E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen ülke yatırımcılarının dönüşü boğa piyasasını başlatabilir---

Gelişen ülke yatırımcılarının dönüşü boğa piyasasını başlatabilir

Gelişen ülke yatırımcılarının dönüşü boğa piyasasını başlatabilir
03 Mayıs 2021 - 13:13 borsaningundemi.com

JPMorgan ‘önemli ölçüde performans ayrışması’ beklentisi içinde. Mayıs ayında yatırımcıların piyasaya dönüşü, gelişen ülkelerde boğa piyasasını başlatabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelişen ülke yatırımcıları mayıs ayının ilk haftasına hem karamsar hem de iyimser olmak için birçok nedenle birlikte başlıyor. ABD’nin teşvik planları, merkez bankalarının yarattığı elverişli piyasa koşulları ve artan emtia fiyatlarından gelen desteğin karşısında, Hindistan’da giderek artan korona virüs krizi, ABD ve Rusya ilişkilerinde yükselen tansiyon ve Çin’in Huarong borçları yatırımcıların temkinli davranmasına neden olabilir.

Yatırımcılar yükselen enflasyon korkuları nedeniyle gelişen ülke piyasalarına yönelik boğa piyasası tutumlarından vazgeçmişti. Nakde dönen bu yatırımcılar, HSBC’nin yaptığı anket çalışmasının sonuçlarına göre nakit pozisyonlarından vazgeçmeye hazır değil. 

JPMorgan Asset Management’ın Asya Baş Piyasa Stratejisti Tai Hui, “gelişen ülkeler ABD’nin ekonomik toparlanmasından gelen desteğin pozitif etkisi ve Brezilya ile Hindistan gibi ülkelerde pandemi krizinin derinleşmesinin yarattığı etkiler arasında kalacak” dedi.

Açıklamasının devamında, “ABD’de daha güçlü ekonomik toparlanma aynı zamanda enflasyon potansiyeli yaratacak ve tahvil getirilerini yükseltecek. Bu durumda geleneksel olarak ABD Hazine tahvillerindeki yükselişe karşı hassas olan piyasaların ilerlemesi durabilir” ifadelerini kullandı. Morgan Stanley ise gelişen ülkelerin merkez bankalarının sıkılaşma politikaları izlemesini beklemiyor.

Bu nedenle yatırımcıların gelişen ülke para birimlerinden ziyade, borçlarına ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyor. Bununla birlikte borsagundem.com'un derlediği verilere göre, Deutsche Bank Çin yuanında güçlü akış karşısında rallinin devam etmesini bekliyor. Nisan ayı gelişen ülkeler için pozitif seyreden bir ay oldu. Tahviller ve para birimleri 2021 yılının ilk aylık getirilerini sağladı ve geçmişe bakıldığında, bu olumlu havanın devam edeceği tahmin ediliyor.

Geride bıraktığımız 10 yılın en az yedi yılında mayıs ayında gelişen ülke hisseleri, para birimleri ve yerel tahvillerinde kayıp görüldü. Ancak gelişen ülkelerde merkez bankası kararları, yatırımcıların alım kararları üzerinde etkili olacak. Macaristan, Güney Afrika ve Brezilya gibi gelişen ülkeler pazartesi günü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini açıklayacak.

Asya’nın üretim aktivitesi nisan ayında güçlü seyrederken, bölgenin zirvedeki ekonomisi ve sanayi santrali Çin’de fabrika çıktıları düşüş sinyalleri gösterdi. Endonezya ise çarşamba günü ilk çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla açıklaması yapacak. Güney doğu Asya’nın en büyük ekonomisinin bir önceki yıla göre %0,7 küçülme göstermesi beklenirken, bir önceki çeyreğe göre %2,2 toparlanma göstermiş olduğu tahmin ediliyor. Bloomberg’in verilerine göre ise Endonezya Rupisi Asya’da yılın en büyük kaybedenlerinden biri oldu.

Rusya’da enflasyonun nisan ayında hız kaybettiği tahmin edilse de merkez bankasının %4’lük hedefinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bloomberg’in haberine göre, “bu durum merkez bankasını memnun etmeyecek ve yüksek ihtimalle ‘endişe verici’ riskler karşısında politikaları sıkılaştırmayı sürdürecek.” Merkez bankasının baskıları, yükselen petrol fiyatları ve Ukrayna’yla gerilimin düşüşe geçmesi ise gelecek üç ayda rublenin yükselmesini sağlayabilir.

Borsa İstanbul'da yükseliş sürüyor

 

Enflasyon Merkez'in faiz kararını etkiler mi?

 

Borsaya 424 bin halka arz yatırımcısı geldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)