E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen ülke piyasalarına rekor dönüş başladı---

Gelişen ülke piyasalarına rekor dönüş başladı

Gelişen ülke piyasalarına rekor dönüş başladı
26 Kasım 2020 - 12:32 borsaningundemi.com

Korona virüs aşısının yarattığı normale dönüş umuduyla, yatırımcılar gelişen ülke piyasalarına rekor akın başlattı. Yatırımcılar korona virüs sonrası döneme bakıyor ve gelişen ülke ekonomilerinde büyük bir canlanma bekliyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta gelişen ülke fonlarına akan para miktarı tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Aşı cephesinden gelen haberler ve zayıflayan dolar yatırımcıların risk iştahını kabarttı. Bank of America ve EPFR’nin verilerine göre, yatırımcılar gelişen ülke hisselerine ve tahvillerine yatırım yapan fonlara 10,8 milyar dolar aktardı

Yapılan değerlendirme sonucunda bunun tüm zamanların en yüksek yatırım seviyesi olduğu ortaya çıktı. Yabancı yatırımcının en büyük alımları İran ve Güney Kore hisselerine yöneldi. Aynı zamanda Meksika’nın hükümet borçları da, Capital Economics verilerine göre ilgi çekti.

Bu gelişmeler birçok gelişen ülke ekonomisi için bir dönüm noktasına işaret etti. Bu ekonomilerden bu yıl, korona virüs ve pandeminin küresel büyümeye vurduğu darbe nedeniyle büyük bir kaçış gerçekleşti. 

Morningstar’a göre, fon yöneticileri, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gelişen ülke piyasalarından 70 milyar dolar çekti. Ancak son haftalarda aşı konusunda yaşanan olumlu gelişmelerle yatırımcılar korona virüs sonrası hayata hazırlanmaya başladı ve bazıları en büyük kazançları nereden elde edebileceklerini araştırıyor.
Ashmore Group Araştırma Başkanı Jan Dehn, “yatırımcılar riski daha fazla sevmeye başladı” dedi. Açıklamasının devamında, “eğer dünya yavaş yavaş daha iyiye gitmeye başlıyorsa, gelişen ülkeler özellikle ilgi uyandırıyor” ifadesini kullandı.

Bunun nedeni birçok gelişen ülkenin, pandemiden en çok hasarı alan ülkeler arasında bulunması. Bu ülkelerin hükümetleri ve merkez bankaları, ABD ve Avrupa’nın ekonomilerini destekleme için aldığı önlemlerin boyutuna yaklaşamadı. Dolayısıyla, zayıf bir iyileşme ve sert daralmalar görüldü.

Birçok gelişen ülke hissesi ve tahvili halen oldukça düşük fiyatlı. Çin haricindeki gelişen ülke hisselerini takip eden, MSCI endeksi yıl boyunca durağan seyretti. Aksine, S&P 500 neredeyse %12’lik ralli gördü.

Pazartesi günü aşı araştırmalarında bir başka dönüm noktasını belirleyen bir açıklama da AstraZeneca’dan geldi. Şirket, Oxford Üniversitesi araştırmacılarıyla işbirliği içinde çalışıyordu ve geliştirdikleri aşının %90 etkili olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre aşının fiyatı 3 ila 5 dolar arasında değişecek.

AstraZeneca’nın belirlediği fiyat, Pfizer ve Moderna’nın fiyatlarından oldukça düşük. Aynı zamanda, şirket düşük gelirli ülkelere de tedarik sağlamayı hedeflediğini açıkladı.

Pictet Asset Management’ın Fon Yöneticisi Shaniel Ramjee, “Brezilya, Meksika ve Hindistan sert korona virüs deneyimleri yaşadı. Bu aşı onlara büyük ölçüde yardımcı olacak” dedi.

 Ramjee gelişen ülke piyasalarına oldukça fazla ağırlık veriyor ve yönettiği fonlarda gelişen ülke hisseleri fazlaca yer tutuyor. Ramjee’nin yönettiği fonlarda ağırlık Çin hisselerinde ancak aynı zamanda, Brezilya ve Meksiya varlıkları da son dönemde yer almaya başladı. Brezilya’nın Bovespa hisse endeksi ve Meksika’nın IPC endeksinin her ikisi de bu ay %14 yükseldi. Meksika’nın ölçüt kabul edilen 10 yıllık tahvil getirisi Pazartesi günü %5,9’un altına düşerek, son dokuz haftanın en düşük seviyesi olarak gerçekleşti.

Bu ülkelerin aynı zamanda, mal ihracatlarına yönelik odakları nedeniyle de iyi performans göstermesi bekleniyor. Ülkelerin ihracatları Çin’in güçlü ekonomik büyümesi ve doların zayıflamasıyla yükselişe geçecek. Çin, üçüncü çeyrekte %4,9 genişledi ve ekonomistler ülkenin gücünün önümüzdeki yıl da devam edeceğini tahmin ediyor.

Ülkenin büyümesinin 2021 yılında %8’in üzerinde olması bekleniyor. Bu esnada, ABD Merkez Bankası (FED)’in ABD ekonomisini desteklemek için piyasaya yüksek miktarda dolar sürmeye devam etmesi beklentisiyle, dolar birkaç haftadır düşüş trendinde. Wall Street Journal Dollar Index, Salı günü son iki buçuk yılın en düşük seviyesine yaklaştı.

Petrol, metaller ve diğer önemli emtialar dolarla fiyatlandırılıyor ve dolaysıyla bu durum talep ve satıcılar için bir yükseliş getirdi. Gayrisafi yurtiçi hasılalarının önemli bir kısmını doğal kaynaklarından elde eden Rusya ve Güney Afrika gibi ülkelerin fayda görmesi bekleniyor.

Ülkelerin para birimleri de bu gelişmeyi yansıtıyor. Ruble bu ay dolar karşısında %4,2 değer kazandı. Güney Afrika randı ve Meksika pesosu da Mart’ın ilk dönemlerinden bu yana, Salı günü ilk kez en güçlü seviyelerine yaklaştı.

Capital Economics Ekonomisti Edward Glossop, “dolar karşısında diğer para birimlerinin güç kazanması, Güney Afrika ve Meksika gibi ülkelerde, merkez bankalarının faiz oranlarını bir miktar daha düşürebileceği anlamına geliyor” dedi. Aberdeen Standard Investments’ın Gelişen Ülkeler Fon Yöneticisi Kieran Curtis, bu nedenle Meksika ve Brezilya’nın hükümet borçlarını satın aldı. Curtis aynı zamanda son dönemde, Bahamalar gibi, Karayip adaları tarafından piyasaya sürülen tahvilleri de satın alarak, aşının turizmi canlandıracağı tahminine yatırım yaptı.

Gelişen ülke piyasalarına yönelik net akışlar, bu yıl halen negatifte. Bu da yatırımcıların gelişen ülkelerden geri çektikleri paranın, dönen miktardan daha fazla olduğunu gösteriyor. Ancak analistler bu dengenin değişeceğini öngörüyorlar.

Ramjee, “para biriminde ve varlıklarda görülen dönüşler gelişen ülke piyasalarına avantaj sağlıyor. Bu trendin 2021 yılında devam etmesini bekliyoruz” dedi. Açıklamasının devamında, “gelişen ülkeler birçok olumlu sinyal veriyor” ifadesini kullandı.

 

Piyasalar normalleşme sürecini satın alıyor

 

Wall Street rekorunun ardından küresel borsalar durakladı

 

Yabancıların en fazla alıp sattığı hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)