E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de yeni bir ekonomik teşvik paketi beklentisi MSCI’nin gelişen ülke hisseleri ölçütünü, Cuma günü rekor bir seviyeye yükseltti. Dolar tahvilleri, ölçüt kabul edilen 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisinin %1’in üzerine çıkmasıyla birlikte, Ekim ayından bu yana ilk düşüş haftasını yaşadı. Gelişen ülke para birimlerini tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkaran momentum bile, geçtiğimiz haftanın sonunda dolar güçlenirken, zayıfladı.
ABD tahvillerinin getirilerinin ne kadar yükseleceği, korona virüs aşılarının uygulanmaya başlaması küresel büyüme görünümünü olumlu hale getirirken, riskli varlıkların yönünü belirlemede kilit unsur oldu.
Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere, FED yetkililerinin açıklamalarını yakından izleyecek. Aynı zamanda ABD’de enflasyon ve perakende satış verileri de odak noktasında olacak.
Petrol fiyatlarında son dönemde görülen yükseliş, yatırımcılar gelecek aylarda enflasyonda hızlanma ihtimalinden endişe duyarken ve bunun faiz oranları için ne anlama geleceğini düşünürken, gerginlik yarattı.
Londra merkezli Coex Partners’ın Makro Ekonomisti Henrik Gullberg, “yüksek ABD getirileri gelişen ülkeler için olumsuz, dolayısıyla piyasaların FED’in aşırı artışa izin vermeyecekleri yönündeki açıklamasını duymaya ihtiyacı var” dedi.
Açıklamasının devamında, “tüketim malı üreticilerinin durumunu gösterdiği için yüksek ham petrol fiyatları olumlu olsa da, enflasyonu ve bu nedenle düşük reel faiz oranlarına katkıda bulunuyor” ifadesini kullandı.
Yatırım şirketi Fidelity International ise, şirkette 611 milyar dolarlık bir fon yöneten Paul Greer’a göre, gelişen ülkelerdeki potansiyeller konusunda olumlu tavrını korurken, gelişen ülke borçlarındaki yüksek ağırlıklı pozisyonunu azalttı. Greer, “gelişen ülke para birimleri konusunda daha olumluyuz ancak doları ve ABD’nin faiz oranlı hareketlerini oldukça yakından izliyoruz” dedi.
Greer, “eğer piyasalar parasal genişlemeden dönüşü ya da FED’in politika sıkılaştırmasını fiyatlarsa, bu gelişen ülkelerin riskli varlıkları için önemli bir engel olacak” ifadesini kullandı. Açıklamasının devamında, “ancak fiyatlamalar ABD’de vergi artışı, harcama ve borç ihracına yönelik olursa, çok daha az tehlike arz ediyor” açıklamasında bulundu.
Aynı zamanda, Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi gelişen ülkelerin de aralarında bulunduğu ülkelerden gelen Aralık ayı enflasyon verileri de dikkat çekiyor. Güney Kore ve Peru’da merkez bankaları yüksek ihtimalle faiz oranlarını sabit tutacak.
Temel veriler
Çin’in Aralık ayı için perakende fiyat endeksi Pazartesi günü yükseliş gösterdi. Ancak Bloomberg’e göre, bu toparlanma, aşırı soğuk havaların geçici etkisinden fayda gördü. Bu hafta Çin’de para arzı ve kredi verileri açıklanacak. Aynı zamanda, Çin’in bir yıllık orta vadeli kredi faiz oranı da açıklanacak veriler arasında. Ticaret verilerinin ise Salı günü açıklanması bekleniyor ve ihraç getirilerinin bir önceki yıla göre %15 artış göstereceği tahmin ediliyor.
Yuan geçtiğimiz hafta hızlı bir yükselişin ardından, Asya’nın en iyi performans gösteren para birimi oldu. Ancak ilk yükselişten sonra, kazançlar durdu. Bunun nedeni ise devletten gelecek bir dirence yönelik spekülasyonlar oldu.
Hindistan’ın Aralık ayı enflasyon verilerinin, Salı günü açıklanması ve bir önceki yıla göre sert bir düşüş göstererek Hindistan Merkez Bankası’nın hedef aralığında kalması bekleniyor. Bloomberg Economics’e göre, bu Şubat ayında faiz oranlarında bir düşüşe neden olabilir. Ülkenin Ekim ay sanayi üretim raporu da aynı gün yayınlanacak.
Rusya’daysa, Salı günü açıklanacak Aralık ayı enflasyon verilerinin, bir önceki yıla göre %4,9’luk artışın ardındaki nedenleri aydınlatması bekleniyor. Ruble, geçtiğimiz hafta gelişen ülke para birimleri arasında en çok kazandıranlardan oldu.
Ünlü borsacıdan karamsar öngörü
Bu hisseleri zorlu bir yıl bekliyor
Borsada yukarı yönlü hareketi destekleyen temel etkenler
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:17)