı piyasa yatırımcılarının ve analistlerin on yıla yakın bir süredir zayıf bir performans gösteren gelişmekte olan ülkelerin borsalarında yeni fırsatlar görmesine neden oldu.
Financial Times’ın haberine göre, Brezilya, Hindistan, Türkiye veya Güney Afrika gibi gelişmekte olan borsalar, özellikle hızlı bir yükseliş gösteren ABD hisse senetlerine kıyasla son on yılın büyük bölümünde geride kaldı.
Borsa araştırmaları şirketi Refinitiv verilerine göre, dev sermayeli ABD hisse senetleri son 10 yılda toplam yüzde 356 oranında değer kazandı ve Avrupa hisse senetleri ise aynı dönemde yüzde 188'lik getiri sağladı. Ancak MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi sadece yüzde 66 oranında yükseldi. Bazı analistler bu durumu gelişmekte olan piyasalar için "kayıp on yıl" olarak nitelendiriyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bazı yatırımcılar ve analistler, güçlü bir küresel ekonomik toparlanma, birçok doğal kaynağa olan yüksek talep ve diğer ülkelerin borsalarındaki aşırı değerlemeler sayesinde gelişmekte olan piyasaların gücünü geri kazanabileceğini düşünüyor.
Goldman Sachs'ın Küresel Sermaye Baş Stratejisti Peter Oppenheimer, "Şu anda fırsat cepleri mevcut. Delta varyantı hakkındaki endişelerin biraz daha ılımlı hale gelmesiyle ve Çin'de daha ciddi bir piyasa müdahalesi olmaması halinde gelişmekte olan piyasaların nasıl darmadağın olduğunu da göz önüne alırsak makul bir toparlanma olacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
Borsa araştırmaları şirketi EPFR’ye göre gelişmekte olan piyasalardaki karışık performansa rağmen söz konusu piyasalara yönelen fonlar bu yıl 81 milyar dolar yatırım aldı. Eğer bu performans yıl boyunca devam ederse gelişmekte olan piyasalar 2010’dan bu yana en güçlü yatırım performansını ve 2000 yılından bu yana da en güçlü ikinci yatırım performansını gösterecek.
Standard Chartered Bank'ın Küresel Araştırma Başkanı ve Baş Stratejisti Eric Robertsen, gelişmekte olan ülkelerdeki hisse senetlerinin Kovid-19'un Delta varyantının ve Çin borsalarının çöküşünün neden olduğu küresel ekonomik toparlanma endişeleri nedeniyle ABD hisse senetlerinden yaklaşık yüzde 40 oranında daha ucuza işlem yaptığını tahmin ediyor.
Robertsen, “Büyüme konusundaki kötümserliğin aşırıya kaçtığına ve gelişmekte olan ülkelerin varlıklarının cazip göründüğüne inanıyoruz. Zamanlama halen erken ancak giriş noktası arıyoruz” açıklamasında bulundu.
Hedge fonlar için güçlü bir çeyrek kapıda
Wall Street rallisi ışıltısını kaybediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bence dünya borsalarına eylül veya ekim ayında % 25-30 lık bir düzeltme gelecek ondan sonra yavaş yavaş yükselecektir.
ya 1920 kurulduk ee yıl 2021 ...neyse savaştan çıktık felan.. 20 yıldır x hukumet gonetıyor... 950 lerde guney kore garıbıne el uzattık fakırlere.. derken 10 yıl once çılgın milyoncu çin vardı... derken biz ne oldu ? hala geşilmekte olan ulkeyız. ne zaman gelişece yahu ? iha yaptık, sıha yaptık, uzaya uydu attık. utanmadan gelişen ulke demıyorlarda, gelişmekte olan ulke diyorlar bizlere :D neden gelişmekte olanız hala. 20 yılda uçaklar, yollar, koprular, otobanlar, hava alanları, dev hastaneler, okullar, vb. yaptık. neden gelişmekte olan ulkeyız hala ? sınıf neden atlayamıyoruz ? burdan ekonomıstlere ve sıyasılere sorarım. ama guney kore, çin tayland sınıf atladı bizden geriden gelip geçti gitti son 20 yılda... ne iş ??
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:34)