E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Gelişen ülkeleri takip eden yatırımcılar borsa rallisinin 2021’de de devam edeceğinden emin. Ancak yatırımcıların en büyük endişesi, aşının dağıtımının nasıl olacağı. Bloomberg’in 63 yatırımcı, stratejist ve uzmanla yaptığı anket çalışmasının sonucuna göre, korona virüs aşılarının etkinliğinin gelecek yıl piyasaları yükseltecek en önemli faktör olacağı görülüyor. Aşının etkinliğiyle ilgili olumlu haberler, hükümetlerin mali belirsizliği ve Çin’in ekonomik büyümesiyle ilgili endişeleri geri planda bırakacak.
Çin borsalarda ve para birimleri arasında favori gösterilerek öne çıktı. Ancak yatırımcılar Latin Amerika tahvilleri konusunda oldukça iyimser. Arjantin ise, bir huzursuzluk kaynağı olarak öne çıktı.
Anketin sonuçları, korona virüs pandemisine karşı verilen savaşın piyasaları geçtiğimiz 12 ayda nasıl alt üst ettiğini gösteriyor. Yatırımcılar ‘kural kitabını’ bir kenara bırakmak ve varlık fiyatlarının yönüyle ilgili yeni göstergeler arama mecburiyetinde kaldı. İlk yarıda gerçekleşen çöküşün ardından, aşı haberlerinin risk varlıklarını desteklemesinin sonucunda, gelişen ülke piyasaları yeniden yükselerek yatırımcılara 5 trilyon dolardan fazla getiri sağladı. Tahviller rekor seviyelere yakın ve hisse ile para birimi ölçütleri, son iki yılın en yüksek seviyelerinde.
Londra merkezli gelişen ülke fonu Somerset Capital Management LLP’nin Başkanı Christopher White, “ekonomiler yeniden açılırken, aşılar dağıtılırken ve risk iştahı geri dönerken, özellikle de dolar zayıflamaya devam ederse, 2021 gelişen ülke piyasaları için büyük bir yıl olabilir” dedi. Açıklamasının devamında, “ABD’de barış döneminde eşi benzeri görülmemiş bir mali açık ve agresif ekonomik teşvikler dolar üzerinde baskı oluşturuyor, bu da gelişen ülke ekonomileri için oldukça iyi” ifadelerini kullandı.
Asya para birimlerinde ve hisselerde zirvedeki konumunu korudu. Anket sonuçlarına göre, bölge pandeminin ardından ekonomik toparlanmayı önde götürüyor. Görece yüksek tahvil getirileri olan Latin amerika ise, tahvil alanında diğer bölgeleri geride bıraktı. Çin’in ekonomisiyle ilgili görünüm, 2021’de fiyatları belirleyecek 3 muhtemel faktörün başında yer aldı. Teşvik paketi harcamaları ve bunun hükümetlerin mali sağlığı üzerindeki etkisi, merkez bankalarının kredi maliyetlerini daha ne kadar düşürebileceği konusunda endişeler artarken, üçüncü sırada yer aldı.
ABD’nin ekonomik teşviki risk iştahı için kilit önem taşımaya devam edecek. Katılımcıların büyük çoğunluğu ABD’de 1 trilyon ila 2 trilyon dolar arasında bir paketin kabul edileceğini tahmin ediyor. Halihazırda müzakere edilen 916 milyar dolarlık paketten daha yüksek miktarda bir teşvik olup olmayacağını, Georgia’nın iki senato koltuğunu belirleyecek yeniden seçimlerin sonucu kararlaştıracak.
Dünyada negatif getirili borç stokları 18 trilyon dolara yaklaşırken, daha yüksek getiri arayışı gelişen ülkelere, gelişmiş ülkeler karşısında avantaj sağlayacak.
Gelişen ülke hisse ve tahvillerinde yer alan toplam servet şu an 33 trilyon doların üzerinde ve ABD, Almanya ve Japonya ekonomilerinin toplamından daha fazla. Bu miktar 2020’nin başında 28 trilyon dolar seviyesindeydi. Meksika, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin daha yüksek getiri sağlayan para birimleri ve tahvilleri, ankette yatırımcıların tercih ettiği yatırım araçları olarak öne çıktı. Bu da Güney Kore, Tayland ve Polonya gibi düşük getiri sağlayan tahvillerin tercih edildiği bir önceki ankete göre farklılık gösterdi.
Sektör ve hisse hareketleri öne çıkıyor
Risk iştahı fiyatlamaları etkiliyor
Küresel piyasalar aşı ve teşvik ile pozitif seyrediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İMKB olmuş kumar yeri. Zarar eden sermayesi eriyen şirketler tavan oluyor. Kar eden işletmeler geriye gidiyor. Ülker bim alka alkım Arçelik gibi hisseler yerinde sayıyor
Turizm normale dönünce borsamız 200 bine gidecektir. Borsanın 135 bine gelmesi yolunun açıldığını rallinin devamını gösteriyor. Hükümet kötü olsada borsa çıkacak.
HÜKÜMETİN GÜÇLÜ OLDUGUNDAN DOLAYI BURALARA GELDİ SEN TAM TERSİNİ SÖYLÜYORSUN.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:42)